Το google έγινε 20 χρονών: Πώς δύο 20χρονοι φοιτητές άλλαξαν τον κόσμο

Το google έγινε 20 χρονών: Πώς δύο 20χρονοι φοιτητές άλλαξαν τον κόσμο
Jacob Silberberg / Reuters

Ήταν καλοκαίρι του 1995 όταν ο Σέργκεϊ Μπριν γνώριζε τον Λάρι Πέιτζ. Ο δευτεροετής Μπριν ξεναγούσε πιθανούς φοιτητές του Στάνφορντ στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. «Ήταν πραγματικά ενοχλητικός» θυμάται ο Πέιτζ και ακριβώς την ίδια άποψη είχε σχηματίσει για εκείνον και ο Μπριν.

Η τεχνολογία του διαδικτύου εκείνη την εποχή ήταν στα σπάργανα και το 1996, φίλοι πια, οι δύο νέοι ξεκίνησαν να πειραματίζονται με την homepage του Στάνφορντ. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς δημιούργησαν το google, μετά από ένα παιχνίδισμα με τον όρο googol, έναν μαθηματικό όρο που επινόησε ο Μίλτον Σιρότα για για να περιγράψει τον αριθμό 10100 (10 στην εκατοστή). Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να τονίσουν συμβολικά, πως η ανακάλυψη τους θα πετύχαινε να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών που υπάρχουν στο ίντερνετ και να τις κάνει διαθέσιμες στο ευρύ κοινό.

Η εταιρεία, που έλαβε νομική υπόσταση στις 4 Σεπτεμβρίου 1998, αρχικά είχε ως βάση της το Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας και συγκεκριμένα το γκαράζ της 30χρονης τότε Σούζαν Βοϊτσίνσκι, μεγαλύτερης αδελφής της μετέπειτα συζύγου του Μπριν, Αν Βοϊτσίνσκι. Ο πρώτος υπάλληλος της Google ήταν ο Κρέιγκ Σιλβερστάιν, συμφοιτητής των Πέιτζ και Μπριν, ο οποίος αποχώρησε το 2012 για να εργαστεί σ’ ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό.

Χωρίς να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς έχουν δημιουργήσει και τι θα τους αποφέρει στο μέλλον, το 1999 ο Λάρι Πέιτζ και ο Σέργκεϊ Μπριν επιχειρούν να πουλήσουν το google αλλά -ευτυχώς για εκείνους- δεν το καταφέρνουν (δεν τους έδωσαν το ένα εκατομμύριο δολάρια που ζητούσαν...).
Οι ίδιοι πάντως χρυσοπλήρωσαν για να αγοράσουν το youtube το 2006, καθώς η πλατφόρμα βίντεο τους κόστισε 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βασικά πλεονεκτήματα της Google, που την μετέτρεψαν σε μια εταιρία αξίας δισεκατομμυρίων ήταν οι μικρές διαφημίσεις γύρω στα αποτελέσματα αναζήτησης, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα στον χρήστη. Χάρη σε αυτές τις διαφημίσεις η ιστοσελίδα συγκεντρώνει κέρδη από ολόκληρο τον κόσμο. Ενδεικτικά, το τελευταίο τρίμηνο ο αμερικανικός κολοσσός έκανε τζίρο 32,6 δις, από τα οποία τα 28 προέρχονταν από διαφημιστικά έσοδα.

Αν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γιορτάζονται τα γενέθλια του google, είναι ένα θέμα προς συζήτηση, καθώς δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί από την εταιρία. Η Έμιλι Γουντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της google inc., αναφέρει ότι «ακόμα και εμείς που είμαστε σε μία δουλειά όπου πρέπει να δίνουμε απαντήσεις, λέμε ότι η εταιρία ιδρύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά εδώ και μια δεκαετία γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας στις 27 Σεπτεμβρίου, με το ανάλογο doodle φυσικά».

Η Γουντ, μεταφέρει τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα σε μια εταιρία που άλλαξε τον κόσμο, ή τουλάχιστον το διαδίκτυο:«Η Google έχει αλλάξει. Ξεκινώντας από την «αναζήτηση», τώρα έχουμε επτά προϊόντα που χρησιμοποιούνται από περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε μήνα. Αντί για μια χούφτα εργαζομένων σε ένα γκαράζ στο Menlo Park, έχουμε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους και γραφεία σε περίπου 60 χώρες. Η Google είναι πλέον μέλος της alphabet, της μητρικής μας εταιρείας που δημιουργήθηκε το 2015. Συναντήσαμε πολλές περιπέτειες στη διαδρομή, όπως όταν χάσαμε ένα φίδι στο γραφείο της Νέας Υόρκης, όταν λανσάραμε το νέο μας προϊόν ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Πρωταπριλιά...».

Kim Kulish via Getty Images

Πλέον, η Google κυριαρχεί στην αγορά αναζήτησης καθώς χειρίζεται το 90% των αναζητήσεων σε όλο τον κόσμο. Οι επιχειρήσεις βασίζονται στην κατάταξη τους στην Google ιδιαίτερα αναφορικά με τα οργανικά αποτελέσματα της αναζήτησης.
Ακόμα πιο σημαντικό -και ενδεικτικό του πόσο έχει μπει το google στη ζωή μας- είναι ότι οι φράσεις «κάνω γκουγκλ», «γκουγκλάρω», ή «μπαίνω στο γκουγκλ» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο διαδίκτυο».

Επόμενος στόχος των δύο συνεταίρων είναι να κατακτήσουν την Κίνα. Με το κωδικό όνομα dragon fly, η εταιρία επιχειρεί εδώ και καιρό να καταλήξει σε συμφωνία με την κινέζικη κυβέρνηση, ώστε να μην είναι μπλοκαρισμένη στη χώρα η διάσημη μηχανή αναζήτησης.

Δημοφιλή