ΤΟ BLOG
15/10/2020 09:44 EEST | Updated 15/10/2020 09:44 EEST

Το παιχνίδι της κότας και η προκλητικότητα του Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει αντιληφθεί ότι το πράγματα αλλάζουν τάχιστα σε βάρος του, για τον λόγο αυτό επιταχύνει το παιχνίδι μήπως καταφέρει στις διαπραγματεύσεις αρπάξει κάτι

Anadolu Agency via Getty Images

Όταν η κοινωνία και οι λαοί παρακμάζουν διαχρονικά, επειδή κλείνοντας τον κύκλο της δημιουργικής πορείας, εισέρχονται στην εποχή της ευημερίας, όπου οι ευτυχείς που έχουν εξασφαλίσει την επιβίωση τους απολαμβάνουν το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο, που τους επιτρέπει να έχουν ελεύθερο χρόνο του οποίου μεγάλο μέρος του αφιερώνουν στη διασκέδαση. Όμως σταδιακά κι ανεπαίσθητα επέρχεται ο κορεσμός και κάποιοι αναζητούν νέους τρόπους διασκεδάσεως ή αναζητούν πιο έντονες συγκινήσεις και εφευρίσκουν συνεχώς νέα παιχνίδια για να διασκεδάσουν την άνοια τους ή να προβληθούν και τονώσουν τον εγωισμό τους στο περιβάλλον τους. Ένα από τα επικίνδυνα παιχνίδια είναι και το λεγόμενο chicken game (το παιχνίδι της κότας)που παίζεται ως εξής:. Δύο οδηγοί οχημάτων (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα) κινούνται σε μεγάλο και ευθύ δρόμο με μεγάλη ταχύτητα και σε αντίθετη κατεύθυνση, ώστε αν συνεχίσουν την πορεία τους να συγκρουστούν μετωπικά. Εκείνος που θα παρεκκλίνει πρώτος της πορείας του για να αποφύγει τη σύγκρουση είναι κότα και χάνει, ενώ ο άλλος είναι ο νικητής, ο ήρωας που δεν φοβάται τίποτα και οι άλλοι υποχωρούν μπροστά του.

Το παιχνίδι αυτό παίζεται ή παιζόταν στο εξωτερικό, αλλά παίζεται διαχρονικά και σε διεθνές επίπεδο μεταξύ κρατών και ηγετών τις περισσότερες φορές με επιτυχία για τον ισχυρό, που ο αντίπαλος χωρίς συμμάχους γνωρίζει ότι είναι ισχυρότερος του. Ωστόσο καμιά φορά όταν ο υποτιθέμενος ισχυρός υπερβεί τα εσκεμμένα και δεν αφήνει περιθώρια στον αντίπαλο του, τότε ο δεύτερος ενισχύεται, βρίσκει συμμάχους και αντιστέκεται. Μάλιστα πολλές φορές οι ένοπλες συγκρούσεις, εάν προκύψουν, αποβαίνουν σε βάρος του υποτιθεμένου ισχυρού, που πίστεψε στη μπλόφα του, ότι είναι πανίσχυρος. Υποτίθεται, ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και με τη ίδρυση διεθνών οργανισμών και την σύναψη διεθνών συνθηκών οι διακρατικές διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και όχι με την βία ή την απειλή βίας. 

Η γείτονα χώρα δεν έχει αντιληφθεί ότι οι εποχές των κατακτήσεων έχουν παρέλθει και ο «τσαμπουκάς» δεν είναι τρόπος των επιλύσεως των διαφορών μεταξύ κρατών πραγματικών ή φανταστικών, που μπορεί να αποτελέσουν βάση διαπραγματεύσεων στις οποίες κάτι θα κερδίσει. Σε αυτό έχει ενθαρρυνθεί με την παθητική στάση της χώρας μας, που δηλώνομε ότι δεν διεκδικούμε τίποτε, παλαιότερα με την άψογο στάση, ότι αποδεχθήκαμε την εισβολή στη Κύπρο χωρίς ένοπλη αντίδραση παρά μόνο λεκτική, τη συμφωνία στο Νταβός για τη μη εκμετάλλευση του Βορείου Αιγαίου, την μη επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια με την απειλή του casus belli, τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων εντός του εναερίου χώρου μας και τώρα τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν συνεχίζει το παιχνίδι της κότας σε βάρος μας, που εμείς δεν παίζουμε, γιατί ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ και οι διεθνείς Οργανισμοί αντιδρούν μόνο με λόγια,( καρώτο χωρίς μαστίγιο), η Ε.Ε. καθοδηγουμένη από την Μέρκελ επέδειξε στις προκλήσεις του τεράστια ανοχή και μεγάλη διστακτικότητα να λάβει σαφείς και ουσιαστικές θέσεις για την απόκρουση τους, υπερτονίζει την γεωπολιτική του θέση και απειλεί τους πάντες και εναντίον ισχυρών κρατών συνεχίζοντας τη μπλόφα του ότι είναι παντοδύναμος, ενώ έχει εμπλακεί σε πολλά μέτωπα και η οικονομία της χώρας του έχει πάρει τον κατήφορο.

Φαίνεται, ότι πολλά από τα δεδομένα, που ανήκουν στο παρελθόν και στα οποία στηρίζεται ο Ερντογάν για να παίζει το παιχνίδι της κότας, έχουν αλλάξει υπέρ ημών. Καταφέραμε και αποκρούσαμε επιτυχώς την εισβολή των προσφύγων στον Εβρο, είχαμε την καλοκαιρινή κινητοποίηση του πολεμικού ναυτικού, άρχισε ο αξιόμαχος εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων, κτίσαμε διεθνείς συμμαχίες με την ενεργό παρέμβαση της Γαλλίας και απομονώσαμε την γείτονα διπλωματικά διεθνώς, ρυθμίσαμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και ο Ερντογάν έχει αντιληφθεί ότι το πράγματα αλλάζουν τάχιστα σε βάρος του, για τον λόγο αυτό επιταχύνει το παιχνίδι μήπως καταφέρει στις διαπραγματεύσεις αρπάξει κάτι. Εμείς πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι εμμένοντας στις θέσεις μας διαπραγματεύσεις μόνο για την ΑΟΖ, να διατηρήσουμε αρραγές το εσωτερικό μέτωπο, να συνεχίσομε τους εξοπλισμούς και τη δημιουργία διεθνών συμμαχιών και να χαράξουμε κόκκινες γραμμές, που εάν ο Ερντογάν τις περάσει κάποιος κουζουλός με την έννοια του θαρραλέου τρελού στη κόντρα δεν θα υποχωρήσει πρώτος και είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα κάνει τη κότα, γιατί εάν συγκρουστεί έχει πολλά να χάσει..