Το Κυριακάτικο Τραπέζι της HuffPost από την σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου

Λεμονάτο μοσχαράκι με πουρέ γλυκοπατάτας και γαλακτομπούρεκο για γλυκό είναι η πρόταση αυτής της εβδομάδας.
open
Huffpost GR
open

Οι συνταγές αυτής της εβδομάδας για το «Κυριακάτικο Τραπέζι», έρχονται από την Μαρία Εκμεκτσίογλου.

Η Πολίτισσα σεφ μας έδωσε δύο εξαιρετικά πιάτα και μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη της για το πιο γιορτινό τραπέζι της εβδομάδας.

«Το Κυριακάτικο τραπέζι αποτελεί σημείο αναφοράς, για την οικογένεια. Είναι η στιγμή της εβδομάδας που μπορούμε όλοι να βρεθούμε μαζί και να συζητήσουμε θέματα, που μας αγγίζουν, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να μένουμε ενωμένοι, μέσα στην ζετασιά της οικογενειακής θαλπωρής. Κάτι που μόνο ένα οικογενειακό τραπέζι μπορεί να μας χαρίσει».

Λεμονάτο μοσχαράκι με πουρέ γλυκοπατάτας

Υλικά

1 κιλό μοσχαράκι από ελιά κομμένο σε κύβους μεγάλους

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα

1φλ.κ.ελαιόλαδο

Χυμό από ένα λεμόνι

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Αλάτι

Πιπέρι

2 δαφνόφυλλα

4 κόκκους μπαχάρι

2 τεμμάχια αστεροειδή γλυκάνισο

Ένα φλ.κ.λευκό κρασάκι

Για τον πουρέ

1 κιλό γλυκοπατάτες

2κ.σ.φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

1 κούπα καφέ γάλα

1 κούπα γραβιέρα τριμμένη

Αλάτι

Πιπέρι

2κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και το κρέας καλά στεγνωμένο από τα υγρά του.

Το κρέας το βάζουμε πάντοτε μια στρώση και να θωρακιστεί και να καραμελώσει όμορφα.

Το γυρίζουμε με την λαβίδα και από τις δυό πλευρές και μόλις έχει πάρει το χρωματάκι του ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια,τα δαφνόφυλλα.

Καραμελώνουμε να πάρουν χρωματάκι τα κρεμμύδια και ρίχνουμε το σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά.

Σβήνουμε με το κρασάκι, ανακατώνουμε και προσθέτουμε το ζεστό νερό η αν έχουμε φτιάξει ζωμό κρέατος η λαχανικών

Αφήνουμε το κρεατάκι να μαγειρευτεί σχεδόν 2 ώρες.

Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με ζεστό ζωμό η νεράκι.

Αφήνουμε να μαγειρευτεί το κρεατάκι μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι,το ξύσμα και αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα.

Σβήνουμε την φωτιά και βγάζουμε σε πιατέλα το λεμονάτο μαζί με την σαλτσούλα του.

Μην σας παραξενέψει ότι το λέμε λεμονάτο αλλά η σαλτσούλα είναι κοκκινωπή από τα υλικά και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιήσαμε.

Όση ώρα ψήνεται το κρέας ετοιμάζουμε τον πουρέ.

Ξεφλουδίζουμε και βάζουμε τις γλυκοπατάτες να βράσουν 30-35 λεπτά σχεδόν να λιώσουν.

Τις βγάζουμε από το νερό τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μούλτι να γίνουν πουρές.

Βάζουμε τον πουρέ σε κατσαρόλα ανάβουμε φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ,ανακατώνουμε να λιώσει,προσθέτουμε το γάλα,ανακατώνουμε και τέλος την τριμμένη γραβιέρα.

Αλατοπιπέρώνουμε ,πασπαλίζουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο και έχουμε έτοιμο τον πουρέ που θα συνοδέψει το λεμονάτο.

Στολίζουμε σε πιατέλα το λεμονάτο, γύρω γύρω βάζουμε τον πουρέ και τα κλαδάκια με το θυμάρι και σερβίρουμε αυτό το νοστιμότατο φαγάκι.

Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

Ένα πακέτο φύλλο Βυρητού

Για την κρέμα

700ml.γάλα

300ml.κρέμα γάλακτος

200 γρ.ζάχαρη

3 αυγά

1 φλ.κ.σιμιγδάλι

2κ.σ.φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

Μισή κ.γ.αλάτι

Μια βανίλια

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το σιρόπι

Μισό λίτρο νερό

700γρ.ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

Φλούδα από ένα λεμόνι

3 κ.σ.μέλι

200 γρ.βούτυρο φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό ,την ζάχαρη ,την φλούδα λεμόνι,το ξυλάκι κανέλας και τα βράζουμε.

Μόλις λιώσει η ζάχαρη χαμηλώνουμε την φωτιά ,αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει το σιρόπι,ρίχνουμε το μέλι,ανακατώνουμε να λιώσει και σβήνουμε την φωτιά.

Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη να χτυπηθούν και να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα,την κρέμα ,το αλάτι,την βανίλια να ζεσταθούν.

Μόλις βράσουν ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και ανακατώνουμε να πήξει το μίγμα.

Μόλις πήξει ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατώνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Σβήνουμε την φωτιά και ανακατώνουμε με το σύρμα το μίγμα να χλιαρύνει το μίγμα.

Για πιο γρήγορα αποτελέσματα ,βγάζουμε τα αυγά από τον κάδο του μίξερ και ρίχνουμε μέσα την κρέμα.

Χτυπάμε μέχρι να χλιαρύνει η κρέμα και τότε ρίχνουμε μέσα το μίγμα με τα αυγά.

Με την βοήθεια μιας μαρίζ ανακατώνουμε σιγά σιγά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ετοιμάζουμε το γαλακτομπούρεκο.

Βουτυρώνουμε καλά καλά ένα ταψί στο μέγεθος των φύλλων.

Βάζουμε μέσα το πρώτο φύλλο,το βουτυρώνουμε καλά να πάει παντού,βάζουμε το δεύτερο φύλλο ,το βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο,συνεχίζουμε έτσι για 6 φύλλα.

Το έκτο δεν το βουτυρώνουμε ,ρίχνουμε μέσα την κρέμα και την απλώνουμε να πάει παντού.

Τοποθετούμε πάνω άλλα 6 φύλλα βουτυρώνοντας πάντοτε το κάθε φύλλο.

Το τελευταίο το πιέζουμε καλά να κλείσει όλες τις γωνίες και το αλείφουμε με βούτυρο.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για μισή ώρα να παγώσει το βούτυρο για να τεμμαχίσουμε με ευκολία το γλυκό μας.

Γιατί όσο είναι ζεστό θα διαλυθεί κατά το κόψιμο.

Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο το χαράζουμε σε μερίδες και καρφώνουμε από ένα γαρύφαλο σε κάθε φέτα.

Το τελικό κόψιμο το κάνουμε μετά το ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 με 1,5 ώρα να χρυσαφίσει.

Βγάζουμε το γλυκό,το κόβουμε κανονικά και το σιροπιάζουμε με το χλιαρό προς το κρύο σιρόπι μας.

Μπορούμε να το συνοδέψουμε με παγωτό καιμάκι.

Καλή μας όρεξη.