LIFE
27/11/2019 12:11 EET | Updated 27/11/2019 15:23 EET

Το καλύτερο εστιατόριο σούσι στον κόσμο μόλις έχασε τα τρία αστέρια Michelin

Το Sukiyabashi Jiro άνοιξε το 1965 και πήρε για πρώτη φορά τα τρία αστέρια το 2007 και ο λόγος που τα χάνει είναι, κατά πολλούς, δίκαιος.

Το εστιατόριο Sukiyabashi Jiro (Σουκιγιαμπάσι Τζίρο) στο Τόκιο της Ιαπωνίας έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο εστιατόριο σούσι στον κόσμο και τα τρία αστέρια Michelin που κέρδισε για πρώτη φορά το 2007 και διατηρούσε έως σήμερα, αποτελούν σίγουρα μια τρανή απόδειξη. 

Ο οδηγός Michelin όμως αποφάσισε να του τα αφαιρέσει. Και η ερώτηση είναι: τι μπορεί να πήγε τόσο στραβά ώστε ένα παγκοσμίου φήμης εστιατόριο να χάσει εν μία νυκτί τρία αστέρια Michelin; 

Το μυαλό κάποιον μπορεί να πήγαινε στην αποκάλυψη κάποιας πολύ σοβαρής υγειονομικής παράβασης, σε κάποιο σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης πελάτη κ.λπ, κ.λπ. Αλλά και πάλι σε δεύτερη ανάγνωση τίποτε τέτοιο δεν συμβαίνει  σε ένα πολυβραβευμένο εστιατόριο έτσι ξαφνικά. 

Η απάντηση λοιπόν για την απώλεια των τριών αστεριών είναι πολύ διαφορετική.

 

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Michelin Guide (Οδηγός Michelin) η απόφαση ελήφθη επειδή πολύ απλά το εστιατόριο δεν είναι πλέον ανοιχτό στο κοινό. Αυτό δεν σημαίνει πως έκλεισε, βάζοντας λουκέτο αφού σε αυτή την περίπτωση δεν θα γινόταν καν συζήτηση περί απώλειας των αστεριών. 

Το πρόβλημα με το εστιατόριο είναι άλλο: «Όπως έχουμε αντιληφθεί το Sukiyabashi Jiro δεν δέχεται πλέον κρατήσεις από το ευρύ κοινό» που σημαίνει ότι «στην πραγματικότητα δεν έχασε ακριβώς τα αστέρια αλλά δεν αποτελεί πλέον ένα εστιατόριο που αξίζει να αξιολογήσουμε στον οδηγό μας. Η πολιτική του Οδηγού είναι να παρουσιάζει εστιατόρια στα οποία μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση». 

ΑΞΕΧΑΣΤΟ...

Αφιέρωμα του Guardian στην Ίο: Το νησί που συνδυάζει την ξέφρενη ζωή με την γαλήνη

Σε κάθε περίπτωση η είδηση πως το διάσημο εστιατόριο χάνει με αυτόν τον τρόπο τα αστέρια του και τίθεται εκτός του Michelin Guide είναι σήμερα μια από τις ειδήσεις που διαβάζονται περισσότερο σε μεγάλα ειδησεογραφικά sites διεθνώς όπως ΒΒC, Guardian, CNN κ.α 

Κοινώς, το εστιατόριο έγινε τόσο «ελιτίστικο» και τα πιάτα του μπορούν να τα απολαύσουν μόνο λίγοι. Άρα δεν έχει νόημα να προτείνεται σε έναν οδηγό για εστιατόρια αφού κάποιοι δεν θα καταφέρουν ποτέ να κλείσουν ένα τραπέζι.  

Το Sushi Saito στο Τόκιο, που κέρδισε επίσης τρία αστέρια στον Οδηγό Michelin το 2019 τα έχασε για τον ίδιο λόγο και πλέον δεν υπάρχει καν σχετική καταχώρηση του εστιατορίου στη νέα έκδοση. 

https://www.sushi-jiro.jp/
https://www.sushi-jiro.jp/

 

Η ιστορία του Sukiyabashi Jiro με τις 10 διαθέσεις θέσεις

Το Sukiyabashi Jiro άνοιξε το 1965 και το 2007 έλαβε για πρώτη φορά τρία αστέρια Michelin, τα οποία και διατηρούσε μέχρι σήμερα ενώ το 2011 ήταν και το αντικείμενο ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Jiro Dreams of Sushi». 

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Τζίρο Όνο είναι πλέον 90 ετών αλλά συνεχίζει να εργάζεται με τη βοήθεια του μεγαλύτερου γιου του Γιοσικάζου ενώ ο μικρότερος γιος του διευθύνει το δεύτερο εστιατόριο της οικογένειας που όμως είναι ανοιχτό στο κοινό και διαθέτει δύο αστέρια. 

Στο εστιατόριο αυτό δείπνησαν το 2014 ο Μπαράκ Ομπάμα δείπνησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίντσο Άμπε αλλά και πριν από αυτό το εστιατόριο ήταν γνωστό όχι μόνο για τις γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρει αλλά και για το γεγονός πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κάποιος μια κράτηση. 

Handout . / Reuters

 

Το φημισμένο εστιατόριο που οι περισσότεροι συχνά το αποκαλούν Sushi Jiro στην λίστα των πελατών του έχει ονόματα όπως αυτά του διάσημου γάλλου σεφ Ζοέλ Ρομπουσόν, του ηθοποιού Χιού Τζάκμαν και της τραγουδίστριας Κέιτι Πέρι αλλά και πολλών πολιτικών της Ιαπωνίας, επιχειρηματιών κ..α.

Το ζωηρό ενδιαφέρον όμως για την εξασφάλιση ενός τραπεζιού στο εστιατόριο ήταν πάντοτε ένα πρόβλημα καθώς η εξασφάλιση του ήταν πάντα κάτι το εξαιρετικά δύσκολο. Πλέον όμως, όπως γράφει ο Guardian, όποιος επιθυμεί διακαώς να φάει από τα χέρια του Τζίρο Όνο  δεν χρειάζεται μόνο να ξοδέψει τουλάχιστον 250 ευρώ αλλά θα πρέπει να είναι τακτικός πελάτης, να έχει υψηλές γνωριμίες για να ασκήσουν «επιρροή» στην διεύθυνση ή να κάνει κράτηση μέσω κάποιου πολυτελούς ξενοδοχείου. 

Στην ιστοσελίδα του εστιατορίου αναφέρεται πως «επί το παρόντος αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην αποδοχή κρατήσεων» και η διεύθυνση απολογείται για την «όποια αναστάτωση προκαλεί στους πολύτιμους πελάτες». Και καταλήγει: «Δυστυχώς, καθώς το εστιατόριο μπορεί να σερβίρει μόνο 10 άτομα κάθε φορά η κατάσταση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί».

https://www.sushi-jiro.jp/
View this post on Instagram

{Photos of the food at Jiro are no longer allowed but our guide had special permission to do so} _ The menu is divided into 3 movements: - 1st part include classics like kohada and tuna - 2nd part is the seasonal fresh catches of the day - 3rd part is the traditional finale including anago, kanpyo maki and tamago _ We were served 20 pieces of sushi: 1) Hirame 2) Sumi Ika 3) Shima Aji 4) Akami 5) Chutoro 6) Otoro 7) Kohada 8) Akagai 9) Tako 10) Aji 11) Kuruma Ebi 12) Sayori 13) Hamaguri 14) Saba 15) Bafun Uni 16) Kobashira 17) Ikura 18) Anago 19) Kanpyo Maki 20) Tamago _ Some thoughts on the experience: 🥢Service: eating is a serious affair here. There is no chitchatting as you are expected to concentrate on dining. Some people take the chef’s sternness as rudeness but he is really just trying to concentrate on his work. ⏱Pace: yes it really is true that you are served 20 pieces of sushi in a really short amount of time (as in 15-20 minutes). Our group probably got a bit more time than usual but still there were times when I was still chewing and the next piece was already placed in front of me (also doesn’t help that the sushi here are bigger than most because of its traditional style). The worst part is that the pieces actually gets bigger towards the end so I couldn’t help but feel a sense of relief when we were finally finished. 🍣Food: overall it was good. I liked the strong vinegar flavor of the shari but J thought the texture was too soft for his taste. Standout pieces included the sumi-ika, kohada, tuna and anago but the best piece goes to the Bafun Uni which was better than any other uni we had on this trip - it really was as good as when Joel Robuchon exclaimed “it’s as if I’m eating cream!” • 3*, Sukiyabashi Jiro すきやばし次郎 Tokyo, Japan #supermelJapan #supermelTokyo

A post shared by Melissa | Food & Travel (@supertastermel) on

https://www.sushi-jiro.jp/
https://www.sushi-jiro.jp/
https://www.sushi-jiro.jp/
https://www.sushi-jiro.jp/

 

Πηγή: The Guardian