ΔΙΕΘΝΕΣ
06/06/2018 11:41 EEST | Updated 06/06/2018 11:51 EEST

To νησί Sentosa με την σκοτεινή ιστορία και τα ειδυλλιακά τοπία, όπου θα συναντηθούν Τραμπ και Κιμ Γιονγκ ουν στις 12 Ιουνίου

Παλαιότερα το νησί λεγόταν Pulau Belakang Mati και η ακριβής μετάφραση είναι «νησί του θανάτου από πίσω»

Edgar Su / Reuters

O αμερικανός πρόεδρος και ο ηγέτης της Βορείου Κορέας έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν την επόμενη Τρίτη 12 Ιουνίου στο νησί Sentosa που βρίσκεται νότια της Σιγκαπούρης.

Sentosa σημαίνει «ειρήνη και ηρεμία». Και πράγματι το νησί είναι πανέμορφο, με υπέροχες παραλίες, λευκή άμμο, σμαραγδένια νερά και όλες τις σύγχρονες ανέσεις και δραστηριότητες που θα ήθελε να απολαύσει κάποιος στις διακοπές του. Μεταξύ αυτών πολλά καζίνο και μερικά από τα καλύτερα και μεγαλύτερα γήπεδα γκολφ σε όλη την ασιατική ήπειρο.

Αυτή όμως είναι η «νέα εικόνα» του νησιού Sentosa το οποίο έχει ένα πολύ σκοτεινό παρελθόν.

Edgar Su / Reuters

Για την ακρίβεια, το νησί είχε «αξιοποιηθεί» κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Ιάπωνες, για την κράτηση Βρετανών και Αυστραλών αιχμαλώτων που μάχονταν κατά των δυνάμεων του Άξονα και αναγκάστηκαν να παραδοθούν το 1942.

Επίσης, υπήρξε τόπος εκτελέσεων- με συνοπτικές διαδικασίες- μεγάλου αριθμού κατοίκων της Σιγκαπούρης που ήταν κινεζικής καταγωγής ενώ μεταξύ των θυμάτων ήταν πολλοί άμαχοι τους οποίους οι Ιάπωνες υποπτεύονταν πως εμπλέκονταν σε δραστηριότητες κατά των συμφερόντων το Τόκιο. Πολλές από τις εκτελέσεις πραγματοποιούνταν στην παραλία του νησιού που σήμερα φιλοξενεί το γήπεδο γκολφ Serapong, με 18 τρύπες.

Μέχρι το 1972 το νησί ήταν γνωστό ως Pulau Belakang Mati και η ακριβής μετάφραση είναι «νησί του θανάτου από πίσω» αλλά μετονομάστηκε από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης που ήθελε να το αξιοποιήσει ως τουριστικό θέρετρο. Για να γίνει αυτό, θα έπρεπε πρώτα να «σβηστεί» το παρελθόν του νησιού και ο καλύτερος τρόπος για ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια ήταν αλλαγή του ονόματος.

Darren Whiteside / Reuters

Σήμερα, επτά και πλέον δεκαετίες από την παράδοση της Ιαπωνίας, το νησί ένα ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Τουρίστες συρρέουν στις παραλίες του, θαυμάζουν αξιοθέατα όπως το Universal Studios Singapore.

Το νησί, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian,  φιλοξενεί επίσης μερικούς από τους πλουσιότερους πολίτες της Σιγκαπούρη με τους περισσότερους να διαμένουν σε παραθαλάσσιες βίλες που κοστίζουν έως και 39 δισεκ δολάρια.

Οι εργασίες του Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Capella, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος ενώ έχουν ήδη ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά του ξενοδοχείου και έχει αποκλειστεί μια μεγάλη περιοχή. Οι απαγορεύσεις είναι ήδη πολλές (πάσης φύσεως όπλα, φωτοβολίδες, πανό κλπ) ενώ άνδρες της αστυνομίες διενεργούν ήδη σωματικούς ελέγχους.

Olaf Protze via Getty Images

Το θέρετρο καταλαμβάνει μια καταπράσινη έκταση 30 στεμμάτων και περιλαμβάνει γήπεδα, βίλες (κυρίως κτήρια της περιόδου της αποικιοκρατίας που έχουν αποκατασταθεί) και το ξενοδοχείο διαθέτει συνολικά 112 δωμάτια. Έχει σχεδιαστεί από τον βρετανό αρχιτέκτονα Norman Foster και μεταξύ άλλων έχει φιλοξενήσει τη Mandonna και την Lady Gaga.

H τιμή δωματίου ξεκινά από τα 423 ευρώ ενώ μια βραδιά σε μια από τις επαύλεις κοστίζει περί τα 6.300 ευρώ.

Η απόφαση να διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής στο νησί Sentosa ελήφθη καθώς ικανοποιεί βασικές απαιτήσεις που υπάρχουν σε θέματα ασφαλείας. Το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Σιγκαπούρης από τις οποίες το χωρίζει μια γέφυρα μόλις μισού χιλιομέτρου. Η κυκλοφορία διακόπτεται εύκολα αλλά παράλληλα η επικοινωνία με την Σιγκαπούρη είναι εύκολη και γρήγορη. Το ίδιο το νησί δε επιτρέπει στους δύο ηγέτες και τους λοιπούς συμμετέχοντες την «απομόνωση» που αναζητούν για την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής.

Stanley Chou via Getty Images

«Η συνάντηση με τη Βόρεια Κορέα στη Σιγκαπούρη ελπίζουμε πως θα είναι το ξεκίνημα για κάτι μεγάλο.. σύντομα θα δούμε!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτηση του στο Twitter για τη σύνοδο που θα αρχίζει στις 9 το πρωί της Τρίτης 12 Ιουνίου με βασικό θέμα την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

ROSLAN RAHMAN via Getty Images

 Πηγή: The Guardian

 

 

 

 

Sponsored Post