LIFE
26/09/2018 14:31 EEST | Updated 26/09/2018 14:51 EEST

Αποχαιρετούμε το καλοκαίρι με ένα ταξίδι στο χρόνο και το νερό

Ένα ακόμα καλοκαίρι τελείωσε.  Ένα καλοκαίρι που ζωγράφισε κι αυτό –όπως όλα τα άλλα που πέρασαν και όλα όσα θα έρθουν- το δικό του μπλοκ από μνήμες. Μνήμες φύσης και θάλασσας, μνήμες από αυλές και βεράντες, μνήμες ήλιου και νερού.

Προσπάθησε να σκεφτείς ένα καλοκαιρινό στιγμιότυπο αποχαρακτηρισμένο από το θαύμα του νερού να δεις που θα δυσκολευτείς. Από τα πιο κλισέ, μέχρι εκείνα που δε σου έχουν καν περάσει από το μυαλό.  Όσων χρονών και να είσαι, όπως και να περνάς τα καλοκαίρια σου, όποια κι αν είναι η καλοκαιρινή σου ρουτίνα. Γιατί το νερό δε διακρίνει χρόνια κι ανάγκες, το νερό δεν έχει ηλικία, το νερό μεγαλώνει μαζί σου.

Αυτό το αιώνιο αγαθό του νερού φτάνει κάθε καλοκαίρι –όπως και όλο το χρόνο- μέσα από τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ στα σπίτια και τις αυλές, μας καλύπτοντας τις πολλαπλές ανάγκες μας με τον σιωπηλό μαγικό τρόπο του αυτονόητου – μόνο αν λείψει αυτή η κάλυψη αντιλαμβανόμαστε την αξία της.

Αυτήν την αξία την ξέρει καλά η μητέρα που έχει υπ’ευθύνη της τη φροντίδα του σπιτιού και του κήπου, που αγαπάει τα λουλούδια που το καλοκαίρι ζητάνε περισσότερο νερό, που περνάει ώρες να περιποιείται τα φυτά της, ενώ παράλληλα βράζει το νερό για μια μακαρονάδα εποχής – αυτή που θα πέσουν με τα μούτρα τα παιδιά όταν γυρίσουν από τη βόλτα, τη μπάλα και τα νεροπίστολα. Αυτή η μητέρα ξέρει πόσο σημαντικό είναι να γυρίζει το νερό που θα τρέξει από τη βρύση να γεμίσει την κατσαρόλα  και από το λάστιχο να δροσίσει τον κήπο της. Τη διαβάζει κάθε βράδυ στα ικανοποιημένα πρόσωπα της οικογένειάς της και στον χαλαρωτικό ήχο του τελευταίου ποτίσματος.

Αυτή την αξία την ξέρουν καλά και οι παππούδες μας, που τα καλοκαίρια η αυλή τους είναι όλος τους ο κόσμος. Περνάνε σ’ αυτήν μήνες ολόκληρους κρατώντας τα εγγόνια τους ή ο ένας τον άλλον. Έχουν ζήσει πολλά στη ζωή τους αλλά ξυπνάνε νωρίς γιατί θέλουν να ζήσουν ακόμη περισσότερα. Ξεκινούν την ημέρα βάζοντας νερό στο μπρίκι για να φτιάξουν καφέ και ν’ απολαύσουν το πρωινό την καλύτερη ώρα του, την πιο ήσυχη.

Την ίδια αξία μαθαίνουν κι οι νεότεροι, όταν οι διακοπές των φοιτητών  περνάνε για τα καλά στο παρελθόν και αναγκάζονται να περάσουν καλοκαίρια ολόκληρα στο σπίτι διαβάζοντας για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και γράφοντας πτυχιακές εργασίες. Τότε που η ζέστη είναι πολλή, τα ντους συχνά και οι τα ποτήρια με νερό ακόμα περισσότερα. Ο φοιτητής διαβάζει την αξία του νερού σε κάθε μπουκάλι που γεμίζει από τη βρύση για να το έχει έτοιμο παγωμένο στο ψυγείο όταν θα το χρειαστεί σε κάποιο διάλειμμα από τις σημειώσεις και τον υπολογιστή του.

Είναι λες και κάθε βρύση που ανοίγει το καλοκαίρι, σε κάθε σπίτι, όποιο χέρι κι αν έχει γυρίσει το χερούλι, να κρύβει μια μικρή καλοκαιρινή ιστορία. Και το νερό που από βουνά και πεδιάδες, μέσα από τους σωλήνες της ΕΥΔΑΠ φτάνει στις βρύσες και τρέχει στα ποτήρια μας  και τις αυλές μας δροσερό και διαυγές μας ντύνει αυτές τις ιστορίες μες με τη δικιά του, με την ιστορία του ταξιδιού του. Με τη φροντίδα της ΕΥΔΑΠ να μην εξαντλείται μόνο στη διευκόλυνση αυτού του ταξιδιού αλλά και στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες καταναλωτικές ηλικίες και κατηγορίες να απολαύσουν τους υψηλής ποιότητας  καρπούς του με τον πλέον συμφέροντα τρόπο.

Με ειδικό επαγγελματικό τιμολόγιο για την επιχείρηση που η βιωσιμότητά της εξαρτάται από την καθημερινή παροχή ποιοτικού νερού. Με ευνοϊκά τιμολόγια για τις πολύτεκνες οικογένειες με πολλά πιτσιρίκια και έκτακτο ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εξασφαλίζοντας τη δωρεάν παροχή δύο κυβικών μέτρων νερού το μήνα για κάθε μέλος μιας οικογένειας χαμηλού εισοδήματος,  ποσότητα η οποία ανεβαίνει στα τρία κυβικά μέτρα αν το μέλος αυτό εμφανίζει αναπηρία άνω του 67%. Γιατί το νερό πρέπει να ταξιδεύει προς όλους – όποια ηλικία κι αν έχουν, όποια κι αν είναι η οικονομική τους κατάσταση.

Το καλοκαίρι είναι από μόνο του ένα ταξίδι. Σ’ ένα καλοκαίρι -όπως και σ’ ένα ταξίδι- μπορείς ν’ αλλάξεις, ν’ ανανεωθείς ή και να ωριμάσεις. Και το νερό θα συνταξιδεύει πάντα μαζί μας, καλύπτοντας τις ανάγκες μας, πρωταγωνιστώντας σε κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή μας, μεγαλώνοντας μαζί μας.

Sponsored Post