ΔΙΕΘΝΕΣ
28/06/2019 10:15 EEST | Updated 28/06/2019 10:20 EEST

Το παγκόσμιο εμπόριο και το κλίμα στο επίκεντρο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συναντήσεις ηγετών που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο.

Kevin Lamarque / Reuters

Άρχισε στην Οσάκα της Ιαπωνίας η διήμερη σύνοδος κορυφής της G20 – των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη – με βασικά θέματα συζήτησης κυρίως τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και τις διαφορετικές πολιτικές για το κλίμα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου με τη σημαντικότερη να θεωρείται αυτή του Βλάντιμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ.

Τρεις ως τέσσερις χώρες της G20, που συμμετέχουν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σύνοδο Κορυφής στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ίσως ταυτιστούν με τη θέση των ΗΠΑ για το κλίμα, αποδυναμώνοντας το στρατόπεδο όσων τάσσονται υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Το κλίμα «είναι το δυσκολότερο ζήτημα» της Συνόδου που άρχισε σήμερα, υπογράμμισαν πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πολύ σκληρή γλώσσα γύρω από το τραπέζι» για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη «άλλων χωρών» και να «υποβαθμίσουν» τον τόνο και τις εκφράσεις του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, κατά τις ίδιες πηγές.

Εξαιτίας αυτού, «δεν είναι δεδομένο» ότι θα υπάρξει υποστήριξη από 19 από τις 20 χώρες, με την εξαίρεση των ΗΠΑ, στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που είχε συναφθεί το 2015. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία το 2017.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, απαντώντας στην κριτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ για την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, υποστήριξε πως η Γερμανία έχει «πολλά να διδαχθεί» από τη Βραζιλία σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

«Μπορούμε να παραδειγματίσουμε τη Γερμανία, και στο περιβάλλον. Η βιομηχανία της συνεχίζει να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακα, η δική μας όχι. Έχουν πολλά να μάθουν από μας», είπε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.

POOL New / Reuters

Η Μέρκελ είπε την Τετάρτη ότι ήθελε να συζητήσει για την εκδάσωση στη Βραζιλία με τον Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της συνόδου. «Θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου (...) για να εξασφαλίσω ότι αυτό που γίνεται στη Βραζιλία θα πάψει να γίνεται, εάν είναι εφικτό», ανέφερε.

Για το εμπόριο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι απόπειρες να μειωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) ή ακόμη και να καταστραφεί τελείως είναι απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι (το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο) πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές εξελίξεις», όμως «θεωρούμε αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ ή να υποβαθμιστεί ο ρόλος του», τόνισε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμπλήρωσε εξάλλου ότι η τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανησυχητική, διότι το διεθνές εμπόριο πλήττεται από τον «προστατευτισμό» και από «περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα».

Kevin Lamarque / Reuters

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» εμπορίου «χωρίς διακρίσεις» και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το σημερινό τοπίο ως προς το διεθνές εμπόριο.

«Σήμερα, θέλω να συζητήσουμε με τους ηγέτες μέτρα για να αυξηθεί κι άλλο η ορμή προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ», τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, πρόσθεσε.

Η Σύνοδος άρχισε επίσημα λίγο νωρίτερα με την παραδοσιακή λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία, με τον Άμπε πλαισιωμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ, το δίδυμο των πρωταγωνιστών του διημέρου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι απόπειρες να μειωθεί ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΕ) ή ακόμη και να καταστραφεί τελείως είναι απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι (το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο) πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές εξελίξεις», όμως «θεωρούμε αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ ή να υποβαθμιστεί ο ρόλος του», τόνισε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Kevin Lamarque / Reuters

Επαφή Μέρκελ-Τραμπ στο περιθώριο

Σημειώνεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της G20 θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων — για το εμπόριο, τις επενδύσεις, τη δυτική Αφρική, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το Ιράν.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ενόψει της συνάντησής του με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Μέρκελ είναι «μεγάλη φίλη μου» και εξήρε τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο είναι «τεταμένες» και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Λουξεμβουργιανός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.