ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2019 11:31 EEST

Το Μπρουνέι αναστέλλει την θανατική ποινή για τους γκέι μετά τις αντιδράσεις

Το σουλτανάτο υποχώρησε.

ASSOCIATED PRESS
Διαμαρτυρίες στο Λονδίνο για τους «δρακόντειους» νόμους έξω από ξενοδοχείο που ανήκει στον σουλτάνο του Μπρουνέι. 

Ο ομοφυλοφιλικός έρωτας και η απιστία δεν θα θεωρούνται θανάσιμα αδικήματα πλέον στην μικρή ασιάτικη χώρα μετά τη διεθνή κατακραυγή, τους αποκλεισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα εμπάργκο.

Στις 3 Απριλίου νομοθέτησε ακραία ερμηνεία του ισλαμικού νόμου σαρία για σειρά «αδικημάτων», όπως τα προαναφερθέντα.

Συγκεκριμένα, προβλεπόταν λιθοβολισμός για σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ομοφύλων και για εξωσυζυγικές επαφές. Όσοι συλλαμβάνονταν για κλοπή θα ακρωτηριάζονταν στο δεξί χέρι μετά την πρώτη καταδίκη και στο αριστερό μετά την δεύτερη.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει τους νόμους ως «δρακόντειους», ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες έχουν καλέσει το σουλτανάτο να αναστείλει τα σχέδιά του. Διασημότητες όπως ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ έχουν ζητήσει μαζική αποχή από τα πολυτελή ξενοδοχεία που ελέγχει το σουλτανάτο στην Δύση.

O σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολκιάχ. 

Το Μπρουνέι υπεραμυνόταν των επιλογών του επί πολλές εβδομάδες, όμως ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ μέχρι στιγμής δείχνει να βάζει τελικά στον «πάγο» την ειδεχθή νομοθεσία. 

Το σουλτανάτο ήδη προβλέπει θανατική ποινή για διάφορά αδικήματα, όπως η ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και η διακίνηση ναρκωτικών, όμως η τελευταία εκτέλεση έλαβε χώρα το 1957, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters.

Sponsored Post