Το self test μπαίνει στα σχολεία - Πώς θα αποτελέσει εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Andrew Aitchison via In Pictures via Getty Images

Στο self test στέφει πλέον η κυβέρνηση και η επιτροπή των ειδικών, τις ελπίδες της για το ασφαλές άνοιγμα της οικονομική δραστηριότητας της χώρας αλλά και των σχολείων.

Οπως ανακοινώθηκε στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει από τα φαρμακεία η διάθεση των self test με ενδεχόμενη προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών τα οποία είναι επαγγελματικά ενεργά.

Θα λειτουργήσει πλατφόρμα για τη δήλωση των αποτελεσμάτων ενώ σε περίπτωση θετικού τεστ, οι πολίτες θα κάνουν δωρεάν τεστ σε δημόσια δομή.

Όπως είπε, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η χρήση του self test θα είναι προαιρετική για την πλειονότητα των πολιτών, αλλά υποχρεωτική για ομάδες πληθυσμού, και συγκεκριμένα σε όσους εργάζονται στους κλάδους του τουρισμού, του λιανεμπορίου και της εστίασης και της ναυτιλίας. Υποχρεωτικό θα είναι επίσης στα σχολεία, για τους μαθητές και τους καθηγητές και μάλιστα προβλέπεται να νομοθετηθεί.

«Η σταδιακή επανεκκίνηση της δραστηριότητας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μαγιορκίνης: 1 στα 20 άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση. Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τελευταία παρατηρείται σημαντική επίπτωση στις ηλικίες 18 με 39.

Στο βαθύ κόκκινο

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται, με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί:

  • η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,
  • η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας,
  • ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών,
  • ο Δήμος Κιλκίς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς,
  • ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένει η περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες

– Αιτωλοακαρνανίας

– Αχαΐας

– Βοιωτίας

– Εύβοιας εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου

– Φθιώτιδας

– Ευρυτανίας

– Αργολίδας

– Αρκαδίας

– Κορινθίας

– Θεσσαλονίκης

– Χαλκιδικής

– Θεσπρωτίας

– Ηρακλείου

– Λέσβου

– Ζακύνθου και

– Μυκόνου.

Επίσης:

– ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

– ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,

– ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου,

– ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,

– οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,

– ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

– ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,

– ο Δήμος Σκιάθου,

– ο Δήμος Καρδίτσας,

– και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Οι αποφάσεις για σχολεία, λιανεμπόριο, διαδημοτικές μετακινήσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία.

Η συμπληρωματική στρατηγική, το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ενδείξεις σταθεροποίησης

Ξεκινώντας την ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευγγέλου έκανε λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης που εμφανίζoνται την τελευταία εβδομάδα καθώς ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%.

Μίλησε επίσης για ένα δειλό μήνυμα αισιοδοξίας με βάση την εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν» που χθες ήταν, όπως είπε, ελαφρώς καλύτερη, γεγονός όμως που μπορεί και να οφείλεται στην αργία.

Όπως είπε, ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.500, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες και αύξηση σε κάποιες άλλες. Ως προς τα ενεργά κρούσματα, ανέρχονται πανελλαδικά σε 23.500.

Είπε επίσης ότι είναι υψηλό το φορτίο στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να ασκηθεί πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενη στο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, είπε πως βάσει των γενικών αρχών που υιοθετούνται θα ληφθεί υπόψη η επικινδυνότητα και τα οφέλη που θα προκύψουν. Στάθηκε επίσης στη χρήση εξωτερικών χώρων, ενώ τόνισε πως συζητείται η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους αυξημένου κινδύνου. Ως προς το Πάσχα, είπε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα «δείξουν» πώς θα εορτασθεί.

Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε τα ατομικά τεστ σημαντικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Σημείωσε πως όταν κάποιος έχει συμπτώματα χρειάζεται και μοριακός έλεγχος, ενώ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε περιοχές με υψηλό φορτίο.

Δημοφιλή