Το μετέωρο μήνυμα του κ.Τσίπρα

Το μετέωρο μήνυμα του κ.Τσίπρα
SOOC

Αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός, κατά την προσφιλή του τακτική συνεχίζει το αδιάλειπτο δούλεμα του Ελληνικού λαού. Ο ίδιος διατείνεται ότι στέλνει ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ας δούμε που το στέλνει, ποιος το λαμβάνει και ποιο το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας.

Το μήνυμα σίγουρα ελήφθη με χαρά από τη θαλάσσια ζωή του Αιγαίου, αφού σίγουρα με παλαιότερη δήλωση του κ.Τσίπρα το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του.

Το μήνυμα ελήφθη στο εσωτερικό της χώρας, αφού πλέον ελάχιστοι πολίτες πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει ιδεολογικό προσανατολισμό και στρατηγική πέρα από την ανερυθρίαστη παραμονή στην εξουσία.

Το μήνυμα ελήφθη στο εσωτερικό του Σύριζα. Ο Καμμένος θα ακολουθήσει σε αυτόν τον ιδιότυπο χορό του Ζαλόγγου μέχρι τέρμα. Χέρι –χέρι. Μην τον πειράζετε. Θα καείτε.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι το μήνυμα ελήφθη στο εξωτερικό. Σε μία εποχή ορόσημο για την ανατολική πλευρά της Μεσογείου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι στα χέρια πολιτικάντηδων. Ο υπουργός που διαφωνεί με μία τόσο σημαντική επιλογή της κυβέρνησης, όπως η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, παραμένει και αποπέμπεται ο υπουργός Εξωτερικών. Οι εσωτερικές ισορροπίες είναι αυτές που χαράσσουν πολιτική και αυτό σε άλλους, σοβαρούς δρώντες στις διεθνείς σχέσεις, φαντάζει παιδιάστικο.

Ο κ.Τσίπρας με στόμφο διαμηνύει ότι παίρνει το παιχνίδι επάνω του στην εξωτερική πολιτική. Με την ίδια πατέντα του νεοέλληνα που κάπως τα ξέρει όλα σε τομείς που δεν έχει καμία εκπαίδευση. Σε λίγες μέρες το τουρκικό Barbaros θα δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ και το θέμα θα το χειρίζεται από ελληνικής πλευράς κάποιος που νομίζει ότι ο Κλαούσεβιτς ήταν συνθέτης κλασσικής μουσικής. Αναλαμβάνει για να διαφυλάξει μαζί με την ιδεοληψία του και την Συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή βουλιάζει, μάρτυρας της κακής ανάγνωσης των διαθέσεων της γειτονικής χώρας και της απουσίας δημόσιας διπλωματίας.

Σε μία περίσταση που ο Ερντογάν, απελευθερώνοντας τον Αμερικανό Πάστορα, θα προσπαθήσει να ανακτήσει μια όποια αξιοπιστία, εμείς κατακερματίζουμε τη δική μας.

Στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει η θεωρία των «Ηγεμονικών Συμπληγάδων», κατά την οποία οι μικρές χώρες δεν πρέπει να εμπλέκονται στις διαμάχες των μεγάλων δυνάμεων, κάτι που κάναμε , καταστρέφοντας τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Άλλα λάθη δεν συγχωρούνται. Ένας ΥΠΕΞ - Πρωθυπουργός με άγνοια βασικών αρχών των διεθνών σχέσεων είναι σίγουρο ότι θα κάνει.

Οι ενεργειακοί προσανατολισμοί της Τουρκίας θα φέρουν αναταράξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο λίαν συντόμως. Χρειάζεται γνώση, χειρισμό των θεμάτων από τη γραφειοκρατία του υπουργείου . Χρειάζεται βούληση για απεμπλοκή της εξωτερικής πολιτικής από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αυτό που μας λείπει σε πόρους και σκληρή ισχύ πρέπει να το αναπληρώσουμε με σοβαρή και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, με πολιτικό ρεαλισμό και γεωπολιτική παιδεία.

Όπως έδειξε και με τα μαθήματα αγγλικών, ο κ. Τσίπρας δεν μαθαίνει γρήγορα. Είναι επικίνδυνος.

Δημοφιλή