ΔΙΕΘΝΕΣ
13/06/2019 12:39 EEST | Updated 13/06/2019 12:41 EEST

Το σαλιγκάρι που γύρισε από τους νεκρούς

Νόμιζαν ότι ήταν εξαφανισμένο είδος. Αλλά βρέθηκε ξανά σε ένα κάδο σκουπιδιών. Τώρα παλεύουν για την επιβίωσή του.

Λέγεται σαλιγκάρι Bermuda land και νόμιζαν για χρόνια ότι είχε εξαφανιστεί. Μέχρι που μερικά ζωντανό σαλιγκάρια βρέθηκαν σε ένα στενάκι, σε σκουπίδια.  Κάποια στάλθηκαν στο Chester Zoo, ζωολογικό κήπο της Βρετανία, και εντάχθηκαν σε ειδικό πρόγραμμα αναπαραγωγής. Τώρα, περισσότερα από 4.000σαλιγκάρια του είδους επέστρεψαν στις Βερμούδες, τον τόπο καταγωγής τους, για να τους δοθεί μια νέα ευκαιρία ζωής στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο Μαρκ Οτερμπρίτζ, ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης των Βερμούδων, λέει ότι το συγκεκριμένο είδος είναι ο Λάζαρος των σαλιγκαριών, αφού το θεωρούσαν εξαφανισμένο για τουλάχιστον 40 χρόνια.

Μέχρι το 2014, που ένας κάτοικος της πρωτεύουσας των Βερμούδων, το Χάμιλτον, μπήκε στο γραφείο του κρατώντας ένα άδειο κέλυφος. Οι ειδικοί κατάλαβαν ότι ανήκει στο συγκεκριμένο είδος. Την επόμενη μέρα, βρήκε ακόμη ένα κέλυφος, μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν άδειο.

Ένας μικρός αλλά ακμάζων πληθυσμός σαλιγκαριών των Βερμούδων ανακαλύφθηκε μετά σε ένα στενάκι πίσω από ένα εστιατόριο. Ζούσαν μέσα στα σκουπίδια, σε ένα σκοτεινό και υγρό στενάκι. Το νερό που έτρεχε από τα κλιματιστικά είχαν δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου τα σαλιγκάρια μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς να τα παρατηρήσει κανείς. «Αποδείχθηκε ότι οι πλαστικές σακούλες ήταν ιδανικό μέρος για τα σαλιγκάρια, γιατί διατηρούσε την υγρασία - και τα σαλιγκάρια είναι ευάλωτα σε ξηρό περιβάλλον», λέει ο Οτερμπρίτζ.

Κάποια από αυτά συλλέχθηκαν και μπήκαν σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής στο Chester Zoo και το Zoological Society του Λονδίνου. Αποδείχθηκε ότι τα σαλιγκάρια αυτά λειτουργούν καλά σε περιβάλλον αιχμαλωσία, αφού μπόρεσαν να εκτραφούν χιλιάδες σαλιγκάρια.

«Στο τελευταίο μέτρημα ήταν περίπου 13.000 σαλιγκάρια –πιθανότατα έχουμε πολλά περισσότερα, έχουμε πολλά μωρά», λέει η Άμπερ Φλέγουιτ από το Chester Zoo. Το μυστικό για την επιτυχημένη αναπαραγωγή, λέει, ήταν το σωστό χώμα και η αγαπημένη τους τροφή: γλυκοπατάτα και μαρούλια.

Χιλιάδες από αυτά στάλθηκαν πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον και οι ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξή τους.

Το εν λόγω είδος είναι μοναδικό στις Βερμούδες και έχει εντοπιστεί πάνω από ένα εκατ. χρόνια πριν. Είναι μεγάλο, με μήκος που φτάνει τα 2 εκατοστά.

Έφτασε στα όρια της εξαφάνισης τον 20 αιώνα μετά από τη θανάτωσή τους από τους ανθρώπους. Τώρα αφέθηκαν σε μια περιοχή που οι κάτοικοι σέβονται τη φύση και δεν σκοτώνουν τα σαλιγκάρια.      

Πηγή: BBC