Το «Κυριακάτικο Τραπέζι» της HuffPost με τρεις λαχταριστές συνταγές

Φιλέτο πέρκας από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου και για επιδόρπιο σοροπιαστό γλυκό ταψιού από την food-blogger Μαρία Καλογεροπούλου.

Το «Κυριακάτικο Τραπέζι» της HuffPost γι′ αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει τρεις συνταγές που μοιράστηκαν μαζί μας ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και η food-blogger, Μαρία Καλογεροπούλου.

Στο τραπέζι μας θα σερβίρουμε πρώτα κολοκυθοκεφτέδες, θα προχωρήσουμε στο κυρίως πιάτο με φιλέτο πέρκας με λαχανικά και θα ολοκληρώσουμε με σοροπιαστό γλυκό ταψιού, κάτι μεταξύ ρεβανί και σάμαλι.

Καλή μας όρεξη.

Κολοκυθοκεφτέδες

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος τηγανίσματος: 3-5 λεπτά

Για 4 άτομα

Υλικά

700 γραμμάρια κολοκυθάκια

6 φέτες havarti Arla ψιλοκομμένες

50 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα Arla

30 γραμμάρια βούτυρο soft Lurpak

1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουταλιά βασιλικό ψιλοκομμένο

100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 αυγά

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Βούτυρο soft Lurpak για τηγάνισμα

Για το ντιπ:

200 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα Arla

40 γραμμάρια ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη τρίβουμε τα ¾ από τα κολοκυθάκια και τα υπόλοιπα στο λεπτό μέρος του τρίφτη.

Τοποθετούμε τα τριμμένα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα στύβουμε να βγάλουν τα υγρά τους.

Όταν είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα αυγά, το αλεύρι, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το havarti, 50 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Όταν το μείγμα έχει ανακατευτεί καλά προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μαζί με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε ελαιόλαδο και βούτυρο soft .

Με ένα κουτάλι τοποθετούμε τους κολοκυθοκεφτέδες στο τηγάνι και τους ψήνουμε για 3-5 λεπτά συνολικά και από τις 2 μεριές.

Όταν είναι έτοιμοι τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα περιττά λιπαρά.

Όταν οι κολοκυθοκεφτέδες είναι έτοιμοι τους σερβίρουμε με μία κουταλιά από το ντιπ με το φρέσκο τυρί κρέμα.

Φιλέτο πέρκας με λαχανικά

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 14-15 λεπτά

Για 2 άτομα

Υλικά

2 φιλέτα πέρκας

20 τοματίνια κομμένα στην μέση

150 γραμμάρια φασολάκια βρασμένα

100 γραμμάρια καλαμπόκι

100 γραμμάρια αρακά βρασμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 φοινόκια κομμένα σε λεπτές φέτες

3 κουταλιές βούτυρο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές άνηθο

2 κουταλιές μυρώνι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα τοματίνια στην μέση, το φοινόκιο σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε 2 κουταλιές βούτυρο.

Σοτάρουμε το φοινόκιο μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προσθέτουμε το τοματίνια, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό και τοποθετούμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ.

Ξαναβάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Κόβουμε τα φιλέτα πέρκας στην μέση και τα θωρακίζουμε καλά και από τις 2 πλευρές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Απλώνουμε στον πάγκο τις κουζίνας σας 2 μεγάλα κομμάτια αντικολλητικού αλουμινόχαρτου 2in1 Sanitas, τοποθετούμε τα φιλέτα πέρκας και μοιράζουμε ισομερώς τα λαχανικά μαζί με τα μυρωδικά.

Κλείνουμε τα αλουμινόχαρτα 2in1 σχηματίζοντας ένα πουγκί, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 14-15 λεπτά.

Όταν τα φιλέτα πέρκας είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Καθώς η συνταγή είναι για δύο άτομα για μεγαλύτερη παρέα προσαρμόζουμε αναλόγως τα υλικά.

Σιροπιαστό γλυκό ταψιού, κάτι μεταξύ Ραβανί (Ρεβανί) και Σάμαλι

Υλικά

400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

250 γρ ζάχαρη

350 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

300 γρ. γάλα

20 γρ. μπέικιν πάουντερ

3 αβγά (προαιρετικά)

200 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι:1250 γρ. ζάχαρη, 1 lit νερό, φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού, μερικές σταγόνες λεμόνι.

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Προετοιμάζουμε τα αμύγδαλα για το μείγμα και το γαρνίρισμα.

Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό τα αμύγδαλα 1 με 2 λεπτά έως ότου μαλακώσουν οι φλύδες τους.

Στραγγίζουμε και αφαιρούμε τις φλύδες πιέζοντάς τα όσο είναι ζεστά.

Διαλέγουμε περίπου 15-20 τεμ. τα πιο όμορφα και τα κρατάμε στην άκρη για το γαρνίρισμα.

Τα υπόλοιπα τα κόβουμε στο μούλτι να γίνουν όσο πιο λεπτοκομμένα γίνεται.

Βήμα 2ο: Ετοιμάζουμε το μείγμα για το γλυκό.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τη ζάχαρη με τα αβγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα.

Ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσει η ζάχαρη.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αμύγδαλα και το σιμιγδάλι αφού έχουμε φροντίσει να αναμείξουμε το μπέικιν πάουντερ μαζί με το σιμιγδάλι πιο πριν.

Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 3ο: Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί μεγέθους 25χ35 cm.

Προσοχή, δεν αλείφουμε το ταψί με βούτυρο ή άλλου τύπου έλαιο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου πάνω – κάτω αντιστάσεις τοποθετώντας το ταψί χαμηλά στο φούρνο.

Το γλυκό είναι έτοιμο όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα του ταψιού και έχει πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Βήμα 4ο: Ετοιμάζουμε το σιρόπι εφόσον το γλυκό έχει κρυώσει.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 με 8 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.

Στο τέλος προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι και αφαιρούμε τις φλύδες.

Πρώτα κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το καυτό σιρόπι στο κρύο γλυκό.

Έτσι το γλυκό θα γίνει ζουμερό και σιροπιαστό παντού.

Γαρνίρουμε βυθίζοντας στο κέντρο κάθε κομματιού ένα ολόκληρο αμύγδαλο.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με γλυκό του κουταλιού ή με παγωτό.

Είναι εξαιρετικό κέρασμα μετά από γεύμα ή με ελληνικό καφεδάκι.

Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα μπορούμε να τα παραλείψουμε αλλά θα πρέπει να προσθέσετε επιπλέον 50 γρ. σιμιδγάλι χοντρό.

Καλή μας απόλαυση.

Aναδημοσίευση από την HuffPost GR και την magiacook.gr