ΔΙΕΘΝΕΣ
25/08/2018 08:19 EEST

Το ταξίδι στο διάστημα μόλις ξεκίνησε

Η ύπαρξη νερού σε μορφή πάγου στη σελήνη είναι το νέο εύρημα της Nasa

NASA NASA / Reuters

Από τη μέρα που γνωστοποιήθηκε η είδηση για την ύπαρξη νερού σε μορφή πάγου στην επιφάνεια της σελήνης, η επιστημονική κοινότητα και οι επικεφαλής της Nasa δεν μπορούν με τίποτα να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους, αφού θεωρούν πως το εύρημα αυτό αποτελεί βήμα για εξερεύνηση όχι μόνο του Άρη αλλά και ολόκληρου του διαστήματος.

Ο Τζιμ Μπρίντενσταιν μάλιστα, ένας εκ της ομάδας των αρμόδιων ερευνητών, πάει τους σχεδιασμούς ένα βήμα παρακάτω, εξηγώντας πως όραμά του είναι η δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού από τον οποίο θα εκκινούν διαστημόπλοια που θα πραγματοποιούν αποστολές στον Άρη αλλά και ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν δισεκατομμύρια τόνων πάγου πάνω στη σελήνη», διευκρίνισε ο Μπρίντενσταιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις αρχές της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί αποδεικνύεται πως η κατανομή του πάγου είναι ανομοιόμορφη, ενώ στον σεληνιακό νότιο πόλο είναι συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη ποσότητα του σε κρατήρες. Ο πάγος που βρίσκεται στο βόρειο πόλο είναι λιγότερος και πιο απλωμένος.

Τα νέα δεδομένα στηρίζουν και παλαιότερες έρευνες που ήθελαν ποσότητες νερού να έχουν εντοπιστεί στο νότιο πόλο του φεγγαριού. Παρόλα αυτά, άλλοι επιστήμονες αναφέρουν πως τα συμπεράσματα του παρελθόντος πιθανότατα να βασίζονται σε άλλα φαινόμενα, όπως για παράδειγμα το ανακλαστικό σεληνιακό έδαφος.

Λεπτομέρειες της ανάλυσης των φωτογραφιών δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Οι επιστήμονες στο μεταξύ εκτιμούν ότι οι θερμοκρασίες στη σκοτεινή πλευρά της σελήνης δεν ξεπερνούν τους -157 βαθμούς Κελσίου. Αυτό ενδέχεται να δημιουργεί ένα περιβάλλον, στο οποίο τα αποθέματα νερού σε μορφή πάγου θα μπορούσαν να διατηρούνται σταθερά για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Αποθέματα νερού έχουν βρεθεί επίσης σε άλλους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, όπως στο βόρειο πόλο του πλανήτη Ερμή και στον νάνο πλανήτη Δήμητρα. «Αυτές οι ”αποθήκες” πάγου θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή νερού για μελλοντικές εξερευνήσεις της Σελήνης» υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Sponsored Post