Το Ιραν προειδοποιεί ξανά τη Βρετανία για το δεξαμενόπλοιο

Το κατέλαβαν οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα γιατί υπάρχουν υποψίες ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία.
Jon Nazca / Reuters

Το Ιράν ζήτησε εκ νέου σήμερα από τη Βρετανία να απελευθερώσει αμέσως το δεξαμενόπλοιο που κατέλαβαν από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα διότι υπάρχουν υποψίες ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό είναι επικίνδυνο παιγνίδι κι έχει συνέπειες (...). Τα νομικά προσχήματα για την κατάληψη δεν στέκουν (...) η απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Μουσαβί.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα σε αντίποινα.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τρία ιρανικά πλεούμενα προσπάθησαν να εμποδίσουν ένα δεξαμενόπλοιο που διερχόταν από το Στενό του Χορμούζ, θαλάσσια οδό-στρόφιγγα που ελέγχει τη ροή του πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή προς τις διεθνείς αγορές, αλλά αποχώρησαν όταν βρετανική φρεγάτα έστρεψε τα όπλα του προς αυτά. Η Τεχεράνη διέψευσε την βρετανική εκδοχή για το γεγονός.

Οι εντάσεις ανάμεσα στη Ιράν και τη Δύση δεν σταματούν να αυξάνονται μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου από τις αρχές της Βρετανίας και σύμφωνα με το Λονδίνο το British Heritage, το οποίο διαχειρίζεται η BP, έγινε προσπάθεια να σταματήσει και να οδηγηθεί στα ιρανικά χωρικά ύδατα στο στενό, μεταξύ του Ιράν και της αραβικής χερσονήσου.

Η Βρετανία είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν που συνήφθη το 2015.

Η ένταση όμως άρχισε να κλιμακώνεται από πέρυσι, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, έθεσε σταδιακά εκ νέου σε εφαρμογή τις κυρώσεις που είχαν αρκεί και ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Μουσαβί υποστήριξε ακόμη, σύμφωνα με το IRNA, ότι «οι ξένες δυνάμεις θα όφειλαν να εγκαταλείψουν την περιοχή» διότι «το Ιράν και οι άλλες χώρες της περιφέρειας είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια της περιοχής».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή