Το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ στα χέρια της CSU. Κραδασμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά τη συμφωνία για το Προσφυγικό

Η «ώρα της κρίσης» για τον κυβερνητικό σχηματισμό της καγκελαρίου
Jack Taylor via Getty Images

Το πολιτικό μέλλον της Άνγκελας Μέρκελ κρίνεται σήμερα από τους εταίρους της στην Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), καθώς η ηγετική ομάδα του βαυαρικού κόμματος συνεδριάζει εντός της ημέρας για να αποφασίσει αν δέχεται τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστών που η καγκελάριος της Γερμανίας έφερε πίσω από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Εννιά μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες τόσο η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, όσο και η CSU είδαν μεγάλο μέρος της εκλογικής τους βάσης να διαρρέει προς την άκρα δεξιά, η εξασθενημένη καγκελάριος αναγκάστηκε να στραφεί στους Ευρωπαίους εταίρους της και να ζητήσει τη βοήθειά τους στην προσπάθεια της να επιλύσει τη σύγκρουση με τους συμμάχους της, που απειλούν να στασιάσουν εξαιτίας της πολιτικής της στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο ηγέτης της CSU, ο Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών, απείλησε να αρχίσει να εφαρμόζει μονομερώς το μέτρο της επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ στα σύνορα -κίνηση που εάν γίνει πράξη, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, κλείστηκε έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις μια συμφωνία για την ανακατανομή των προσφύγων σε «εθελοντική» βάση και τη δημιουργία κλειστών, «ελεγχόμενων κέντρων» εντός ΕΕ, όπου θα κρατούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ωσότου να ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Η Μέρκελ θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία CDU-CSU

Σε συνέντευξή της στο ZDF, η καγκελάριος δηλώνει ότι επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) με το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Οι ελιγμοί

Η Μέρκελ παράλληλα ανακοίνωσε χωριστές, διμερείς συμφωνίες με 16 χώρες της ΕΕ για την επαναπροώθηση ορισμένων προσφύγων, λέγοντας πως συμφώνησαν να τους παίρνουν πίσω, ενώ πρότεινε να ανοίξουν κέντρα υποδοχής όπου θα εφαρμόζεται μια πολύ ταχύτερη διαδικασία ασύλου, αυστηροποιώντας ακόμη πιο πολύ την πολιτική της, που δεν έχει πλέον καμιά σχέση με την απόφασή της να άρει τις πύλες το 2015.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στο μυαλό του οποίου προφανώς το κυρίαρχο είναι οι τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου στο κρατίδιο, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), διεκδίκησε την πατρότητα των συμφωνιών αυτών, επικαλούμενος την πίεση που άσκησε στη Μέρκελ να επιτύχει άμεσα συμφωνία.

«Κινείται στην απολύτως σωστή κατεύθυνση», είπε ο Σέντερ αναφερόμενος στη συμφωνία για την οποία τον ενημέρωσε η Μέρκελ με έγγραφό της νωρίτερα, πάντως συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει να πιέζει την καγκελάριο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις λεπτομέρειες.

Μολονότι οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι η Μέρκελ θα επιβιώσει από τη σύγκρουση των τελευταίων εβδομάδων με την CSU, προσθέτουν πως θεωρούν απίθανο αυτή να είναι η τελευταία φορά που το βαυαρικό κόμμα θα προβάλλει αντίσταση στις επιλογές μιας καγκελαρίου που ακόμα και οι υποστηρικτές της χαρακτηρίζουν υπερβολικά κεντρώα.

Η σύγχυση

Επιτείνοντας την αβεβαιότητα για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία διέψευσαν ότι έχουν υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία. Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που αυτοπροβάλλεται ως η νέμεση της πολιτικής της Μέρκελ στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις», και μιλώντας στο ουγγρικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ, τόνισε: «δεν υπήρξε καμιά τέτοια συμφωνία».

Ενώ ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε πως «η Γερμανία δεν μας προσέγγισε, κι αυτή τη στιγμή δεν θα ενέκρινα μια τέτοια συμφωνία (...). Δεν προτιθέμεθα να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις, Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαπραγματευτούμε. Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτό».

Το έγγραφο της Μέρκελ αναφέρει ότι 14 χώρες συμφώνησαν «σε πολιτικό επίπεδο» να υποδέχονται ξανά ορισμένους μετανάστες που είχαν περάσει από το έδαφός τους καθ′ οδόν προς τη Γερμανία, ενώ η καγκελάριος κάνει εξάλλου λόγο για χωριστές συμφωνίες με την Ισπανία και την Ελλάδα.

Η κρίσιμη συνάντηση

Το σχέδιο της Μέρκελ προβλέπει ταχύτερες επαναπροωθήσεις γα να ικανοποιηθεί ο Ζεεχόφερ, που απείλησε να κλείσει τα σύνορα. Η καγκελάριος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών για περίπου δύο ώρες το βράδυ του Σαββάτου, από τις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας), για να προσπαθήσει να τον πείσει ότι οι συμφωνίες που έκλεισε σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να λάβει τέτοιου είδους μέτρα.

Δεν δόθηκε στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση μετά τη συνάντηση. Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ-Ζεεχόφερ θα γίνουν πάντως σαφή αργότερα σήμερα.

Αν διασπαστεί η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), που παραμένει αρραγής από το 1949, η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» της Μέρκελ θα απολέσει την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.

Η AfD, η οποία διεξάγει το συνέδριό της στη Βαυαρία, όπου ευελπιστεί να αποσπάσει μεγάλο μέρος της βάσης των ψηφοφόρων του CSU τον Οκτώβριο, έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ενδοκυβερνητική σύγκρουση και τη σύγχυση. «Θα πέσει, όσο κι αν φτερουγίζει τα χέρια της», ανέφερε το αντιμεταναστευτικό, αντιισλαμικό κόμμα αναφερόμενο στη Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τη συμφωνία των Βρυξελλών λόγια «του αέρα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή