Το πρόσωπο των ιταλικών εκλογών: Ο πρώην της πλήρωσε για να της ρίξουν οξύ στο πρόσωπο και τώρα μάχεται κατά της κακοποίησης των γυναικών

«Το πρόσωπό μου ψηνόταν. Ούρλιαζα τόσο πολύ»
ANDREAS SOLARO via Getty Images

Όλη της η ζωή άλλαξε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα ένα βράδυ του Απριλίου του 2013, όταν παραμορφώθηκε από το οξύ που της έριξαν στο πρόσωπο δύο άνδρες που είχε πληρώσει ο πρώην αρραβωνιαστικός της. Μετά την κτηνωδία αυτή, η Λουτσία Ανιμπάλι αφιερώθηκε σε έναν πολιτικό αγώνα κατά της κακοποίησης των γυναικών, τον οποίο συνεχίζει και σήμερα κατεβαίνοντας ως υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου στην Ιταλία.

Με μια προεκλογική εκστρατεία που κυριαρχείται από τα θέματα που συνδέονται με τους μετανάστες ή την έλλειψη ασφάλειας, η Λουτσία Ανιμπάλι, δικηγόρος γεννηθείσα στο Ουρμπίνο, στην κεντρική Ιταλία, αγωνίζεται να φέρει στο προσκήνιο και το θέμα της κακοποίησης των γυναικών, διαβεβαιώνοντας ωστόσο παράλληλα τους υποψήφιους ψηφοφόρους της ότι θέλει πρωτίστως να εργαστεί προς όφελος της εκλογικής της περιφέρειας της Πάρμας, στη βόρεια Ιταλία.

«Ελπίζουμε ότι μια γυναίκα που έδειξε τόσο μεγάλη ικανότητα στην ανασυγκρότηση της ζωής της θα ξέρει πως να χρησιμοποιήσει αυτό της το δυναμικό στη δημόσια δράση της», δήλωσε στο AFP ο Ενρίκο Μπρούσι, ένας φαρμακοποιός στο κέντρο της Πάρμας.

Στην γνωστή αυτή πόλη της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, ιστορικό προπύργιο της αριστεράς, όπου κατεβαίνει με το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, η νεαρή γυναίκα φαίνεται ότι χαίρει μιας συμπάθειας, μολονότι κάποιοι λένε ότι θα κριθεί από τις πράξεις της.

«Μετά την επίθεση που δέχθηκα, σκέφτηκα προς ποια κατεύθυνση θα ήταν καλύτερο να επαναπροσανατολίσω τη ζωή μου», δήλωσε στο AFP η γυναίκα αυτή που έγινε στην Ιταλία σύμβολο του θάρρους και της αντοχής.

«Έπρεπε να βρω τον καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιήσω το επάγγελμά μου του δικηγόρου και συνειδητοποίησα ότι η πολιτική μπορεί να είναι η σωστή κατεύθυνση», είπε η σαραντάχρονη.

Camilla Morandi - Corbis via Getty Images

Νέα Πρόκληση

Η Ανιμπάλι επέλεξε την Πάρμα για να κατέβει στις εκλογές, επειδή είναι η πόλη στην οποία ξαναγεννήθηκε, η πόλη στην οποία μεταφέρθηκε επειγόντως στην μονάδα αντιμετώπισης σοβαρών εγκαυμάτων το βράδυ της 16ης Απριλίου του 2013, μετά την τρομερή επίθεση που είχε πληρώσει να κάνουν εναντίον της ο πρώην αρραβωνιαστικός της, δικηγόρος επίσης.

Αυτός, ο οποίος δεν άντεξε το γεγονός ότι τον χώρισε, πλήρωσε δύο Αλβανούς να της ρίξουν οξύ στο πρόσωπο.

«Το πρόσωπό μου ψηνόταν. Ούρλιαζα τόσο πολύ. Στα μάγουλα μου πεταγόντουσαν φουσκάλες και θυμάμαι ότι έβγαλα το δερμάτινο μπουφάν μου για να μην το καταστρέψω, σα να είχε καμία σημασία...», διηγείτο μετά την επίθεση η Λουτσία.

Ο πρώην αρραβωνιαστικός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών και οι δύο που εκτέλεσαν την εντολή του σε κάθειρξη 12 ετών έκαστος.

Από τα τέλη του 2016 η Ανιμπάλι εργάζεται ως σύμβουλος στο υπουργείο Ίσων Ευκαιριών, το οποίο την κάλεσε ήδη από την επομένη της καταδίκης του πρώην αρραβωνιαστικού της.

«Ήμουνα έτοιμη για κάτι καινούργιο», διηγείται η δικηγόρος, η οποία έχει υποβληθεί σε περίπου είκοσι πλαστικές στο πρόσωπο, αλλά εξακολουθεί να φέρει τα σημάδια της επίθεσης.

Οπλισμένη με θάρρος

Με ένα ποσοστό 27% των γυναικών άνω των 15 ετών να δηλώνει ότι έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, η Ιταλία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (33%).

Βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Δανία (52%), την Φινλανδία (47%), την Γαλλία ή την Βρετανία (44%), σύμφωνα την πρώτη ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε σε εύρος το 2014 από την Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Μαζί με τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη το γεγονός, επισημαίνουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης, ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου στις οποίες δεν υπάρχει μεγάλη ισότητα μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, είναι επίσης αυτές στις οποίες οι γυναίκες σωπαίνουν όσον αφορά ορισμένες βιαιότητες.

Οι έρευνες που έγιναν στην Ιταλία δείχνουν επίσης μια σημαντική διαφορά μεταξύ του αριθμού των γυναικών που δηλώνουν θύματα επιθέσεων και αυτών που δηλώνουν ότι κατέθεσαν μήνυση.

«Η αιτία που γίνεται πολύς λόγος στην Ιταλία γι’αυτές τις υποθέσεις είναι ότι οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια ακολουθούν το παράδειγμα άλλων γυναικών, οπλίζονται με θάρρος για να μιλήσουν», εξηγεί η Ανιμπάλι, η οποία διηγήθηκε η ίδια την τραγωδία της σε βιογραφία της που κυκλοφόρησε το 2014.

Η τηλεταινία που γυρίστηκε στη συνέχεια καθήλωσε μπροστά στις οθόνες τους σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η επίθεση αυτή «άλλαξε θετικά τη ζωή της», λέει τώρα η ίδια. «Καθώς το να ξαναβρείς την όρασή σου, όπως συνέβη στην περίπτωσή μου, ή να ξαναμάθεις πως να τρως, είναι τόσο μεγάλες κατακτήσεις που σε κάνουν να εκτιμάς τη ζωή στο πραγματικό της μέγεθος».

Δημοφιλή