Το ΕΔΑΔ ζητά από την Τουρκία να αποσύρει τον νόμο περί «προσβολής» του Ερντογάν

Από το 2014, τη χρονιά που έγινε πρόεδρος ο Ερντογάν, έχουν γίνει 160.169 έρευνες και 12.881 καταδίκες για «προσβολή» του.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Το κορυφαίο δικαστήριο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την Τουρκία την Τρίτη να αλλάξει τον νόμο σχετικά με την προσβολή του προέδρου, με βάση τον οποίον έχουν διωχθεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες, αφού αποφάνθηκε ότι η κράτηση ενός άνδρα για το συγκεκριμένο «αδίκημα» παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Βεντάτ Σόρλι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών με αναστολή το 2017 για μια καρικατούρα και μια φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν που κοινοποίησε στο Facebook, μαζί με σατιρικά και επικριτικά σχόλια.

Δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την κράτηση και την προφυλάκιση του Σόρλι ή την επιβολή ποινικής κύρωσης, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

«Μια τέτοια κύρωση, από τη φύση της, είχε αναπόφευκτα ανατριχιαστική επίδραση στην προθυμία του ενδιαφερομένου να εκφράσει τις απόψεις του για θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος», ανέφερε.

Η ποινική διαδικασία κατά του Σόρλι ήταν «ασυμβίβαστη με την ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε το δικαστήριο.

Χιλιάδες κατηγορούνται και καταδικάζονται για το έγκλημα της προσβολής του Ερντογάν στα επτά χρόνια που ακολούθησαν την μεταπήδηση του από την πρωθυπουργία στην προεδρία της χώρας.

Το 2020, 31.297 έρευνες ξεκίνησαν σχετικά με την κατηγορία, 7.790 δικογραφίες σχηματίστηκαν και 3.325 κατέληξαν σε καταδίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι αριθμοί αυτοί ήταν ελαφρώς χαμηλότεροι από το προηγούμενο έτος.

Από το 2014, τη χρονιά που έγινε πρόεδρος ο Ερντογάν, ξεκίνησαν 160.169 έρευνες για προσβολή του προέδρου, 35.507 υποθέσεις και 12.881 καταδίκες.

Σε μια εξέχουσα υπόθεση νωρίτερα φέτος, ένα δικαστήριο καταδίκασε τον φιλοκούρδο πολιτικό Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε 3,5 χρόνια φυλάκιση για προσβολή του Ερντογάν, μια από τις μεγαλύτερες ποινές για το συγκεκριμένο «έγκλημα», σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ντεμιρτάς.

Η ΕΔΑΔ ανέφερε ότι ο τουρκικός νόμος πρέπει να αλλάξει για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν την ελευθερία να εκφράζουν απόψεις και να διαδίδουν ιδέες χωρίς παρέμβαση των αρχών.

Δημοφιλή