Το Σουλτανάτο του Μπρουνέι: Χλιδή, σπατάλη και Ισλάμ

Συγκέντρωσε το διεθνές ενδιαφέρον μετά το νόμο περί ομοφυλοφιλίας.
ASSOCIATED PRESS

Οταν το σουλτανάτο του Μπρουνέι ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πως οι ομοφυλοφιλικές πράξεις και η μοιχεία τιμωρούνται πλέον με θάνατο δια λιθοβολισμού, τα βλέμματα της διεθνής κοινότητας έπεσαν όλα πάνω του και πιο συγκεκριμένα στον κυρίαρχο σουλτάνο της χώρας, τον 72χρονο Χασανάλ Μπολκιάχ, του οποίου η φήμη για μία ζωή μέσα στα πλούτη, την χλιδή και την απίστευτη σπατάλη, έχει απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης για δεκαετίες.

Σκληρή Διακυβέρνηση

Το Σουλτανάτο του Μπρουνέι, είναι μία χώρα στο νησί Βόρνεο, με τον Σουλτάνο Χασανάλ να έχει πολλαπλούς ρόλους, πέρα από αυτόν του Μονάρχη. Είναι Πρωθυπουργός, Υπουργός Αμύνης, Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Εξωτερικών. Το 1961 σε ηλικία 15 ετών ανακηρύχθηκε διάδοχος του θρόνου και το 1968 και ενώ η χώρα ήταν ακόμα προτεκτοράτο της Μεγάλης Βρετανίας, ανέβηκε στο θρόνο ως ο 29ος Σουλτάνος μετά την παραίτηση του πατέρα του.

Το 1984 που πλέον ήταν ανεξάρτητο κράτος, το κατά κεφαλήν εισόδημα, ήταν το υψηλότερο στον πλανήτη, με 44.000 ευρώ το χρόνο, με την σημερινή ισοτιμία.

Η αυτοδυναμία της χώρας και των 430.000 κατοίκων προέρχεται από την Brunei Shell Petroleum αλλά συγχρόνως ήταν και μία πολύ απομονωμένη χώρα, σε σχέση με τους γείτονες της, καθώς τόσο η Μαλαισία όσο και η Ινδονησία απολάμβαναν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στην καθημερινότητα τους.

Παλάτια και Χλιδή

Οι λέξεις χλιδή, χρήμα και πλουσιοπάροχη ζωή βρίσκονται σε άλλη διάσταση και έχουν εντελώς διαφορετική έννοια και ερμηνεία όταν αναφερόμαστε στον Σουλτάνο Χασανάλ και την οικογένεια του.

Ο ίδιος έχει την μεγαλύτερη συλλογή αγωνιστικών αυτοκινήτων στον κόσμο, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και μία ολόχρυση Rolls-Royce. Παράλληλα έχει χτίσει ένα τεράστιο συγκρότημα για να παίζει πόλο με άλογα, το οποίο διαθέτει 1000 pony και φάρμα για αναπαραγωγή. Το παλάτι του, το Ινστάνα Νουρούλ Ιμάν, διαθέτει 1788 δωμάτια, καθιστώντας το, το μεγαλύτερο του κόσμου, ενώ για τα πεντηκοστά του γενέθλια, πλήρωσε τον «Βασιλιά της Ποπ» Μάικλ Τζάκσον, να του τραγουδήσει.

Οχι βέβαι πως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δείχνουν κάποιο διαφορετικό πρόσωπο. Τουναντίον θα έλεγε κανείς.

Ο Πρίγκιπας Αζιμ, υιός του Μονάρχη, το 2007 έστειλε με ιδιωτικό τζετ κοσμήματα αμύθητης αξίας στην γνωστή τραγουδίστρια Μαράια Κάρι.

Ο Πρίγκιπας Τζεφρί Μπολκιάχ, ο μικρός αδερφός του Σουλτάνου φρόντισε να αποκτήση όσο καλύτερη «φήμη» μπορούσε από τα ταμπλόιντς, για ζωή άσωτη γεμάτη ερωμένες.

Είχε χαθεί τόσο ο έλεγχος την δεκαετία του 90, εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την Ασία λόγω οικονομικής κρίσης, που οδήγησε τον ίδιο τον Χασανάλ να καταθέσει αγωγή εις βάρος του Μπολκιάχ, για αλόγιστη σπατάλη δισεκατομμυρίων σε αγορά 2000 αυτοκινήτων, 17 αεροπλάνων και άλλων τέτοιων σημαντικών «επενδύσεων».

Τέλος να αναφέρουμε πως η Brunei Investment Agency, που ανήκει εξ’ολοκλήρου στο Σουλτανάτο ανάμεσα σε πολλά επενδυτικά σχήματα που έχει στην κατοχή της, έχει και ορισμένα από τα καλύτερα και πιο σπουδαία ξενοδοχεία του κόσμου, όπως τα Beverly Hills Hotel, Hotel Bel-Air στο Λος Αντζελες, το Dorchester του Λονδίνου αλλά και το Hotel Plaza Athenee στο Παρίσι.

Ο Νόμος και οι Αντιδράσεις

Η ομοφυλοφιλία ήταν εδώ και 6 χρόνια παράνομη, παράλληλα με την μοιχεία και την κλοπή, με τις ποινές να είναι πέρα από λιθοβολισμό και ακρωτηριασμός, απλά η διεθνής κατακραυγή είχε αναγκάσει τη χώρα να καθυστερήσει την εφαρμογή του νόμου.

Την Τετάρτη που ανακοινώθηκε η απόφαση να γίνει πλέον πράξη ο νόμος, οι αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα επανήλθαν και μάλιστα με διαφορετική μορφή κάθε φορά. Ονόματα διάσημων και πλούσιων του Λος Αντελες απαίτησαν το άμεσο μποϋκοτάζ όλων των ξενοδοχείων που έχει στην κατοχή του το Σουλτανάτο του Μπρουνέι ενώ την ίδια στιγμή οι μαθητές του King’s College του Λονδίνου αλλά και αυτοί της Οξφόρδης ζήτησαν την άμεση αφαίρεση όλων των τιμητικών τίτλων που είχαν απονεμηθεί στον Χασανάλ κατά το παρελθόν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις Ευρωπαικές χώρες όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία που μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκήρυξαν τις συγκεκριμένες ποινές.

Οσο για την Διεθνή Αμνηστία και τον εκπρόσωπο - μάνατζερ του Πανασιατικού τομέα, Φρανσίσκο Μπενκόσμ, η πίεση μάλλον δεν πρόκειται να κάνει τον Σουλτάνο να αλλάξει γνώμη., το αντίθετο μάλιστα. Θα τον καταστήσει θεματοφύλακα της θρησκείας του Ισλαμ.

Πηγή: The New York Times, Wikipedia

Δημοφιλή