Πώς οι χώρες εξασφαλίζουν την προστασία των πολιτών στα Μέσα Μεταφοράς

Που σε καθημερινή βάση είναι πολυσύχναστα.
Associated Press

Στις περισσότερες πόλεις του κόσμου, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι το «κλειδί» τόσο για την επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους όσο και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας που προκλήθηκε από τον Covid-19.

Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι μεγάλος και σε κάθε περίπτωση τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Associated Press

Στην Ευρώπη, ειδικότερα, το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας επικεντρώνεται αυτή την ώρα στις μετακινήσεις και τον τρόπο που αυτές δεν θα θέσουν σε ρίσκο όσα μέχρι στιγμής έχει καταφέρει η παγκόσμια κοινότητα.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και σε αυτή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, η εικόνα κάθε πρωί στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν η ίδια. Πολίτες συνωστισμένοι ο ένας πάνω στον άλλον μέσα στους συρμούς έτρεχαν για να μεταβούν στην δουλειά τους, κρατώντας πολλές φορές στο χέρι ένα σνακ ή έναν καφέ.

Αυτή είναι και η εικόνα που δεν θα αντικρίσει πάλι κανείς μας, τουλάχιστον σύντομα. Η άρση των αυστηρών απαγορεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πλέον γεγονός, αφού η ζωή δεν μπορεί άλλο να βρίσκεται σε καραντίνα. Τα μέτρα όμως για την προφύλαξη της υγείας και της ανθρώπινης ζωής είναι πολλά και θα πρέπει όλα να τα ακολουθήσουμε πιστά.

Στα μέσα μεταφοράς, η βασικότερη λύση που έχει υιοθετηθεί μέχρι αυτή την ώρα είναι η τοποθέτηση κόκκινων ειδικών ταινιών στο πάτωμα οι οποίες θα καθοδηγούν τους επιβάτες για το πού πρέπει να σταθούν. Η Ολλανδία έχει δώσει ήδη εντολή για πιο συχνά δρομολόγια στο μετρό, ενώ το Βερολίνο αποφάσισε να δώσει στην κυκλοφορία περισσότερες λωρίδες για τους ποδηλάτες.

Associated Press

Στην Βρετανία, οι επιβάτες των λεωφορείων εισέρχονται στα οχήματα από τις μεσαίες ή τις πίσω πόρτες για να μειωθεί ο κίνδυνος να κολλήσουν οι οδηγοί. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, ανακοινώνοντας την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, χαρακτήρισε τις δημόσιες μεταφορές «βασικό μέτρο για την οικονομική ανάκαμψη», ωστόσο εξέφρασε τις ανησυχίες του για τους επιβάτες.

Στην Νέα Υόρκη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά χρησιμοποιούν τα πολυσύχναστα μετρό, λεωφορεία και τρένα, ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, διέταξε τους αξιωματούχους να υποβάλλουν σχέδιο για τον τρόπο απολύμανσης των βαγονιών τις νυχτερινές ώρες και σε καθημερινή βάση, κάτι το οποίο γίνεται, αλλά όχι συστηματικά, από τις αρχές Μαρτίου.

Associated Press

Ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών, Πάτρικ Φόγιε, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο φορέας που εκπροσωπεί εξετάζει κι άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης ενός προγράμματος που έχει ήδη πραγματοποιήσει θερμομέτρηση σε 35.000 υπαλλήλους των μεταφορών.

Ο ίδιος παρότρυνε τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν ωράρια εργασίας εκ περιτροπής, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Η σιδηροδρομική, Amtrak, που μεταφέρει περισσότερους από 12 εκατομμύρια επιβάτες με τρένα από την Βοστώνη στην Ουάσιγκτον, έχει ήδη περιορίσει τις κρατήσεις κατά 50% ενώ έχει αραιώσει τις θέσεις στις οποίες κάθονται οι άνθρωποι.

Associated Press

Από την Τετάρτη, η εθνική σιδηροδρομική υπηρεσία στην Ολλανδία, έθεσε εκ νέου σε λειτουργία παλιά τρένα ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια και ο κόσμος να μην συγκεντρώνεται στους σταθμούς.

Η χωρητικότητα του μετρό στο Μιλάνο αναμένεται να μειωθεί σε μόλις 350.000 επιβάτες την ημέρα, σε σύγκριση με τους 1,3 εκατομμύρια που αυτό μετέφερε από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Associated Press

Ο δήμαρχος της πόλης, Τζουζέπε Σάλα, ζήτησε ήδη κλιμακωτές ώρες εργασίας και περισσότερη εργασία από το σπίτι ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, κυρίως όταν θα ανοίξουν και τα περισσότερα καταστήματα στις 18 του Μάη. Η πρόσβαση σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς του μετρό θα είναι επίσης ελεγχόμενη και περιορισμένη ξεκινώντας από την επόμενη Δευτέρα.

Στην Ισπανία, με την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών από τις 10 Μαΐου, η χωρητικότητα στα περισσότερα λεωφορεία και τα τρένα που διανύουν μεγάλες αποστάσεις θα μειωθεί σημαντικά, σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Associated Press

(Με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή