Το Παρίσι αναμένει γρήγορα τον σχηματισμό «μιας ισχυρής» κυβέρνησης στο Βερολίνο

Δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
O επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σόλτς, όταν ήταν Δήμαρχος του Αμβούργου, με τον Εμμανουέλ Μακρόν, το 2017.
O επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σόλτς, όταν ήταν Δήμαρχος του Αμβούργου, με τον Εμμανουέλ Μακρόν, το 2017.
Photo by Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Η Γαλλία ελπίζει να υπάρξει ”γρήγορα” ένας ”ισχυρός” καγκελάριος στη Γερμανία δίπλα της προκειμένου η Ευρώπη να πάει μπροστά στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την επομένη των γερμανικών εκλογών.

″Υπάρχει ένα γαλλικό ενδιαφέρον να έχουμε γρήγορα μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση”, υπογράμμισε ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο France 2, ενώ η Γερμανία ξεκινά δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Κλεμάν Μπον εισηγήθηκε οι ανεπίσημες συζητήσεις να ξεκινήσουν ”από τώρα” με τα εν λόγω γερμανικά κόμματα ”προκειμένου να γνωριστούν” και να ”μπορέσουν να εργαστούν γρήγορα” μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Όλα είναι ”δηλωμένα φιλοευρωπαϊκά” δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός. Αλλά δεν είναι απαραίτητα στο ίδιο μήκος κύματος με το Παρίσι στα θέματα του προϋπολογισμού ή της άμυνας.

″Θα υπάρξουν διαφορές, διαφορές μερικές φορές στη συζήτηση με τη Γαλλία τους προσεχείς μήνες”, παραδέχθηκε ο Κλεμάν Μπον.

″Είναι αναμφίβολα πιο εύκολο να συζητήσουμε με τους Σοσιαλδημοκράτες για τα θέματα των επενδύσεων ή των δημοσιονομικών κανόνων (...) και πιο εύκολο με το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας”, είπε.

Εν αναμονή ενός νέου καγκελαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί σε θέση δύναμης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

″Όμως στην Ευρώπη, το να είναι κάποιος μόνος του ισχυρός δεν σημαίνει και πολλά γιατί δεν κάνει μεταρρυθμίσεις στις επενδύσεις, στην οικονομία, στην ενέργεια αν δεν έχει Ευρωπαίους εταίρους”, είπε ο Κλεμάν Μπον.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπολογίζει να προωθήσει διάφορα θέματα στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, από τον κατώτατο μισθό μέχρι τη ρύθμιση των παγκόσμιων ψηφιακών κολοσσών (“GAFA”) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δημοφιλή