ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2018 16:40 EEST

Το καλοκαίρι η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Umit Bektas / Reuters

Η Τουρκία θα αρχίσει την πρώτη δική της γεώτρηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο πριν το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ο Αλμπαϊράκ χαιρέτισε όσα έχει επιτύχει η Τουρκία στο πλαίσιο της εθνικής της πολιτικής πάνω στην ενέργεια και τα ορυχεία, προσθέτοντας ότι «καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες να διασφαλίσουμε πως δεν θα χαθεί αυτό το μομέντουμ».

Ακόμη, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η χώρα του θα αρχίσει τις προετοιμασίες για την κατασκευή ενός εργοστασίου ανεμοτουρμπινών, ενώ δήλωσε πως ο αγωγός ΤΑΝΑΡ (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline Project) θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου, με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγεφ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επερχόμενες εκλογές στη γείτονα, ισχυριζόμενος πως «θα γράψουμε ιστορία στην επερχόμενη εποχή...μέχρι το τέλος του έτους, το πρώτο τουρκικό εργοστάσιο ηλιακών συλλεκτών θα αρχίσει την παραγωγή εθνικών ηλιακών πάνελ».