Το Ιράν αγωνίζεται να αγοράσει τρόφιμα σε έναν κόσμο που φοβάται να συνδιαλαγεί μαζί του

Κυβερνήσεις συγκρούονται, ηγέτες προχωρούν σε επίδειξη δύναμης και στον απόηχο εκατοντάδες άνθρωποι πεινούν καθημερινά.
Reuters

Το Ιράν, βαθιά επηρεασμένο από τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων, την κατάρρευση των πωλήσεων πετρελαίου και την πανδημία του κορονοϊού, εξακολουθεί να δίνει μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει τρόφιμα και φάρμακα για τους πολίτες του, αποφεύγοντας μια πιθανή συρρίκνωση των αποθεμάτων. Είναι ένας αγώνας που δίνεται καθημερινά με κόπο και μεγάλη προσπάθεια, την ώρα που οι περισσότεροι ηγέτες κρατών κρατούν στάση αναμονής.

Παρά το γεγονός ότι τέτοιες προμήθειες εξαιρούνται από τις κυρώσεις, οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να λάβουν ιρανικά χρήματα, επειδή φοβούνται πως παραβιάζουν ακούσια τους περιορισμούς των ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πηγές που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμπορίου και της χρηματοδότησης.

Ένα εγκεκριμένο εμπορικό κανάλι -η Ελβετική Ανθρωπιστική Συμφωνία Εμπορίου-(SHTA) που ίδρυσε η ελβετική κυβέρνηση και υποστήριξε η Ουάσιγκτον ξεκίνησε την δραστηριοποίησή του στην αγορά τον Φεβρουάριο μετά από μήνες προετοιμασίας, για την διευκόλυνση τέτοιων ιρανικών αγορών από ελβετικές εταιρείες.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα του Ιράν, δεν κατάφερε να μεταφέρει τα μετρητά που είχε εξασφαλίσει από τις εξαγωγές πετρελαίου μεταξύ του 2016 και του 2018, αξίας δισεκατομμυρίων, στους τραπεζικούς λογαριασμούς της SHTA, ανέφεραν στο Reuters οι πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.

ASSOCIATED PRESS

Τα εν λόγω ποσά συσσωρεύτηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε χώρες στις οποίες το Ιράν πούλησε πετρέλαιο, ειδικά στην Ασία, τα χρόνια αφότου υπέγραψε την πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά πριν από την αποχώρηση (από την συμφωνία) και την επαναφορά των κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ το 2018. Ανάμεσα σε αυτές και οι μεγαλύτεροι πελάτες του, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Τα κεφάλαια αυτά πάγωσαν μόλις οι κυρώσεις επανήλθαν. Αυτή την ώρα το αποτέλεσμα είναι οι διεθνείς τράπεζες και οι κυβερνήσεις τους να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην απελευθέρωση κεφαλαίων χωρίς ειδική άδεια από την Ουάσιγκτον για κάθε μεταφορά.

Το «μπλόκο» αυτό ουσιαστικά αποδεικνύει πως η πολυπλοκότητα των αμερικανικών κυρώσεων σχετίζεται άμεσα με τις επιφυλάξεις που εκφράζουν πολλές τράπεζες, εταιρείες και χώρες που δεν δρουν χωρίς σκέψη, ακόμα και στην περίπτωση των εξαιρέσεων, επειδή οι παραβιάσεις μπορεί να συνεπάγονται τεράστιες οικονομικές κυρώσεις και για τους ίδιους.

ASSOCIATED PRESS

Ο αντίκτυπος των εξελίξεων έγινε αισθητός και σε άλλους τομείς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολλών ναυτιλιακών εταιρειών που αρνούνται να παρέχουν πλοία ακόμα και για τα ταξίδια με στόχο το εγκεκριμένο εμπόριο.

Οι Αρχές της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας έχουν επίσης αρνηθεί τις μεταφορές μετρητών στην Ελβετία χωρίς ειδική έγκριση από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε το γεγονός.

Όταν ρωτήθηκε αν επιτρέπονται οι μεταφορές χρημάτων κι αν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη εξουσιοδότηση, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον ιρανικό λαό.

Οι υπήκοοι των Η.Π.Α. θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εξαγωγή ή επανεξαγωγή τροφίμων, γεωργικών προϊόντων, φαρμάκων και ιατρικών συσκευών στο Ιράν εκτός της δικαιοδοσίας των Η.Π.Α. χωρίς πρόσθετη εξουσιοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι οι συναλλαγές που αφορούν την κεντρική τράπεζα του Ιράν θα είναι συνεπείς με τις οδηγίες των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Δημοφιλή