ΤΟ BLOG
04/05/2018 11:24 EEST | Updated 04/05/2018 11:24 EEST

Το νου μας στις ακριτικές περιοχές – Κίνητρα για την ανάπτυξή τους

malven57 via Getty Images

Οι Ακρίτες στα χρόνια του Βυζαντίου ήταν οι φύλακες των ανατολικών συνόρων, καθώς φύλαγαν τις «άκρες» από τις εξωτερικές απειλές. Τη σημερινή εποχή οι σύγχρονοι Ακρίτες προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς φυλάσσουν με ζέση και αυταπάρνηση τα σύνορα της πατρίδας μας. Στους Ακρίτες κατά τη Βυζαντινή περίοδο έδιναν δωρεάν γη για καλλιέργεια, άλογα και πανοπλίες για τους πολέμους και τους απάλλασσαν από τους φόρους. Κατά αναλογία οφείλει και η πατρίδα μας να δώσει σήμερα σε όλους τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών όλα εκείνα τα κίνητρα που θα τους οδηγήσουν στο να κατοικούν μόνιμα, χωρίς προβληματισμό, κοντά στα σύνορά μας.

Θα πρέπει άμεσα το κράτος να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των ακριτών μας και με ένα διαρκές ενδιαφέρον να προσπαθεί να τα επιλύσει. Να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους και κατά προτεραιότητα να εφαρμόσει τις πολιτικές που κρίνονται απαραίτητες, προκειμένου να βοηθηθούν οικονομικά και να έχουν επιπλέον κίνητρο να παραμείνουν στον τόπο τους, ώστε να συνεχίζουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην πατρίδα. Μόνο και μόνο επειδή κατοικούν στις παραμεθόριες περιοχές και φροντίζουν για την πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου τους αρκεί. Εθνικά προσφέρουν τιτάνιο έργο και πρέπει για αυτό να ανταμειφθούν.

Θα πρέπει επομένως το ελληνικό κράτος να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των ακριτικών περιοχών. Παρακάτω παρατίθενται κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν άμεσα να εφαρμοστούν, προκειμένου να διευκολύνουμε την παραμονή των κατοίκων στις παραμεθόριες περιοχές και ίσως την εγκατάσταση σε αυτές και άλλων Ελλήνων από την υπόλοιπη χώρα:

 • Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στις ακριτικές περιοχές και στα νησιά τουλάχιστον κατά 30%.

 • Κίνητρα και φοροαπαλλαγές για να παραμένουν οι νέοι σε αυτές τις περιοχές. Σχολές επαγγελματικής κατάρτισης (για παραδοσιακές τέχνες κλπ).

 • Σύμφωνα με το νόμο 4483/2017 δίδεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, και στα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής για τους υπαλλήλους τους, τους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ καθώς και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Τα κίνητρα αυτά επαυξημένα και με μεγαλύτερη μοριοδότηση των εν λόγω υπαλλήλων, συμβάλλουν στο να επιθυμούν οι ανωτέρω επαγγελματικές ομάδες να μετακινηθούν και να ζήσουν στις ακριτικές περιοχές. Μεγαλύτερα κίνητρα στο να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι για πάντα αυτές οι επαγγελματικές ομάδες στις ακριτικές περιοχές.

 • Στοχευμένη χρηματοδότηση στις τοπικές επιχειρήσεις προκειμένου να παραμείνουν ενεργές, ευνοϊκότερα δάνεια, καλύτερες οικονομικές ρυθμίσεις.

 • Μεγαλύτερα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις προκειμένου να μεταφέρουν την έδρα τους στις ακριτικές περιοχές και να παραμείνουν εκεί (π.χ. η ιστορική χαρτοβιομηχανία Diana, η οποία εκμεταλλευόμενη το Ν. 289/76 για την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών δημιούργησε την έδρα της στη Θράκη, η οποία δυστυχώς κατέβασε ρολά το 2012, ένεκα της οικονομικής κρίσης).

 • Ανάδειξη των καλύτερων προϊόντων της κάθε περιοχής και μεγαλύτερη διαφήμισή τους (π.χ. μαστίχα Χίου, μεταξωτά υφάσματα Σουφλίου κλπ). Προσπάθεια ενίσχυσης των τουριστικών αξιοθέατων της κάθε περιοχής (π.χ Δάσος Δαδιάς στο Νομό Έβρου, λίμνη Καστοριάς κλπ.)

 • Κίνητρα σε νέα ζευγάρια να μετεγκατασταθούν στις ακριτικές περιοχές, παροχή χαμηλότοκων δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας.

 • Χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές, επιδότηση του μισθολογικού κόστους επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους ύψους 12% που είχε συμφωνηθεί να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ στις επιχειρήσεις της Θράκης, από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και για έξι σχεδόν χρόνια είχε σταματήσει να δίνεται, ώσπου καταργήθηκε.

 • Κάθε νομός των παραμεθόριων περιοχών θα πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αξιοποιεί επενδύσεις των Ελλήνων της διασποράς. Οι Έλληνες του εξωτερικού επιθυμούν να επενδύσουν στον τόπο καταγωγής τους, εμείς οφείλουμε να τους το επιτρέψουμε.

 • Η ποιοτική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων για την αμυντική θωράκιση της περιοχής απέναντι στην εξωτερική απειλή - βασική συνιστώσα της ανάπτυξης, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και να παραμένουν στον τόπο τους (Π.χ. είναι αδιανόητο οι ψαράδες μας σε κάποια ακριτικά νησιά μας π.χ. Κάλυμνος, Οινούσες κλπ, να εμποδίζονται να ψαρέψουν από τα τούρκικα αλιευτικά).

 • Επιτακτική η ανάγκη να επιβιώσουν πρότυπες δραστηριότητες που ακόμη επιζούν (π. χ. η μαστίχα στη Χίο, το ούζο στη Μυτιλήνη κλπ) ή επαγγέλματα ιδιαίτερης τέχνης και αξίας (π.χ. σφουγγαράδες Καλύμνου, του καραβομαραγκού κλπ) και να συντηρηθούν παραδοσιακές τέχνες (π.χ. χειροποίητη κλωστοϋφαντουργία). Και αυτό σημαίνει παράλληλα αντίστοιχη αναβάθμιση της εκπαίδευσης (σχολές εμπορικού ναυτικού στα νησιά, τεχνικές σχολές στη Θράκη και στις υπόλοιπες παραμεθόριες περιοχές, σχολές παραδοσιακής μουσικής ή κατασκευής οργάνων) καθώς και κίνητρα για επενδύσεις σ′ αυτούς τους τομείς.

 • Η ενίσχυση των προσπαθειών για μετεγκατάσταση πληθυσμών που θα διευρύνουν το παραγωγικό δυναμικό στην περιοχή, είναι απολύτως αναγκαία.

 • Βελτίωση της κτιριακής υποδομής των σχολείων, των πανεπιστημίων και των πολιτιστικών κέντρων. Προσπάθεια διατήρησης των σχολείων στις απομακρυσμένες περιοχές.

 • Εκσυγχρονισμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με νέα μηχανήματα, αναλώσιμα που δεν θα είναι σε έλλειψη, έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 • Δημιουργία νέων, καθώς και εκσυγχρονισμός και συντήρηση των υπαρχόντων οδικών δικτύων, των λιμανιών των νησιών. Επίσης κάλυψη με ελικοδρόμια ή μικρά αεροδρόμια όλων των νησιών.

 • Ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών, εθνικών δρυμών, περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

 • Αναβάθμιση και επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων, προκειμένου οι κάτοικοι να μπορούν να αθλούνται.

 • Επιδότηση των θαλασσίων μεταφορών και των αερομεταφορών για εισιτήρια και προϊόντα (Είναι αδιανόητο το Καστελλόριζο να έχει σύνδεση με τη Ρόδο με πλοίο τους καλοκαιρινούς μήνες 1-2 φορές την εβδομάδα και με την προϋπόθεση ότι δεν έχει χαλάσει το πλοίο).

 • Η ενίσχυση και προστασία της τοπικής αγροτικής, αλιευτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

 • Παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της βιοτεχνίας και της μεταποίησης, των πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

 • Ειδικά μέτρα που αφορούν την τιμολογιακή πολιτική (μειωμένες τιμές στα καύσιμα, το ρεύμα, τα εισιτήρια κλπ).

Ζωή στις ακριτικές περιοχές. Ζωή στην παραμεθόριο. Πολλές οι δυσκολίες, αλλά στα μάτια μας όλοι αυτοί οι κάτοικοι είναι σύγχρονοι ήρωες και προσφέρουν σημαντικές εθνικές υπηρεσίες.

Πολλοί από τους κατοίκους αυτών των περιοχών της χώρας μας επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους. Και καλά κάνουν. Θα πρέπει όμως η πολιτεία να σταθεί πολύτιμος σύμμαχός τους σε αυτή τους την επιθυμία. Οι άνθρωποι αυτοί φυλάσσουν Θερμοπύλες και έχουν κάθε δικαίωμα, για να μην πω απαίτηση, να ζητούν βροντοφωνάζοντας να τους προσφέρει η πολιτεία τα πάντα προκειμένου να κατοικούν εσαεί στον τόπο που επιθυμούν. Δεν ζητούν πολλά. Τα αυτονόητα μόνο. Αυτά που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα γίνονταν αυθωρεί και παραχρήμα. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας δεν ικανοποιεί αμέσως τα ζητούμενα των ακριτών μας. Αντί να έχουν ίσως και μία προνομιακή μεταχείριση, περιμένουν πολλές φορές με ιώβεια υπομονή να πραγματοποιηθούν τα έργα εκείνα καθώς και να λάβουν χώρα οι πολιτικές εκείνες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους και θα τους ενισχύσουν το εθνικό τους φρόνημα.

Έχουμε ανάγκη για εθνικούς λόγους η Ρηνιώ Κατσοτούρχη να συνεχίσει σήμερα να αποτελεί τη μοναδική κάτοικο της νήσου Κίναρος Δωδεκανήσου, όπως στο παρελθόν κατοικούσε στη νήσο Ρω, η Δέσποινα Αχλαδιώτη (γνωστή και ως Κυρά της Ρω). Έχουμε ανάγκη να συνεχίσουν να κατοικούν οι ακρίτες μας στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, στα Δωδεκάνησα και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, στην Καστοριά, στο Κιλκίς, στην Πρέβεζα κλπ και να φροντίζουν με όλες τους τις δυνάμεις για την πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου τους.

Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε, προεξεχόντως των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ότι η ανάπτυξη των κρίσιμων παραμεθορίων περιοχών της χώρας, αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης. Επιβάλλεται, λοιπόν, να υπάρχει ένα μόνιμο πλαίσιο εθνικής πολιτικής με σαφείς στόχους και επιλογές και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και κόστους. Οι καιροί ου μενετοί!