Το σύστημα που έβλεπε το Μάτι να καίγεται

Το σύστημα που έβλεπε το Μάτι να καίγεται
NurPhoto via Getty Images

Μία ημέρα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι εγκρίθηκε, κατά τραγική σύμπτωση, από την Περιφέρεια Αττικής η πληρωμή 24.800 ευρώ για τη συντήρηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Πυροπροστασίας και Πυρόσβεσης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Πρόκειται για ένα σύστημα, που είναι γνωστό σε λίγους και το οποίο παρέχει στον κάτοχό του υπηρεσίες για την αντιμετώπιση, την πρόληψη και τη διαχείριση πυρκαγιών. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε σύγχρονο λογισμικό, βρίσκεται σε λειτουργία αλλά μάλλον δεν προσφέρει πολλά πράγματα, πιθανότατα διότι δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ οι δυνατότητές του.

Αγοράστηκε πριν από περίπου 10 χρόνια με χρήματα από ΕΣΠΑ αλλά ποτέ δεν αναπτύχθηκε, προκειμένου να αξιοποιηθεί σε περίπτωση εκτεταμένης καταστροφής, όπως ήταν αυτή της 23ης Ιουλίου.

Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από το γεγονός ότι τα στελέχη της Περιφέρειας φαίνεται ότι δεν είχαν έγκαιρη εικόνα για την εξέλιξη των πρόσφατων πυρκαγιών στην ανατολική Αττική. Σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της HuffPost Greece, η διακήρυξη για την ετήσια συντήρηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Πυροπροστασίας και Πυρόσβεσης έγινε στις 9 Ιουλίου 2018 και μία ημέρα μετά τη φονική πυρκαγιά, στις 24 Ιουλίου εγκρίθηκε η πίστωση ύψους 24.800 ευρώ για το σκοπό αυτό. Το θέμα είναι, όπως λένε αρμόδιες πηγές, ότι τα χρήματα αυτά μάλλον δεν πιάνουν ιδιαίτερα τόπο, καθώς το σύστημα υπολειτουργεί.

Η ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζεται το σύστημα είναι η politikiprostasia-naaa.gr. Σε αυτήν περιγράφεται το τι είναι: «Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα στο οποίο συνδυάζονται όλες οι προηγμένες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών. Χρησιμοποιείται όχι μόνο κατά την διάρκεια των καταστροφών αλλά και για την πρόληψη και την σχεδίαση αντιμετώπισης».

Στην ίδια σελίδα αναφέρεται ο σκοπός χρήσης του: «Το Σύστημα Διαχείρισης Καταστροφών δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην συστηματική πρόβλεψη και αντιμετώπιση καταστροφών χρησιμοποιώντας μέσα προηγμένης τεχνολογίας και λογισμικού. Να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση των καταστροφών».

Παράλληλα, παρέχει μηχανισμούς ειδοποίησης για πυρκαγιές (ακόμα και με sms), ανιχνεύει δορυφορικά φωτιές, δίνει live εικόνα και διαθέτει λογισμικό, στο οποίο ο χειριστής βλέπει που βρίσκονται τα πυροσβεστικά οχήματα, οι πυροσβεστικοί κρουνοί και πολλά άλλα στοιχεία. Επίσης, κάνει προσομοίωση πυρκαγιάς, δηλαδή παρέχει πρόβλεψη για το πως θα κινηθεί η φωτιά.

Τέλος περιγράφεται από ποιον χρησιμοποιείται: «Το σύστημα χρησιμοποιείται απο την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής σαν διαχειριστή, απο τους Δήμους και τις Κοινότητες για την δική τους οργάνωση αντιμετώπισης των καταστροφών στο πλαίσιο διαχείρισης καταστροφών, απο τους πολίτες, τις επιχειρήσεις κ.λ.π. για την συλλογή πληροφοριών για τους κινδύνους που ενέχουν καταστροφές και την συμμετοχή τους σε εθελοντικές ομάδες και υπηρεσίες».

Η HuffPost Greece ήρθε σε επικοινωνία με αρμόδια πηγή από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία ανέφερε ότι «οι προδιαγραφές μπορεί να είναι υψηλές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στην πράξη μπορούν να γίνουν όλα αυτά που περιγράφονται. Η ουσιαστική χρήση του συστήματος σήμερα σχετίζεται μόνο με τη χρήση πέντε καμερών, που δίνουν εικόνα από δάση. Την εικόνα αυτή τη βλέπει και η Πυροσβεστική, που έχει πρόσβαση στις κάμερες. Στις πρόσφατες φωτιές στην ανατολική Αττική το σύστημα δεν παρείχε καμία βοήθεια. Για να λειτουργήσει σωστά χρειάζονταν τουλάχιστον 30 κάμερες στην ανατολική Αττική. Είχε διερευνηθεί το κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει πυρανίχνευση αλλά οι ειδικοί μας απάντησαν ότι αυτό δεν γίνεται στα δάση της ανατολικής Αττικής, διότι πρόκειται για περιοχές στις οποίες κινούνται αυτοκίνητα με αποτέλεσμα τα φώτα τους να ακυρώνουν τη χρήση του συστήματος».

Στην ερώτηση γιατί εφόσον το σύστημα υπολειτουργεί η Περιφέρεια δίνει 24.800 ευρώ για τη συντήρησή του, η ίδια πηγή μας απάντησε: «Για την αγορά του Συστήματος είχε δοθεί ένα σημαντικό ποσό, κυρίως από χρήματα ΕΣΠΑ. Μας παρέχει έστω κάποιες μικρές δυνατότητες, όπως είναι η χρήση κάποιων καμερών. Γιατί να ακυρώσουμε τελείως τη λειτουργία του;».

Δημοφιλή