Ήδη έχουν εξαφανιστεί 3.500 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν το 1/10 του δάσους.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΛΟΙΟΦΑΓΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΛΟΙΟΦΑΓΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ
Eurokinissi -MotionTeam

Το πυκνό πευκοδάσος του Σέιχ Σού αποδεκατίζεται από ένα φλοιοφάγο έντομο, γνωστό ως έντομο - φονιάς των πεύκων. Η επιστημονική του ονομασία είναι «Tomicus piniperda».

Ήδη έχουν εξαφανιστεί 3.500 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν το 1/10 του δάσους. Το συγκεκριμένο έντομο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμούς και πρέπει αναγκαστικά να κοπούν τα προσβεβλημένα δέντρα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης και στο υπόλοιπο δάσος.

Αυτή την στιγμή πάνω από 100.000 είναι τα ξερά δένδρα και πάνω από 150.000 τα προσβεβλημένα δένδρα και επεκτείνεται συνέχεια το έντομο.

Το Σέιχ Σου αποτελεί τον πνεύμονα όλης της Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός περιβάλλοντος είχε επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη στις 5/9 και είχε δεσμευτεί δημόσια πως το φαινόμενο αυτό θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Από τις 6/9 οι εργασίες κοπής των ασθενών δέντρων έχουν σταματήσει με αποτέλεσμα κάθε μέρα να ξεραίνονται δεκάδες στρέμματα πεύκων καθημερινά και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει ξεραθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του δάσους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ 6/9/2019
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ 6/9/2019
Eurokinissi - MotionTeam

Το έργο θα έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί μετά την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ. Πρέπει ο Υπουργός να ενημερώσει τους πολίτες τι ακριβώς προτίθεται να κάνει ώστε να σταματήσει το φαινόμενο που κατατρώει το δάσος της συμπρωτεύουσας.

Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο καθώς το έντομο έχει ξεπεράσει τα όρια του Σέιχ Σού και έχει προσβάλει έντονα το Δασύλλιο Λαγυνών και την δημοτική ενότητα Βερτίσκου όπως και άλλες περιοχές του Δήμου Λαγκαδά με καταστροφικές συνέπειες. Το Υπουργείο οφείλει να προνοήσει ώστε να περατώσει έργα περιορισμού του εντόμου ώστε να μην μεταφερθεί και σε άλλα γειτονικά δάση.

Το πρόβλημα της ξήρανσης του δάσους πυροδοτεί ένα domino effect παρόμοιο με το φαινόμενο της πεταλούδας καθώς η αδράνεια αναφορικά με το δάσος αποτελεί δεκάδες ζωτικά προβλήματα στην πόλη. Η έλλειψη δέντρων σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη η όποια περιβάλλεται από βουνά και είναι χτισμένη καθοδικά με κατάληξη την θάλασσα είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός ο οποίος συνδυαστικά με την μείωση των δέντρων μπορεί να επιφέρει έντονες πλημμύρες. Το ιστορικό παράδειγμα την μάντρας Αττικής με την έλλειψη δέντρων και τις πλημμύρες δεν είναι μακρινό. Το δάσος του Σέιχ Σου σήμερα κρατάει τους χιλιάδες τόνους νερού έπειτα από κάθε βροχόπτωση.

Αν δεν υπάρξει άμεση δράση της πολιτείας, υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη καθώς η Θεσσαλονίκη είναι μια επιβαρυμένη πόλη από διοξείδιο του Άνθρακα, η έλλειψη δέντρων ανεβάζει την μόλυνση και ασφυκτιά τους πολίτες. Οι πλημμύρες είναι «προ των πυλών» και τα γειτονικά δάση ήδη έχουν νοσήσει με την ανησυχία των πολιτών της Θεσσαλονίκης αλλά και των γειτονικών περιοχών να δεσπόζει στις σκέψεις τους.

Δημοφιλή