Το Milanο Design Film Festival για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Καλεί τους Έλληνες δημιουργούς να συμμετάσχουν σε αυτό το ετήσιο ραντεβού με τον Κινηματογράφο και το Design.
YOSHIE NISHIKAWA

Το Milano Design Film Festival, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις 19-22 Μαρτίου 2020, με την υποστήριξη της Design Ambassador και του archisearch.gr και καλεί τους Έλληνες δημιουργούς να συμμετάσχουν σε αυτό το ετήσιο ραντεβού με τον Κινηματογράφο και το Design (προθεσμία υποβολής: Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, για περισσότερα εδώ).

Πρόκειται για ένα ανοιχτό κάλεσμα σε designers, αρχιτέκτονες, σκηνοθέτες ταινιών, παραγωγούς, καθηγητές, σπουδαστές, φωτογράφους, εταιρείες, κριτικούς, πολιτικούς οραματιστές, ιδρύματα, μικρές και μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας και επιχειρηματικές στρατηγικές.

Το Milano Design Film Festival

Το Milano Design Film Festival γεννήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα ετήσιο ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στο Μιλάνο. Είναι μια τετραήμερη διοργάνωση – της οποίας προηγείται μια λαμπρή έναρξη στην Triennale di Milano και στη συνέχεια εγκαινιάζεται στο Anteo Palazzo del Cinema – η οποία συγκεντρώνει ιστορίες αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, ύφη και avant-garde κινήματα και εξετάζει μεγάλα κοινωνικά ζητήματα.

YOSHIE NISHIKAWA

Το Milano Design Film Festival Greece & Cyprus, το οποίο ίδρυσε και διευθύνει η Άννη Μαρκιτάνη, στοχεύει στην εδραίωση ενός ετήσιου ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στην Αθήνα, διευρύνοντας την επιτυχημένη ιδέα και δομή του MDFF μέσα από μια σειρά μελλοντικών σταθμών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η πρώτη διοργάνωση του MDFF Athens 2020, με τίτλο Φως – Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας, προσφέρει στο κοινό ένα ευρύ φάσμα ταινιών υψηλής ποιότητας. Περισσότερες από 20 προβολές ελληνικών, ιταλικών και διεθνών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και βιογραφικών ταινιών, καθώς και διάφορες ομιλίες, εργαστήρια και συζητήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται, παρουσιάζουν ένα καινοτόμο σύστημα πολιτιστικής επικοινωνίας και διάχυσης πληροφοριών που αναπτύσσεται χάρη στην πολυφωνία του Design.

YOSHIE NISHIKAWA

Το MDFF Athens 2020 παρουσιάζει ένα όνομα υψηλού κύρους στον τομέα του design: τον διεθνώς καταξιωμένο και βραβευμένο Κύπριου σχεδιαστή με έδρα το Λονδίνο, Michael Anastassiades.

Ο Michael Anastassiades θα συμβάλει με την αυθεντική του ματιά και την ανεξάρτητη ερμηνεία του στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, καθώς θα επιλέξει και θα παρουσιάσει εννιά ταινίες και θα επιμεληθεί μια σειρά ομιλιών που θα φιλοξενηθούν στην ειδική ενότητα του καλεσμένου επιμελητή, με τίτλο «Μήνυμα του Αρεσίμπο».

Michael Anastassiades
Eirini Vourloumis
Michael Anastassiades

«Το μήνυμα του Αρεσίμπο» ήταν το πιο ισχυρό ραδιοσήμα που εκπέμφθηκε με κατεύθυνση το διάστημα. Η μετάδοση αφορούσε ένα απλό οπτικό μήνυμα, το οποίο παραδόθηκε σε δυνητικούς συμπαντικούς συντρόφους στο σφαιρωτό σμήνος Μ13. Στάλθηκε σχεδόν χωρίς καμία πιθανότητα να λάβει απάντηση.

Ως σχεδιαστής, ο Michael Anastassiades έχει τον ίδιο προβληματισμό όταν απελευθερώνει ένα αντικείμενο στον κατοικημένο χώρο. Τι υποδοχής θα τύχει και πώς θα μεταδοθεί; Με ποιους όρους θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά και ποιο είναι το νόημά του; Η επιλογή ταινιών στο πλαίσιο που ορίζει ο τίτλος «Το μήνυμα του Αρεσίμπο» αποτελεί μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της αφηρημένης έννοιας των πραγμάτων που ταξιδεύουν στον χρόνο και στο μέλλον. Βασίζεται σε καλλιτέχνες που επιχειρούν να απαθανατίσουν και να κατασκευάσουν ένα ίχνος ανθρώπινης δραστηριότητας χρησιμοποιώντας αρχεία, θραύσματα, στρώσεις, αντικείμενα, πραγματικά και φανταστικά διαστήματα, έγγραφα, αφηρημένες ιδέες και την αρχαιολογία.

SETTE MILIARDI, MAX ROMMEL, NARRATION BY ANDREA BRANZI, ITALY 2014

Πότε;

Η πρώτη έκδοση του MDFF Athens θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2020. Το design καταφθάνει μαζί με τον κινηματογράφο στην Αθήνα, για να προσφέρει στην πόλη κάτι πρωτοποριακό, μέσα από μια διοργάνωση πλούσια σε πρεμιέρες, αξιόλογους Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους, συναντήσεις και συζητήσεις.

Που;

Πέμπτη 19 Μαρτίου

Βραδιά έναρξης στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), η οποία περιλαμβάνει προβολή ταινίας, ομιλίες από ξεχωριστούς καλεσμένους και ελαφρύ δείπνο.

Παρασκευή 20 Μαρτίου – Κυριακή 22 Μαρτίου

Έναρξη του επίσημου προγράμματος για το κοινό στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

(Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136), με προβολές ταινιών και

εμφανίσεις καλεσμένων, ομιλίες, συζητήσεις και εργαστήρια.