Το μπαλάκι στον Ερντογάν

Ενδιαφέρον για το πώς θα εκφραστεί η Άγκυρα, μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
TOBIAS SCHWARZ via Getty Images

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο έβαλε στο τραπέζι όλα τα ζητήματα των τουρκικών ενεργειών, κάτι που είχε προαναγγείλει και κατά την παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Λίγες ώρες πριν καθίσει απέναντι από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας. Επίσης διεμήνυσε ότι συμφωνίες –αναφερόμενος σε αυτήν της Τουρκίας με τη Λιβύη- οι οποίες παραβιάζουν τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Την ελληνική θέση για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη μετέφερε και στον Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας πως είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Όσο για το προσφυγικό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες, ξεκαθάρισε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και εμφανίστηκε ρεαλιστής.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» ήταν η κατάληξη των δηλώσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Η ελληνική πλευρά λοιπόν πέταξε το μπαλάκι στο τερέν της τουρκικής και πλέον αναμένεται η τοποθέτηση της Άγκυρας για τη χθεσινή συνάντηση. Γιατί πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια σχετική δήλωση. Καθόλου παράξενο βέβαια, αν υπολογίσει κανείς ότι τις περισσότερες φορές ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά στους συμπατριώτες του δημοσιογράφους με σημαντική καθυστέρηση. Για παράδειγμα, μετά από διεθνείς επαφές του εκτός της χώρας του –όπως συνέβη χθες- ο Τούρκος πρόεδρος συνηθίζει να κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του. Με δεδομένο λοιπόν ότι πρόκειται για έναν απρόβλεπτο πολιτικό, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη θέση που θα εκφράσει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη. Θα δείξει διάθεση για συνεργασία ο πρόεδρος της Τουρκίας ή θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες των τελευταίων μηνών; Πάντως χθες, την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωνε ότι η Αγκυρα σχεδιάζει νέες μελέτες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεννόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.

Ήταν μία ακόμα προκλητική ενέργεια ή μία κίνηση που είχε στόχο να δυναμιτίσει περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα; Πιθανόν η απάντηση στο ερώτημα να δοθεί από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν και από το πώς θα τοποθετηθεί για τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δημοφιλή