Το «παζλ» των 10 ημερών ως την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου στο Eurogroup

Το «παζλ» των 10 ημερών ως την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου στο Eurogroup
Sooc

Μόλις 10 ημέρες απομένουν έως ότου η κυβέρνηση παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Eurogroup στη Σόφια στις 27 Απριλίου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αναλάβει να παρουσιάσει στους ομολόγους του το κυβερνητικό σχέδιο-πρόγραμμα για «την εποχή μετά τα μνημόνια», όπως την αποκαλούν πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η ομαλή ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους Θεσμούς για την μετά-Μνημόνιο εποχή και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η Ελληνική Οικονομία μετά τις 20 Αυγούστου 2018, ίσως είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του επόμενου διαστήματος. Τα περιθώρια είναι στενά και ο χρόνος πιέζει. Η συγκυρία είναι μάλλον δύσκολη καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, ενώ οι αγορές μοιάζουν να έχουν «λαχανιάσει» μετά από ένα μεγάλο ράλι ανόδου το προηγούμενο διάστημα.

Παρόλα αυτά στο Οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι τα αποτελέσματα των κρίσιμων επαφών θα είναι θετικά. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το σχέδιο το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη νέα στόχευση που θα πρέπει να έχει η Ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτά θα συνδυάζονται με παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά εργασίας, αλλά και μειώσεις σε εισφορές και φόρους προκειμένου να «πάρουν ανάσα» οι επιχειρήσεις.

Ο στόχος βέβαια δεν είναι εύκολος από τη στιγμή που το «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει ρητές δεσμεύσεις από την Ελληνική πλευρά ότι θα επιμείνει στην προσπάθεια επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων τους οποίους από κοινού έχει θέσει με τους Θεσμούς. Σαφής θα είναι η δέσμευση και για την συνέχεια εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος το οποίο από κοινού έχουν σχεδιάσει κυβέρνηση και Θεσμοί.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνα-Βρυξελλών-Βερολίνου-Ουάσιγκτον-Φρανκφούρτης, αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα του επόμενου διαστήματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί επίσημα την ανάγκη εφαρμογής των ήδη ψηφισμένων μέτρων για το 2019-2020. Αντίθετα το Ταμείο επιμένει ότι ορισμένα από αυτά θα πρέπει να επισπευσθούν. Στο παρασκήνιο ωστόσο είναι ιδιαίτερα έντονες οι διεργασίες σχετικά με τα μέτρα, τα αντίμετρα και το περιθώριο παρεμβάσεων στους δημοσιονομικούς στόχους

Δύσκολο παζλ

Η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός «καθαρού δρόμου εξόδου από τα μνημόνια» όπως επαναλαμβάνουν αρμόδιοι παράγοντες, ο οποίος όπως σημειώνουν δεν έχει να κάνει μόνο με το βαθμό εποπτείας ή τη συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους. Όπως αναφέρουν «η πορεία θα οριστεί από τη δυνατότητα της Ελληνικής Οικονομίας να εκπέμψει σήμα επιστροφής στην ομαλότητα». Η ουσία είναι την 20η Αυγούστου όλοι οι βασικοί παράγοντες να στείλουν σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα έκλεισε οριστικά πίσω της την πόρτα των Μνημονίων.

Η εξέλιξη αυτή θα κριθεί κυρίως από τη στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα το ΔΝΤ αναφορικά με το ρόλο που θέλει να έχει στο Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και την εκτίμηση του για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο καθώς η επιστροφή της Γερμανίας στην ενεργό δράση μετά από μια μακρά περίοδο «αποχής» εξαιτίας των εσωτερικών της πολιτικών εξελίξεων, ανέδειξαν και πάλι τις διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό των Ευρωπαίων. Τα περιθώρια να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι Θεσμοί κατά ένα μεγάλο μέρος αναμένεται να διαφανούν σε λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν εκεί θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της Ελληνικής υπόθεσης.

Δημοφιλή