ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2018 16:07 EET | Updated 06/03/2018 16:10 EET

Το σεξ με παιδιά κάτω των 15 ετών θα συνιστά αυτομάτως βιασμό. Νέος νόμος στη Γαλλία και οργή για υποθέσεις με 11χρονα θύματα

erwo1 via Getty Images

Αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά το όριο ηλικίας κατά το οποίο ένας ενήλικας μπορεί να προβεί σε σεξουαλική πράξη με ανήλικη/ο χωρίς αυτή να εκληφθεί στα μάτια της Δικαιοσύνης ως βιασμός, προωθεί η Γαλλία μετά από μια σειρά ανησυχητικών περιστατικών και ατυχούς αντιμετώπισής τους από τη Δικαιοσύνη. 

Πρόκειται για το νόμο που αφορά τον προσδιορισμό της αποκαλούμενης ως «ηλικία συναίνεσης» και βάσει αυτού ο νομοθέτης-μεταξύ άλλων-ορίζει μια συγκεκριμένη ηλικία μέχρι την οποία ένα ανήλικο άτομο θεωρείται πως δεν είναι σε θέση να κρίνει εάν επιθυμεί ή όχι να συναινέσει στην σεξουαλική πράξη με ενήλικα και έτσι αυτή θεωρείται, σε πολλές χώρες, ως πράξη βιασμού. 

Στη Γαλλία σήμερα ο νόμος ορίζει πως εάν ένας ενήλικος κάνει σε με άτομο μικρότερο των 15 ετών θα διωχθεί ποινικά για τη διάπραξη σεξουαλικού αδικήματος. Όχι όμως απαραίτητα για βιασμό, που επισύρει και μεγαλύτερη ποινή. 

Οι διωκτικές αρχές προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν διώξεις και τελικά κατά την ακροαματική διαδικασία να καταδικαστεί ο δράστης για βιασμό, θα πρέπει βάσει του νόμου να αποδειχθεί επαρκώς πως η πράξη συνοδεύτηκε από άσκηση βίας, κάτι που σε υποθέσεις ανηλίκων περιπλέκει κατά πολύ τα πράγματα.

Αντιθέτως σε άλλες χώρες, η ηλικία και μόνο αρκεί για να κριθεί πως η σεξουαλική πράξη συνιστά βιασμό αφού το ανήλικο δεν διαθέτει τα εφόδια για εκτιμήσει ορθά την κατάσταση.

Η όλη δημόσια συζήτηση για το θέμα πυροδοτήθηκε, όπως αναφέρει ο Guardian, όταν αποκαλύφθηκε πως η υφιστάμενη νομοθεσία έδωσε τη δυνατότητα σε άνδρες που έκαναν σεξ με παιδιά μόλις 11 ετών να μην κατηγορηθούν και να μην καταδικαστούν για βιασμό.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο ένας 30χρονoς απαλλάχθηκε της κατηγορίας του βιασμού ενός 11χρονου κοριτσιού αφού στο δικαστήριο δεν αποδείχθηκε επαρκώς πως κατά την τέλεση της πράξης το κορίτσι ήταν «δεμένο, ότι απειλήθηκε, ότι ασκήθηκε βία ή ότι αιφνιδιάστηκε».

Σε μία δεύτερη υπόθεση με δράστη έναν 28χρονο και θύμα επίσης μια 11χρονη, δεν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για βιασμό παρά μόνο για σεξουαλική επαφή με ανήλικη, κάτι που εξόργισε την οικογένεια της μικρής. Τον περασμένο μήνα όμως, μετά την κατακραυγή που ακολούθησε της αρχικής δίωξης, το δικαστήριο αποφάσισε να του απαγγείλει κατηγορία και για βιασμό αλλά ζήτησε η δίκη να διεξαχθεί από ανώτερο δικαστήριο.

Από τότε, νομοθέτες και οργανώσεις που εργάζονται για την προστασία των παιδιών ασκούσαν πιέσεις στην κυβέρνηση να προσδιορίσει δια νόμου την ηλικία συναίνεσης όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και όποιος κάνει προχωρά σε σεξουαλική πράξη με παιδιά μικρότερα αυτής της ηλκίας να διώκεται αυτομάτως για βιασμό. Οι προτεινόμενες ηλικίες ήταν τα τα 13 με 15 έτη.

Η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε τελικά το ανώτατο προτεινόμενο όριο, των 15 ετών βασιζόμενη και στις απόψεις που κατέθεσε μια μεικτή ιατρική και νομική ομάδα ενώ το ηλικιακό αυτό όριο προτείνεται και από οργανώσεις που μάχονται της βίας σε βάρος των παιδιών.

Το νέο όριο ηλικίας, μέρος μιας δέσμης μέτρων που στοχεύει στην καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και του σεξισμού, πρόκειται να εγκριθεί από την κυβέρνηση την προσεχή εβδομάδα.

Πηγή: Guardian