Το «ρολόι χρέους» της Γερμανίας γυρίζει πίσω για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια

Τι είναι ο εν λόγω μετρητής και τι σηματοδοτεί;
Hannibal Hanschke / Reuters

Όσοι στηρίζουν την αυστηρή στρατηγική του Βερολίνου για δημοσιονομική πειθαρχία φαίνεται πως αυτή την εβδομάδα θα έχουν περισσότερα επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τη θέση τους. Κι αυτό γιατί το «ρολόι χρέους» της χώρας γύρισε πίσω για πρώτη φορά τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια. Ο μετρητής του γερμανικού δημοσίου χρέους με την ονομασία «Schuldenuhr», παρουσιάζει μείωση της τάξεως των 78 ευρώ ανά δευτερόλεπτο, έχοντας υπολογίσει και τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού. Το 2009, μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το χρέος της Γερμανίας αυξανόταν πάνω από 4.400 ευρώ το δευτερόλεπτο.

Ο μετρητής λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Φορολογουμένων της Γερμανίας (BdST) ενώ βρίσκεται σε περίοπτη θέση έξω από τα γραφεία τους στο Βερολίνο. Μέχρι αυτή την εβδομάδα, οι κόκκινοι δείκτες του παρουσίαζαν αρνητικά στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της Γερμανίας αφού από το 1995 που δημιουργήθηκε το ρολόι, το κατά κεφαλήν χρέος των Γερμανών έχει αυξηθεί από τα 12.830 στα 23.827 ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο η γερμανική οικονομία εμφανίζει σταθερά στοιχεία ανάκαμψης με την κυβέρνηση της Μέρκελ να παρουσιάζει από το 2014 ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Την επόμενη τετραετία μάλιστα προβλέπεται η χώρα να πετύχει πλεόνασμα 30 δισ. ευρώ. Ο Reiner Holznagel, πρόεδρος της BdST δήλωσε στους Financial Times πως η γερμανική οικονομία είναι σε καλό δρόμο, ωστόσο τόνισε πως οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να κάνουν ακόμα πολλά. «Όλα αυτά τα θετικά στοιχεία για τα πλεονάσματα και τους ισορροπημένους προϋπολογισμούς έχουν δημιουργήσει την εντύπωση πως όλα πάνε καλά, τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι», έσπευσε να συμπληρώσει.

Πάντως σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, για να μηδενίσει το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, το οποίο κυμαίνεται στο 1,973 τρισ. ευρώ, θα χρειαστούν 800 χρόνια. Ο κ. Holznagel παράλληλα διευκρίνισε πως η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί και τις περικοπές στους φόρους, αντίθετα κατά τη γνώμη του τα μέτρα για την περαιτέρω μείωση του χρέους θα έπρεπε να αυξηθούν σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων. «Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που να μειώνει το χρέος με έναν αποδοτικό τρόπο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη της Γερμανίας δεν θα έχουν μόνο έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό αλλά παράλληλα θα μειώνουν το χρέος τους», είπε.

Δημοφιλή