22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
03/12/2020 07:12 EET

Το «κουτί» της Amazon που θα ελέγχει αν οι εργαζόμενοι τηρούν τους κανόνες για τον κορονοϊό

Οι μεγάλες εταιρείες ετοιμάζονται ήδη να το αποκτήσουν.

Prykhodov via Getty Images

Η Amazon σχεδιάζει να πουλήσει στις εταιρείες έναν τρόπο, ώστε να εντοπίζουν πότε το προσωπικό τους δεν φοράει μάσκες ή δεν τηρεί τις κοινωνικές αποστάσεις. 

Πέρα από την πανδημία, το σύστημα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με άλλους κανόνες στο χώρο εργασίας ή για την παρακολούθηση του κοινού - για παράδειγμα, για τον έλεγχο του αριθμού των πελατών που περιμένουν σε ουρά σε ένα κατάστημα.

Περιλαμβάνει ένα κιβώτιο με κάμερες ασφαλείας και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για να ελέγχονται καταλλήλως. Κυκλοφορεί με την ονομασία AWS Panorama.

Φυσικά, υπάρχουν αντιδράσεις όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα που φαίνεται να καταπατώνται. 

Η τηλεργασία έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης λογισμικού που ελέγχει τους υπαλλήλους, αλλά η νέα λύση της Amazon εστιάζει στην παρακολούθηση ανθρώπων και προϊόντων σε εργοστάσια, καταστήματα και άλλους παραδοσιακούς χώρους εργασίας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί αφενός να εντοπίσει λάθη στην παραγωγή που το γυμνό ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να αντιληφθεί, αφετέρου σε ένα κατάστημα λιανικής, θα μπορούσε να μετράει τον αριθμό των πελατών, να παρακολουθεί τις κινήσεις τους και να ελέγχει τις ουρές, σύμφωνα με την Amazon.

Σε ένα εργοστάσιο ή σε άλλο χώρο εργασίας, η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των εργαζομένων ”ώστε να ειδοποιηθείτε αμέσως για τυχόν πιθανά ζητήματα ή μη ασφαλείς καταστάσεις, και να κατεφέρετε να λάβετε προληπτικά μέτρα”, δήλωσε η εταιρεία.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι το AWS Panorama μπορεί να εντοπίσει οχήματα που οδηγούνται σε μέρη που δεν θα έπρεπε. Ορισμένες μεγάλες εταιρείες δοκιμάζουν ήδη το σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των Siemens και Deloitte, πρόσθεσαν οι FT.

Η Amazon έχει ήδη αντιμετωπίσει πειθαρχικό έλεγχο σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των υπαλλήλων της αποθήκης. Τον Σεπτέμβριο, μια έκθεση από μια αμερικανική ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι η Amazon χρησιμοποίησε εκτενή παρακολούθηση εργαζομένων για να περιορίσει την οργανωτική δραστηριότητα των συνδικάτων. Και η εταιρεία συγκρούστηκε με μερικούς από τους υπαλλήλους της που την κατηγόρησαν ότι τους συμπεριφερόταν ”σαν ρομπότ” .

Αυτήν την εβδομάδα, η Microsoft ζήτησε συγγνώμη που επέτρεψε την παρακολούθηση από τους εργοδότες τους μέσω μιας «βαθμολογίας παραγωγικότητας» που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει εποπτεία υψηλού επιπέδου.

Μετά από την κατακραυγή, η Microsoft προέβη σε διορθωτικές κινήσεις. 

 

Πηγή: BBC