ΔΙΕΘΝΕΣ
15/03/2019 09:47 EET | Updated 15/03/2019 12:18 EET

Νέα Ζηλανδία: Το μανιφέστο του δράστη και η live μετάδοση από την τρομοκρατική επίθεση στα τεμένη

17 λεπτά ωμής βίας και ένα κείμενο 73 σελίδων που στάζει μίσος.

Firstpost

Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία έχουν θέσει υπό κράτηση τρία άτομα και ήδη σε ένα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την τρομοκρατική επίθεση σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία με τους τουλάχιστον 40 νεκρούς.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης πως ένας εκ των δραστών είναι ένας 28χρονος Αυστραλός ο οποίος όμως δεν διευκρινίζεται εάν είναι μεταξύ των συλληφθέντων ή έχει διαφύγει. Ωστόσο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στον 28χρονο και εκτιμάται πως είναι και αυτός που μετέδωσε live την επίθεση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης της μιας εκ των επιθέσεων. Οι αρχές βέβαια ζήτησαν από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το YouTube να «κατεβάσουν» το βίντεο. 

Το προφίλ του δράση στα social media και το μανιφέστο

O λογαριασμός του 28χρονου Μπρέντον Τάραντ έχει απενεργοποιηθεί αλλά λίγο πριν την επίθεση είχε ανεβάσει φωτογραφίες στο Twitter με τα όπλα που φαίνονται και στο βίντεο της live μετάδοσης της επίθεσης. 

 

twitter

Επίσης λίγες ώρες πριν την επίθεση είχε αναρτήσει και ένα κείμενο 73 σελίδων - προφανώς το «μανιφέστο» του στο οποίο αναφέρεται στην επίθεση την οποία ετοίμαζε, όπως γράφει,  εδώ και δύο χρόνια. Αποφάσισε ωστόσο ότι ο στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από περίπου τρεις μήνες. 

Στο κείμενο τονίζει πως «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα αναγκάσει όλους να εστιάσουν στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας», υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο» αφού «οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Υποστηρίζει δε ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

O δημοσιογράφος Μάθιου Κις εντόπισε και ανέβεσε στο Twitter το πολυσέλιδο «μανιφέστο» μισαλλοδοξίας του δράστη όπως αυτό είχε αναρτηθεί στο Scribd.  

 

Η live μετάδοση της επίθεσης

Ο δράστης καθώς ξεκινά το βίντεο διάρκειας 17 λεπτών ακούγεται να φωνάζει «Let’s get this party started» ενώ καθώς το βίντεο ξεκινά  ο Μπρέντον Τάραντ εμφανίζεται να μπαίνει στο ΙΧ αυτοκίνητό του το οποίο είναι γεμάτο όπλα στα οποία έχει γράψει διάφορα μηνύματα με μαρκαδόρο λευκού χρώματος. 

Στο μεταξύ ακούγεται φολκ μουσική αλλά εμβατήρια ενώ στη συνέχεια τον βλέπουμε να οδηγεί και να φτάνει στο τέμενος. Βγαίνει από το αυτοκίνητο, μπαίνει στο κτήριο τον βλέπουμε να πυροβολεί χωρίς σταματημό παιδιά, γυναίκες  και άνδρες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση. 

HuffPost

 

Άνθρωποι προσπαθούν ανεπιτυχώς να βρουν ένα σημείο μέσα στο τέμενος για να προστατευθούν από τα πυρά του δράστη αλλά ο δράστης είναι αποφασισμένος να μην αφήσει κανέναν ζωντανό, αφού σε κάποια σημεία φαίνεται να πηγαίνει πάνω από τραυματισμένους πολίτες και να τους πυροβολεί ξανά και ξανά. 

Στο βίντεο ακούγονται κλάματα και πνιχτές κραυγές ενώ ο δράστης εμφανίζεται να επιστρέφει τρεις φορές στο χώρο για να επιβεβαιώσει πως δεν υπάρχει κανείς ζωντανός. 

Ακολούθως βγαίνει στο δρόμο και πυροβολεί και όσους προσπαθούν να διαφύγουν ενώ αναζητά και άλλα θύματα στο πάρκινγκ κοντά στο τέμενος για να δει εάν κρύβονται κάποιοι εκεί. 

Δεν έχει όμως ακόμη τελειώσει. Μπαίνει ξανά στο τζαμί εξετάζει το χώρο πυροβολεί ξανά τα πτώματα και τους τραυματίες ενώ όταν βγαίνει για τελευταία φορά από το τέμενος  εντοπίζει μια γυναίκα που είναι κοντά στην καγκελόπορτα του τεμένους και κοιτάζει διερευνητικά προς τα μέσα. Ανοίγει πυρ και η γυναίκα τραυματίζεται. Φωνάζει βοήθεια και εκείνος πηγαίνει από πάνω της και της ρίχνει τη χαριστική βολή. 

Στο τέλος μπαίνει στο αυτοκίνητό του και φεύγει.   

Πηγές: Guardian, Stuff, Associated Press, Reuters

Sponsored Post