Το «Match & Develop a startup» επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ

Το «Match & Develop a startup» επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ
nd3000 via Getty Images

Η εμπορική και οικονομική αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ήταν το επιστέγασμα ενός έτους συνεργασίας του ιδρύματος με το πρόγραμμα Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) και του Οικοσυστήματος Καινοτομίας του δήμου Θεσσαλονίκης OK!Thess.

Μέσα από κοινές δράσεις των τριών φορέων προέκυψαν εντός του ΑΠΘ τέσσερις τεχνοβλαστοί (spin-offs) που ειδικεύονται στη νανοτεχνολογία, στη μετατροπή της οργανικής ύλης σε πράσινη ενέργεια, στη μετmatαφορά τεχνογνωσίας σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και στην εκμάθηση προγραμματισμού σε παιδιά μέσω πλατφόρμας με ρομπότ. Τον χρόνο αυτό διοργανώθηκαν επίσης σεμινάρια για την καθοδήγηση ομάδων με καινοτόμες ιδέες, δράσεις ενθάρρυνσης για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων, εκδηλώσεις ενημέρωσης, παροχής υποδομών δικτύωσης και χρηματοδότησης.

Η συνεργασία των τριών φορέων είχε ξεκινήσει πέρσι, με τη διοργάνωση του πρώτου τριήμερου εργαστηρίου «Match & Develop a startup», που θα υλοποιηθεί και φέτος για δεύτερη χρονιά στο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ, από τις 30 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου. Στη φετινή τριήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περίπου 40 ερευνητικές ομάδες, που θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, μέντορες από επιχειρήσεις, ειδικοί σε νομικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας, εκπρόσωποι χρηματοδοτικών οργανισμών.

Όπως ανακοίνωσαν οι τρεις φορείς σε συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια του τριημέρου θα γίνουν παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες γύρω από την ανάπτυξη επιχειρήσεων, ενώ μέσα από συναντήσεις θα διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασιών των ερευνητικών ομάδων με υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, Νέλλη Τζάκου, ανέφερε ότι η στήριξη της Τράπεζας στην καινοτομία στη Θεσσαλονίκη είναι μακρόχρονη και ξεκινά από το 2011, μέσα από διάφορες δράσεις, και ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια πρόκειται να διατεθεί στην ελληνική αγορά ένα σημαντικό ποσό χρηματοδοτήσεων μέσα από funds για την καινοτομία.

Ανακοίνωσε, δε, την έναρξη από την ΕΤΕ μίας ειδικής υποδομής υποδοχής start-ups, που θα προσφέρει ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις , όπως και το πρόγραμμα Easy για μικρές επιχειρήσεις καινοτομίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οικοσυστήματος Καινοτομίας OK!Thess, Δημήτρη Κουρτέση, η προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης δέκα φορέων της πόλης (μεταξύ των οποίων του δήμου, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, των τεσσάρων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της πόλης, των Συνδέσμων Βιομηχάνων και Εξαγωγέων βόρειας Ελλάδας κ.ά.), που έχει ως στόχο την αξιοποίηση των ερευνών σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, ώστε να υπάρχει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο αναπληρωτής πρύτανης για Οικονομικά θέματα του ΑΠΘ, Νίκος Βαρσακέλης, τόνισε ότι μετά την περσινή διοργάνωση του «Match & Develop a startup», στο οποίο το ΑΠΘ συμμετείχε με εννέα ερευνητικές ομάδες, προέκυψε η δημιουργία των παραπάνω τεσσάρων τεχνοβλαστών. «Για μόλις έναν χρόνο συνεργασίας τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά» είπε και πρόσθεσε: «το ΑΠΘ οφείλει να δώσει στους φοιτητές του εναλλακτικές διεξόδους σταδιοδρομίας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τα τελευταία 4-5 χρόνια».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή