To επικοινωνιακό παιχνίδι της Κίνας στο Twitter: 90.000 αναρτήσεις μόνο για τον κορονοϊό

Η ασιατική χώρα έχει «εκτοξεύσει» περισσότερα από 90.000 tweets από τις αρχές Απριλίου μέσα από 200 λογαριασμούς διπλωματικών και κρατικών μέσων ενημέρωσης.
ASSOCIATED PRESS

Η Κίνα έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο πληροφόρησης για τον COVID-19, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των επίσημων κυβερνητικών tweets από τον Ιανουάριο, ενώ τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για να διαδώσει μια θεωρία συνωμοσίας ότι ο ιός προήλθε από ένα κυβερνητικό εργαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ζητάνε διαφάνεια και έρευνα. Γιατί να μην ανοίξει το Fort Detrick και άλλα βιολογικά εργαστήρια για διεθνή αναθεώρηση; Γιατί να μην καλέσει τους ειδικούς του ΠΟΥ να εξετάσουν την πηγή από την οποία προήλθε ο νέος κορονοϊός;» ήταν η ανάρτηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στις 8 Μαΐου που άρεσε σε περισσότερα από 4.000 άτομα.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας των Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των ΗΠΑ Fort Detrick, στο Μέριλαντ, είναι εκεί όπου ο στρατός στέγαζε και ερευνούσε μολυσματικές ασθένειες.

d3sign via Getty Images

Οι Κινέζοι έχουν εκτοξεύσει περισσότερα από 90.000 tweets από τις αρχές Απριλίου μέσα από 200 διπλωματικούς και κρατικούς λογαριασμούς ως μέρος μιας επίθεσης στον πόλεμο πληροφοριών για τον COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από τον πίνακα ελέγχου του Χάμιλτον 2.0 της Συμμαχίας για την Ασφάλεια της Δημοκρατίας, ένα εργαλείο που συγκεντρώνει λογαριασμούς συνδεδεμένους με την κινεζική κυβέρνηση.

Η παραγωγή στο Twitter από επίσημους λογαριασμούς της Κίνας σχεδόν διπλασιάστηκε από τον Ιανουάριο, ενώ τριπλασιάστηκε, σε 135, από μόλις 40 λογαριασμούς που ήταν πέρυσι. Τα περισσότερα tweets είναι στα αγγλικά ή στα μανδαρινικά.

Οι κινεζικοί λογαριασμοί «έχουν γίνει πιο επιθετικοί, πιο συνωμοτικοί και πιο δημοφιλείς, καθώς αναρτούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα», δήλωσε ο Μπρατ Σάφερ που παρακολουθεί την ψηφιακή παραπληροφόρηση στην Ουάσινγκτον.

Η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία υπαινίχθηκε τον Μάρτιο σε μία σειρά από tweets πως η πανδημία του covid-19 ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες των Αμερικανών για την εστία του κορονοϊού.

«Πόσα κρούσματα της covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 νεκρών από τη γρίπη που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο;», διερωτάται η κινεζική πρεσβεία, με τη μορφή υπαινιγμών χωρίς να παραθέτει όμως επισημονικά στοιχεία ως έρεισμά τους.

OlegKov via Getty Images

Οι ΗΠΑ άραγε «δεν προσπάθησαν να κρύψουν την πνευμονία που προκαλεί ο νέος κορονοϊός πίσω από τη γρίπη;», προσθέτει η πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Twitter, μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι απαγορευμένο στην Κίνα και στο οποίο κυκλοφορούν πολλές ψευδείς πληροφορίες και φήμες για την πανδημία.

Η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι συνέδεσε πλέον ανοικτά την επιδημία με «το αιφνίδιο κλείσιμο τον περασμένο Ιούλιο του πιο μεγάλου αμερικανικού κέντρου βιοχημικών όπλων, στη βάση Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ”.

«Μετά το κλείσιμο, μία σειρά από κρούσματα πνευμονίας ή παρόμοια κρούσματα εμφανίσθηκαν στις ΗΠΑ», υποστηρίζει.

Επίσης άφηνε να εννοηθεί πως ο κορονοϊός ήταν παρών στην Ιταλία ήδη από τα τέλη του 2019 και πως τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία προέρχονταν από τις ΗΠΑ.

photoguns via Getty Images

Τόσο το Πεκίνο, όσο κι η Ουάσιγκτον έχουν επιδοθεί σε έναν ρηματικό πόλεμο για τον υπαίτιο της πανδημίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρεται διαρκώς στον «κινεζικό ιό»και τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν να αφήνει να εννοηθεί στις 13 Μαρτίου πως ο αμερικανικός στρατός εισήγαγε τον ιό στο Ουχάν (την κινεζική πόλη απ′ όπου άρχισε να διασπείρεται σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων ιός) κατά τη διάρκεια των Στρατιωτικών Ολυμπιακών Αγώνων τον Οκτώβριο.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως διασπείρει «ακαταλαβίστικες φήμες» για την έξαρση του κορονοϊού, «προωθώντας θεωρίες συνομωσίας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν ρωτήθηκε από την NBC News τον Απρίλιο σχετικά με επίσημους λογαριασμούς της κυβέρνησης που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λε Γιουτσένγκ, δήλωσε: «Η πηγή του ιού είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί από ιατρικούς εμπειρογνώμονες και επιστήμονες, παρά πολιτικές προσωπικότητες».

Ο υπουργός Άμυνας Mark Esper είπε τον Μάρτιο ότι «ήταν εντελώς γελοίο και είναι ανεύθυνο» για έναν κινεζικό κυβερνητικό αξιωματούχο να προτείνει ότι ο αμερικανικός στρατός συμμετείχε στη διάδοση του ιού.

sesame via Getty Images

Πολεμος προπαγάνδας

Η θεωρία συνωμοσίας του Fort Detrick είναι ένα μόνο παράδειγμα του νέου, επιθετικού τρόπου με τον οποίο η Κίνα αντιμετωπίζει τον επικοινωνιακό πόλεμο που δέχεται για τον ιό.

Οι επίσημοι κυβερνητικοί λογαριασμοί έχουν πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα και εικόνες σχετικά με τη βοήθεια που σχετίζεται με το COVID-19 που στέλνει η Κίνα σε όλο τον κόσμο.

Τέλη Απριλίου, η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία δημοσιοποίησε ένα βίντεο με κινούμενα σχέδια, με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό ένας ιός» διακωμωδώντας όλα έχουν συμβεί στην Ουάσινγκτον, που προσωποποιείται με το Άγαλμα της Ελευθερίας. Το βίντεο έγινε viral.

Με το βίντεο, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, προειδοποίησε, όμως στην αρχή οι ΗΠΑ αγνοούσαν, πριν αναγκαστούν αλλάξουν στάση. Μάλιστα στο βίντεο με έντονα δηκτικό τρόπο δίνεται έμφαση στις αντικρουόμενες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κίνα είχε προηγουμένως επικεντρωθεί στην ενίσχυση των θετικών μηνυμάτων σε ολόκληρη την Κίνα και στη λογοκρισία βλαβερών και κρίσιμων πληροφοριών, αλλά τώρα οι Κινέζοι έχουν μάθει από τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης, σύμφωνα με ειδικούς που παρακολουθούν τα ηλεκτρονικά μηνύματα και των δύο χωρών.

«Όπως έκανε η Ρωσία στις εκλογές του 2016 με το Brexit, η Κίνα εκμεταλλεύεται αυτήν την ευκαιρία για να αποσταθεροποιήσει τις φιλελεύθερες δημοκρατίες μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης που στοχεύουν στην επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων γραμμών κοινωνικής βλάβης», δήλωσε η Mollie Saltskog, αναλυτής πληροφοριών στο The Soufan Group, μια υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας. με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Με τακτικισμούς που μοιάζουν με αυτούς που χρησιμοποιεί ο Τραμπ και το επιτελείο του στο Twitter, το μόνο σίγουρο είναι αυτό που δηλώνει ο Σάφερ: «Δεν υπάρχει διπλωματική γλώσσα στο Twitter».

Δημοφιλή