ΔΙΕΘΝΕΣ
05/07/2019 14:50 EEST

Το Ιράν απειλεί τη βρετανική ναυτιλία σε αντίποινα για την κατάληψη τάνκερ του

Κλιμάκωση στην αντιπαράθεση Ιράν- Δύσης.

ASSOCIATED PRESS

Ένας διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν απείλησε την Παρασκευή με κατάληψη βρετανικού πλοίου σε αντίποινα για την κατάληψη ενός ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ από τους Βασιλικούς Πεζοναύτες.

«Εάν η Βρετανία δεν απελευθερώσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, είναι καθήκον των αρχών να καταλάβουν ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο» σημείωσε μέσω Twitter ο Μοχσέν Ρεζάι.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανέφερε πως τα μέλη του πληρώματος του Grace 1 ανακρίνονταν ως μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι, στο πλαίσιο προσπάθειας να διαπιστωθεί η φύση του φορτίου και ο τελικός προορισμός του.

Βρετανοί πεζοναύτες κατέβηκαν στο σκάφος στα ανοιχτά των ακτών του υπό βρετανική κυριαρχία Γιβραλτάρ την Πέμπτη και το κατέλαβαν. Οι πεζοναύτες κατέβηκαν από ελικόπτερο στο σκάφος ενώ ήταν κινήσει μέσα στο σκοτάδι.

Η κίνηση αυτή συνιστά κλιμάκωση στην αντιπαράθεση Ιράν και Δύσης, μερικές εβδομάδες αφού οι ΗΠΑ ανακάλεσαν αεροπορικά πλήγματα λίγο πριν την πραγματοποίησή τους, και φέρνει τη στενή σύμμαχο των ΗΠΑ σε μια κρίση στην οποία οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είχαν καταβάλει προσπάθειες να φανούν ουδέτερες.

Η Τεχεράνη κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη την Πέμπτη για να εκφράσει την «πολύ ισχυρή αντίθεσή της στην παράνομη και απαράδεκτη κατάληψη» του σκάφους.

Ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι το φορτίο αργού ήταν από το Ιράν. Τα έγγραφα του πλοίου ανέφεραν ότι το πετρέλαιο προερχόταν από το γειτονικό Ιράκ, αλλά δεδομένα που είδε το Reuters υποδείκνυαν ότι είχε φορτωθεί σε ιρανικό λιμάνι.

Sponsored Post