Το μπλε φως των κινητών τηλεφώνων μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, σύμφωνα με μελέτη

Αποφύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο σκοτάδι, λένε οι επιστήμονες
sapozhnik via Getty Images

Πόσο βλαβερό για την υγεία είναι το μπλε φως που ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει πώς το μπλε φως από τα smartphones, τους φορητούς υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές καταστρέφει την όραση και μπορεί να επιταχύνει την τύφλωση.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως προκαλεί την δημιουργία βλαβερών μορίων στα κύτταρα του οφθαλμού που είναι ευαίσθητα στο φως και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας - μιας ανίατης κατάστασης που επηρεάζει την όραση. Το μπλε φως, το οποίο έχει μικρότερο μήκος κύματος και περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με φώτα άλλου χρώματος, μπορεί σταδιακά να προκαλέσει βλάβη στα μάτια.

Ο δρ Ajith Karunarathne, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Βιοχημείας του πανεπιστημίου, δήλωσε: «Είμαστε εκτεθειμένοι συνεχώς στο μπλε φως και ο κερατοειδής χιτώνας και ο φακός του οφθαλμού δεν μπορούν να το εμποδίσουν ή να το αντανακλάσουν».

«Δεν είναι μυστικό ότι το μπλε φως βλάπτει το όραμά μας, καταστρέφοντας τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Τα πειράματά μας εξηγούν πώς συμβαίνει αυτό, και ελπίζουμε ότι έτσι θα βρεθούν θεραπείες που επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όπως για παράδειγμα ένα νέο είδος οφθαλμικών σταγόνων».

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, που επηρεάζει περίπου το 2,4% του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια κοινή πάθηση σε ηλικίες μεταξύ των 50 και 60 ετών που έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια όρασης. Προκαλείται από το θάνατο φωτοϋποδοχέα, δηλαδή των ευαίσθητων στο φως κυττάρων του αμφιβληστροειδή.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ΗΠΑ και ενώ δεν προκαλεί ολική τύφλωση, μπορεί να δυσκολέψει καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα και η αναγνώριση προσώπων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε μπλε φως προκαλεί στον αμφιβληστροειδή να ξεκινήσει μια αλυσίδα αντιδράσεων που οδηγεί στην παραγωγή τοξικών χημικών μορίων στα κύτταρα-φωτοϋποδοχείς.

Για όσους θέλουν να προστατεύσουν τα μάτια τους από το μπλε φως, ο δρ Karunarathne συμβουλεύει να φοράνε γυαλιά ηλίου που μπορούν να φιλτράρουν τόσο το υπεριώδες όσο και το μπλε φως και να αποφεύγουν την περιήγηση σε κινητά τηλέφωνα ή ταμπλέτες στο σκοτάδι.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στη βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.