ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2019 11:54 EET | Updated 30/01/2019 11:57 EET

Το Facebook πλήρωνε εφήβους για να χρησιμοποιεί τα προσωπικά τους δεδομένα

Ωστόσο υπήρχε η συγκατάθεση των γονέων τους, λέει το διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Tom Werner via Getty Images

Τα προσωπικά δεδομένων δεκάδων εφήβων χρησιμοποιούσε το Facebook αφού πρώτα τους πλήρωνε, αναφέρει έκθεση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Οι συμμετέχοντες -συμπεριλαμβανομένων ατόμων ηλικίας 13-17 ετών- σύμφωνα με την start up TechCrunch, λάμβαναν το ποσό των 20 δολαρίων κάθε μήνα προκειμένου να διαθέσουν το τηλέφωνό τους για αναλύσεις.

Η πρακτική του διασημότερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αρχές της Apple, αναφέρει παράλληλα το δημοσίευμα.

Οι υπεύθυνοι του facebook από την πλευρά τους διευκρίνισαν πως οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είχαν συναινέσει και ότι τίποτα δεν έγινε παρά τη θέλησή τους.

Λίγες ώρες βέβαια μετά τη δημοσίευση της έκθεσης από την TechCrunch, το Facebook δήλωσε πως σταματά το πρόγραμμα από τις συσκευές της Apple.

H έρευνα επικεντρώθηκε σε χρήστες ηλικίας 13-35 ετών, ενώ εκείνοι που ήταν κάτω των 18 έπρεπε να λάβουν και την άδεια των γονέων ώστε να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία τους, δήλωσε το facebook.

Την ίδια ώρα επεσήμανε πως λιγότερο του 5% των ανθρώπων που συμμετείχαν ήταν έφηβοι και όλοι τους είχαν την άδεια των γονέων τους.

Η λεπτομερής έκθεση της TechCrunch εξηγεί ότι το Facebook είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που ονομάζεται Onavo, την οποία απέκτησε το 2013.

Πηγή: BBC