ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2018 20:39 EET

Το Λονδίνο αποκλείει μελλοντική τελωνειακή ένωση με την ΕΕ

Μπαρνιέ: Αναπόφευκτοι ορισμένοι εμπορικοί περιορισμοί για τη Βρετανία

DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images

H βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε ότι η χώρα της δεν επιθυμεί να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκολύνοντας τη διαπραγμάτευση μεταξύ των βρετανών διαπραγματευτών και των ομολόγων τους της ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά που η Ντάουνινγκ Στριτ απορρίπτει τόσο ξεκάθαρα την προοπτική παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

«Όπως έχει πολλές φορές η πρωθυπουργός, το βασικό είναι πως θέλουμε να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική και να μπορούμε να συνάπτουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο» σημείωσε εκπρόσωπος της Μέι σε δημοσιογράφους.

Η Τερέζα Μέι είχε και στο παρελθόν γνωστοποιήσει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την τελωνειακή Ένωση, αλλά κάποιοι υπουργοί ήλπιζαν ότι η χώρα θα μπορούσε να διατηρήσει μια ειδικού τύπου τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Οι υποστηρικτές του Brexit αντιτείνουν ότι η εγκατάλειψη της τελωνειακής Ένωσης είναι η απόκτηση δυνατότητας για σύναψη εμπορικών συμφωνιών με άλλες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εγκατάλειψη της Τελωνειακής Ένωσης σημαίνει ότι, εφόσον η Βρετανία δεν συνάψει νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εξαγωγές της θα περιπέσουν στους δασμούς που επιβάλει η ΕΕ στα μη μέλη της και που κατά μέσο όρο είναι 5% για όλα τα προϊόντα, 10% για τα αυτοκίνητα και πάνω από 200% για συγκεκριμένα είδη πουλερικών.

Μπαρνιέ: Αναπόφευκτοι ορισμένοι εμπορικοί περιορισμοί για τη Βρετανία

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι έχει φτάσει η στιγμή να αποφασίσει η Βρετανία τι είδους σχέση επιθυμεί να έχει με το μπλοκ μετά την αποχώρησή της από την Ένωση.

Η Βρετανία έχει αποκλείσει την παραμονή της σε οποιαδήποτε τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, αλλά ο χαρακτήρας της εμπορικής σχέσης με την μεγαλύτερη εμπορική ένωση του κόσμου έχει διχάσει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε στην Ντάουνινγκ Στριτ με τη Μέι και τον βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ο Μπαρνιέ ζήτησε ευθέως από τη Βρετανία να αποσαφηνίσει πως διαβλέπει τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ στη μετά εποχή Brexit, από τις 29 Μαρτίου 2019.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι: χωρίς μια τελωνειακή ένωση και εκτός ενιαίας αγοράς, τα εμπόδια στο εμπόριο, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες είναι αναπόφευκτα», τόνισε ο Μπαρνιέ. «Έχει φτάσει η στιγμή να αποφασίσουν. Χρειαζόμαστε επίσης σαφήνεια στις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική σχέση» πρόσθεσε.

Ο Ντέιβις εξέφρασε βεβαιότητα ότι μπορεί να εξασφαλίσει συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο έως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Μαρτίου.

«Όλοι πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης» τόνισε ο Μπαρνιέ. «Η βεβαιότητα για τη μετάβαση θα έρθει μόνο με την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης».

Με λίγο περισσότερο από ένα χρόνο να έχει απομείνει για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση τον Μάρτιο του 2019, το κόμμα της Μέι παραμένει έντονα διχασμένο για το είδος της σχέσης που θα πρέπει να οικοδομηθεί μεταξύ της ΕΕ και της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

«Το καθοριστικό σημείο, όπως έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις η πρωθυπουργός, είναι ότι χρειαζόμαστε να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική και να είμαστε σε θέση να συνάπτουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε εκπρόσωπος της Μέι σε δημοσιογράφους.