Το παράξενο πλάσμα που μοιάζει με «ακέφαλο κοτόπουλο» και ζει στα βάθη της Ανταρκτικής

Πρόκειται για το θαλάσσιο είδος που είναι γνωστό με την κοινή ονομασία «αγγούρι της θάλασσας» (αλλά και ως «ακέφαλο τέρας κοτόπουλου») και ζει στα σκοτεινά βάθη του ωκεανού.

Για πρώτη φορά το enypniastes eximia, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, κινηματογραφήθηκε στον Νότιο Ωκεανό με τη χρήση ειδικής κάμερας που δημιούργησαν Αυστραλοί ερευνητές.

«Στο βίντεο βλέπουμε είδη που δεν έχουμε δει ποτέ πριν σε αυτό το μέρος του κόσμου» δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Australian Antarctic Division, δρ Dirk Welsford, καθώς το εν λόγω είδος είχε καταγραφεί μέχρι τώρα μόνο στον Κόλπο του Μεξικού.

Η ερευνητική ομάδα χρειαζόταν μία κάμερα που να είναι εξαιρετικά ανθεκτική «... να μπορείς να την πετάξεις από τη μία πλευρά του σκάφους και να συνεχίζει να λειτουργεί αξιόπιστα υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης στα μαύρα σαν πίσσα βάθη, για μεγάλο χρονικό διάστημα» όπως εξηγεί ο Dirk Welsford.

Τα νέα είδη θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Επιτροπής για τη Διατήρηση της Χλωρίδας και της Πανίδας της Ανταρκτικής (Antarctic Marine Living Resources) που αρχίζει στο Χόμπαρτ τη Δευτέρα.

Στη συνάντηση που θα διαρκέσει δέκα ημέρες, θα κατατεθούν προτάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αυστραλή επίτροπος Gillian Slocum, θα πιέσει για την ανακήρυξη νέας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής στην ανατολική Ανταρκτική.

(Με πληροφορίες από τον Guardian)