Το σχέδιο της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση

Προτάσεις για μείωση των φορολογικών βαρών και πρόσβαση σε ρευστότητα.
The Blue Church Domes of Oia, Santorini
The Blue Church Domes of Oia, Santorini
redtea via Getty Images

Σειρά φορολοελαφρύνσεων, αλλά και νέων ρυθμίσεων αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει το φορολογικό βάρος εκατομμυρίων επιχειρήσεων και ιδιωτών. Ο υπουργός Οικονομικών δέχεται καταιγισμό εισηγήσεων και προτάσεων από κυβερνητικούς παράγοντες, υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και φορείς της αγοράς προκειμένου να προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις των φορολογικών βαρών.

Πρώτο μέλημα της αγοράς είναι να μειωθεί η έμμεση φορολογία η οποία επιβαρύνει υπηρεσίες και προϊόντα, προκειμένου να δοθεί ανάσα στην αγορά. Κοινή συνισταμένη όλων των προτάσεων που έχει δεχθεί ο υπουργός Οικονομικών είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Ήδη έχει προταθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% που είναι σήμερα στο 6%. Αντίστοιχη πρόταση υπάρχει και για το συντελεστή ΦΠΑ ο οποίο επιβάλλεται στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Η πρόταση είναι τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν να μειωθεί από το 13% στο 6%. Παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι συγκεκριμένη μείωση, σε συνδυασμό με τη μείωση του τέλους διαμονής, θα έδινε σημαντική στήριξη στον κλάδο.

Ωστοσο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 11%, ενώ για καφέ, αναψυκτικά και ροφήματα αναμένεται μείωση ΦΠΑ από 24% σε 11%. Αντίστοιχα σχεδιάζεται μείωση σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από το 24% σε 13%.

Πρόσβαση σε ρευστότητα

Οι εισηγήσεις βέβαια που φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αφορούν μόνο στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού, αλλά σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, με όλους τους επαγγελματικούς συνδέσμους να ζητούν φορολογικές ελαφρύνσεις.

Από τα βασικότερα αιτήματα των επαγγελματιών είναι να επανεξεταστεί ο όρος ο οποίος αποκλείει από όλα τα προγράμματα ρευστότητας τους μη ενήμερους φορολογικά και ασφαλιστικά επιχειρηματίες. Όπως εξηγούν, ο συγκεκριμένος όρος αποκλείει από την χρηματοδότηση πάνω από το 50% των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να κινδυνεύουν με «λουκέτο». Οι ίδιοι παράγοντες συμπληρώνουν ότι το υπουργείο θα πρέπει να αφαιρέσει το οριζόντιο κριτήριο της ενημερότητας και η επιλογή να γίνει με βάση τους τζίρους και τα κέρδη περασμένων ετών, ώστε να αποκλειστούν από τα προγράμματα ρευστότητας οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Νέες ρυθμίσεις

Βασικό στοιχείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση στην αποπληρωμή παλαιών και νέων οφειλών που έχουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η παύση της οικονομικής δραστηριότητας που επέβαλε η πανδημία, σε συνδυασμό με το πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων, έχει «φουσκώσει» ιδιαίτερα το λογαριασμό των επόμενων μηνών.

Ως εκ τούτου είναι αδύνατο οι φορολογούμενοι να εξυπηρετήσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει είτε το άνοιγμα της τελευταίας ρύθμισης των 120 δόσεων προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να εντάξουν σε αυτή τις φορολογικές οφειλές των τελευταίων μηνών, είτε τη δημιουργία μιας νέας ρύθμισης με αρκετές δόσεις.

Αναφορικά με τις νέες φορολογικές οφειλές οι οποίες θα προκύψουν, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την παροχή έκπτωσης σε όσους πληρώσουν εκπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους, ενώ για τους υπόλοιπους εξετάζεται η δυνατότητα ένταξης τους σε ρύθμιση με έως και 8 μηνιαίες δόσεις.

Αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρξει και για τον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται είτε θα υπάρχει έκπτωση φόρου για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα, είτε ρύθμιση της οφειλής σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις

Δημοφιλή