Το «περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο των εξορύξεων

Θέλουμε να βγούμε σοφότεροι από τη σημερινή κρίση και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο.
Thank you for your assistant via Getty Images

Εν μέσω μίας παγκόσμιας κρίσης λόγω της πανδημίας, αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή και άμεση απειλή: ένα Νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και που για πρώτη φορά ανοίγει επισήμως τον δρόμο για εξορύξεις πετρελαίου και αερίου σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας, αφαιρώντας ταυτόχρονα από τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αρχές το δικαίωμα της γνώμης τους.

Στη διάρκεια της πανδημίας, η ελληνική κοινωνία έδειξε και δείχνει εκπληκτικά (κατά πολλούς πρωτόγνωρα και απροσδόκητα) ανακλαστικά σεβασμού αυστηρών περιοριστικών κανόνων, σε σημείο να αποτελέσει υπόδειγμα ή παράδειγμα προς μίμηση. Ποιος το φανταζόταν! Όλα αυτά, για ένα κοινό καλό: για την υγεία.

Για την υγεία τη δική μας, των συγγενών μας, των γειτόνων, των άγνωστων παππούδων και γιαγιάδων, των συνανθρώπων μας που ζουν με κάποια προβλήματα υγείας κοκ. Όχι για το καλό των εταιρειών όπως την Exxon, την Total, την Energean ή τα ΕΛΠΕ.

Όμως, μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί παρεμβάσεις που ωφελούν αποκλειστικά αυτές τις εταιρείες. Κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων διατάξεων επιτρέπει τις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί από την τοπική κοινωνία και την ΤΑ το δικαίωμα γνώμης για εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων σε δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το κοινό καλό ή κάποια κοινωνικά οφέλη.

Η ισχύς εν τη ενώσει όπως λένε όμως. Η Διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Inger Andersen, μας προειδοποίησε ήδη: “η φύση μας στέλνει μήνυμα”. Θέλουμε να βγούμε σοφότεροι από τη σημερινή κρίση και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Μία οικονομία δίκαιη και ανθεκτική, με καθαρό αέρα και περιβάλλον, χωρίς ορυκτά καύσιμα, που σέβεται τους φυσικούς πόρους και προστατεύει τον πλανήτη και την υγεία μας. Για να το διεκδικήσουμε, και μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη, Greenpeace και WWF ενώνουμε τις δυνάμεις μας και ζητάμε τη βοήθεια όλης της κοινωνίας. Όλες οι φωνές είναι σημαντικές και απαραίτητες!

Δημοφιλή