Το «καραβάνι» των απελπισμένων στο Μεξικό πορεύεται προς τα σύνορα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό

Το «καραβάνι» των απελπισμένων στο Μεξικό πορεύεται προς τα σύνορα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό

Περισσότερους από 7.000 ανθρώπους περιλαμβάνει πλέον το «καραβάνι» των μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που κατευθύνεται προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ παίρνοντας μέσα από το έδαφος του Μεξικού το οποίο φαίνεται πως αδυνατεί να τους συγκρατήσει.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Φαρχάν Αζίζ Χακ, επικαλούμενος εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από την Ονδούρα αλλά και από το Ελ Σαλβαδόρ και την Γουατεμάλα.

«Το καραβάνι περιλαμβάνει 7.233 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους προτίθενται να συνεχίσουν την πορεία τους προς τον Βορρά» δήλωσε ο Φαρχάν Αζίζ Χακ ενώ τόνισε την ανάγκη οι αρχές να συμπεριφερθούν σε αυτούς τους ανθρώπους με «σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Η έκκληση αυτή έρχεται στη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρατεύει όλα τα όπλα στη φαρέτρα του για να σταματήσει το «καραβάνι» αλλά και για να τιμωρήσει τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες ή τις χώρες από τις οποίες πέρασαν.

Ueslei Marcelino / Reuters
Adrees Latif / Reuters

Απειλές Τραμπ

Έτσι, σε μήνυμά του στο Twitter «ενημέρωσε» τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και τις ομοσπονδιακές μεθοριακές αρχές για την πορεία του «καραβανιού» προς τα σύνορα της χώρας, γεγονός που δημιουργεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο δεν γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέριες.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι η Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μεξικού είναι ανίκανες να σταματήσουν το Καραβάνι το οποίο κατευθύνεται προς τα Νότια Σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Τραμπ σε καταχώρισή του στο Twitter και πρόσθεσε: «Προειδοποίησα τη Συνοριακή Περίπολο και τις Ένοπλες Δυνάμεις ότι αυτό είναι μια κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης».

Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη βοήθεια που χορηγούν στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Σαλβαδόρ εκφράζοντας την απογοήτευσή του επειδή οι χώρες αυτές δεν στάθηκαν ικανές «να εμποδίσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να εισέλθουν παρανόμως στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Θα αρχίσουμε να κόβουμε ή να μειώνουμε σημαντικά την τεράστια διεθνή βοήθεια που τους χορηγούμε», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του Twitter.

Adrees Latif / Reuters
Adrees Latif / Reuters

Βοήθεια στους μετανάστες

Ο Φαρχάν Αζίζ Χακ επισήμανε ότι ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες.

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο γενικός γραμματέας (Αντόνιο Γκουτέρες) μίλησε με ηγέτες σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να συνεργαστούν με τον ΔΟΜ και την UNHCR» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου, χωρίς να διευκρινίσει με ποιους ηγέτες συνομίλησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτήν την κατάσταση πρέπει να την διαχειριστούμε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και με απόλυτο σεβασμό των χωρών στον έλεγχο των συνόρων τους» συμπλήρωσε ο Χακ κρίνοντας πως «τα κράτη της περιοχής πρέπει να συνεργαστούν για την επίλυση της κρίσης».

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες ενίσχυσε το προσωπικό της στο νότιο Μεξικό, αναπτύσσοντας 32 αξιωματούχους της στα νότια σύνορα, επισήμανε ο ίδιος. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, την παροχή νομικών συμβουλών και ανθρωπιστικής βοήθειας θα παρασχεθούν στους μετανάστες.

ORLANDO ESTRADA via Getty Images
ORLANDO ESTRADA via Getty Images
Ueslei Marcelino / Reuters
JOHAN ORDONEZ via Getty Images
JOHAN ORDONEZ via Getty Images

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή