Το #GeorgeFloydChallenge δεν είναι παιχνίδι, είναι αυτοταπείνωση

Ακόμα ένα διαδικτυακό challenge που δεν είναι μόνο ανούσιο, αλλά και ντροπιαστικό (για το ανθρώπινο είδος).
editor

Από καταβολής της δημιουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει σταματήσει η «παραγωγή» ανούσιων προκλήσεων, που βάζουν σε διαδικασία τους χρήστες τους να τις αναπαράγουν για ένα κομμάτι από την πίτα της δημοσιότητας (και της ματαιοδοξίας). Αυτή τη φορά, όμως, το ποτήρι ξεχείλισε, καθώς ένα νέο challenge που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο (με την ελπίδα να μην φτάσει και στην Ελλάδα) δεν απεικονίζει μόνο την ανωριμότητα των όσων μπήκαν στη διαδικασία να ακολουθήσουν την τάση, αλλά και την βαρβαρότητα της διαδικτυακής κοινότητας.

Σε αυτό το πάρτι ρατσισμού συμμετέχουν κυρίως έφηβοι και ουσιαστικά πρόκειται για μία αναπαράσταση της άγριας δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Με άλλα λόγια, χρήστες -κυρίως λευκοί- βάζουν το γόνατό τους στον λαιμό φίλων τους, βγάζουν βίντεο ή φωτογραφία και έπειτα το μοιράζονται με τους συμμαθητές/φίλους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Snapchat.

Αλλά όχι για τον σωστό λόγο. Δεν θέλουν να περάσουν κάποιο αντιρατσιστικό μήνυμα. Απλά να κάνουν τον χαβαλέ τους. Γιατι για αυτούς, όλη αυτη την εβδομάδα, στην Αμερική δεν επικρατεί χάος, αλλά «χαβαλές». Η δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα του Τζορτζ Φλόιντ, πατέρα μιας εξάχρονης κόρης, αποτέλεσε αφορμή για χλεύη.

Σημειώνεται ότι εις βάρος και των τριών ανηλίκων διεξάγεται έρευνα για έγκλημα μίσους.

Ωστόσο, δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, καθώς τον γύρο του διαδικτύου κάνουν αρκετές παρόμοιες φωτογραφίες και βίντεο, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα της New York Post.

Για το hashtag που εμφανίστηκε σε όλες τις δημοφιλείς κοινωνικές πλατφόρμες και εφαρμογές (Facebook, Instagram, Snapchat), το Facebook έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα, όταν κάποιος χρήστης αναζητεί το hashtag #GeorgeFloydChallenge, πλέον βλέπει το μήνυμα «τo hashtag είναι κρυμμένο».

«Αν νομίζετε ότι αυτό είναι αστείο, τότε είστε μέρος του προβλήματος», γράφει ένας χρήστης. Κι έχει δίκιο. Το θέμα είναι ποιός μπορεί να γελάσει με κάτι τέτοιο. Ποιός εγκέφαλος μπαίνει σε διαδικασία να χαχανίσει με μια θηριωδία, με ένα έγκλημα.

Αυτό θα μπορούσε πράγματι να είναι αφορμή για έρευνα στην Κοινωνιολογία. Βάλτε 1.000 άτομα σε μια αίθουσα και δείξτε τους αυτές τις εικόνες. Όποιος γελάσει, θα έχει bonus. Θα γίνει viral. Με το γόνατο του ερευνητή στον λαιμό του.

Δημοφιλή