ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2020 20:13 EET | Updated 03/11/2020 21:24 EET

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη

Δημοσίευσε φωτογραφία και το όνομα του φερόμενου δράστη.

Michael Gruber via Getty Images

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα, χωρίς όμως να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία.

Σε δήλωση του ελεγχόμενου από την τζιχαντιστική οργάνωση πρακτορείου ειδήσεων Amaq, που δημοσιεύτηκε στο Telegram, η ανάληψη της ευθύνης συνοδεύεται από τη φωτογραφία ενός γενειοφόρου άντρα, με το όνομα «Αμπού Ντάγκναχ Αλ-Αλμπάνι», λέγοντας ότι πρόκειται για τον δράστη που άνοιξε πυρ κατά του πλήθους στο κέντρο της Βιέννης τη Δευτέρα με ένα όπλο και ένα πολυβόλο, προτού σκοτωθεί από την αυστριακή αστυνομία. 

Ο ISIS δημοσίευσε, επίσης, ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο ο ένοπλος, μόνος του μπροστά στην κάμερα, ορκίζεται πίστη στον επίσημο αρχηγό της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές έως τώρα ο 20χρονος δράστης ήταν γνώριμος στις αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, αδίκημα για το οποίο είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί, ενώ ήταν γέννημα θρέμμα της Βιέννης αλλά με ρίζες από τη Βόρεια Μακεδονία.

Η αυστριακή αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις 14 ατόμων συνδεόμενων με τον βασικό ύποπτο της επίθεσης.

Παράλληλα, υπό κράτηση έχουν τεθεί και δύο νεαροί Ελβετοί, ηλικίας 18 και 24 ετών, που συνελήφθησαν στο Βίντερτουρ, κοντά στη Ζυρίχη, στη βόρεια Ελβετία, στο πλαίσιο των ερευνών για την τζιχαντιστική επίθεση, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Η ανάλυση των σκηνών της επίθεσης με βάση το οπτικό υλικό κινητών τηλεφώνων, πάντως, δεν παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου δράστη, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ. 

(με πληροφορίες από Reuters)