«Το κέντρο του κόσμου»: Από το Ηλιακό μας σύστημα ως τις εσχατιές του Σύμπαντος

Η νέα παράσταση στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
3000ad via Getty Images

«Το Κέντρο του Κόσμου: Από το Γεωκεντρικό σύστημα στην διαστολή του Σύμπαντος» είναι ο τίτλος της νέας παράστασης του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018.

Τις παραστάσεις θα προλογίσει ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Πλανηταρίου, παρουσιάζοντας ένα «ζωντανό» ταξίδι από το Ηλιακό μας σύστημα ως τις εσχατιές του Σύμπαντος με την βοήθεια του εντυπωσιακού προσομοιωτή του Πλανηταρίου!

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις (ώρες 18:30 και 20:00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 240 δελτία εισόδου για κάθε παράσταση.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Υπάρχει άραγε κέντρο στο Σύμπαν και, αν ναι, πού θα μπορούσε να βρίσκεται;

Η προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το ερώτημα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Χιλιάδες χρόνια πριν, οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν ότι το κέντρο του κόσμου βρίσκεται στην Γη και ότι όλα τα ουράνια σώματα περιφέρονται γύρω της.
Αυτή την Γεωκεντρική θεώρηση του κόσμου, που επικράτησε για τουλάχιστον δύο χιλιετίες, και η οποία αποδείχτηκε όμως εσφαλμένη, πραγματεύεται η νέα παράσταση.

Από την αρχαία Βαβυλώνα στην αρχαία Ελλάδα και από το Ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου στην διαστολή του Σύμπαντος, η νέα παράσταση, που είναι παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, εξιστορεί την συναρπαστική εξέλιξη των ιδεών μας για την θέση της Γης και κατά συνέπεια του ανθρώπου στο Σύμπαν.

Σημειώνεται ότι η παράσταση «Το Κέντρο του Κόσμου: Από το Γεωκεντρικό σύστημα στην διαστολή του Σύμπαντος» θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 με τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ για τους ενήλικες και 4 ευρώ για τα παιδιά. Η παράσταση προτείνεται για παιδιά 10 ετών και άνω και για ενήλικες.

Υπενθυμίζεται ότι, οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ έχει προβλεφθεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωση. Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.