Tο «τελευταίο» τζάγκουαρ των ΗΠΑ πέρασε το τείχος της ντροπής του Τραμπ

Ο "Χέφε" που πολλοί θεωρούσαν πως είχε πεθάνει, είναι ένα από τα ελάχιστα τζάγκουαρ που διέσχισε τα σύνορα και από την Αριζόνα έφτασε στο Μεξικό.
Το τζάγκουαρ γνωστό ως "El Jefe" ή "Tο αφεντικό", είναι ένα από τα γηραιότερα που έχουν καταγραφεί κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού και ένας από τα ελάχιστα που έχουν περάσει τα σύνορα.
Το τζάγκουαρ γνωστό ως "El Jefe" ή "Tο αφεντικό", είναι ένα από τα γηραιότερα που έχουν καταγραφεί κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού και ένας από τα ελάχιστα που έχουν περάσει τα σύνορα.
via Associated Press

Ο «Χέφε», ένα τζάγκουαρ που εθεάθη για τελευταία φορά στην Αριζόνα πριν από σχεδόν επτά χρόνια, εντοπίστηκε στην πολιτεία Σορόνα του Μεξικού, όπως επιβεβαίωσαν ερευνητές πρόσφατα σύμφωνα με την Washington Post, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι τα απείλουμενα αιλουροειδή μπορούν να περάσουν το τείχος των συνόρων που διχοτομεί το φυσικό τους περιβάλλον.

O Xέφε — «το αφεντικό» στα ισπανικά — εντοπίστηκε σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον Νοέμβριο από μια μεξικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση, την Profauna, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερες από 150 κάμερες με αισθητήρες κίνησης για να παρακολουθεί την άγρια ​​ζωή. Λόγω του τεράστιου όγκου φωτογραφιών, οι ερευνητές χρειάστηκαν να φτάσει το καλοκαίρι για να κάνουν την ταυτοποίησή του.

Οι ερευνητές διασταύρωσαν τις εικόνες με προηγούμενες φωτογραφίες του Χέφε χρησιμοποιώντας λογισμικό φωτοανάλυσης και βρήκαν 100% ταίριασμα, αναγνωρίζοντας το αιλουροειδές από τα μοναδικά σημάδια του. Στην αρχή, «Ήμουν δύσπιστη», είπε η Καρμίνα Γκουτιέρεζ - Γκονζάλεζ, συντονιστής της έρευνας για το Northern Jaguar Project.

«Αλλά μετά από μια λεπτομερή οπτική επιθεώρηση, ο σκεπτικισμός έδωσε τη θέση του στην έκπληξη και στη συνέχεια στον ενθουσιασμό», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για το ίδιο ζώο που φωτογραφήθηκε στην Αριζόνα και που πολλοί φοβούνταν ότι ίσως είχε πεθάνει πριν από σχεδόν επτά χρόνια, όταν τραβήχτηκε η τελευταία του φωτογραφία».

Ο Χέφε έγινε διάσημος όταν φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά το 2011 στα βουνά κοντά στη Τούσον, έναν από τα ελάχιστα τζάγκουαρ που ζουν στη βόρεια πλευρά των συνόρων, καθώς το είδος είχε «εξαφανιστεί» από τις νοτιοδυτικές Πολιτείες για περισσότερο από μισό αιώνα.

Το τζάγκουαρ που πήρε το όνομα του από μαθητές της Τούσον - πιστεύεται ότι ζούσε κυρίως στα βουνά Σάντα Ρίτα της Αριζόνα. Για ένα διάστημα, φαινόταν να είναι το μόνος από το είδος του στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι που εντοπίστηκε ένα άλλο αρσενικό. Ο Χέφε ήταν περίπου 2 ετών όταν τον είδαν για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να είναι πλέον τουλάχιστον 12 ετών κι ένα από τα γηραιότερα αρσενικά τζάγκουαρ που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Σονόρα, ανέφερε το Wildlands Network.

Ο πρόσφατος εντοπισμός του Χέφε, αποτελεί «ένα σημάδι ότι η συνδεσιμότητα ενδιαιτημάτων μεγάλης κλίμακας παραμένει μεταξύ Αριζόνας και Σονόρα, παρά τις αυξανόμενες απειλές από την βιομηχανική ανάπτυξη, την εξόρυξη και το τείχος των συνόρων», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Μπράβο, διευθυντής προγραμμάτων συντήρησης του Wildlands Network.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες ότι τα τείχη των συνόρων - συμπεριλαμβανομένου αυτού που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού - βλάπτουν την άγρια ​​ζωή, καθώς εμποδίζουν τα φυσικά μονοπάτια μετανάστευσης και καταστρέφουν φυσικούς οικοτόπους.

Τμήματα του συνοριακού τείχους που ανεγέρθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ τοποθετήθηκαν σε «εξαιρετικά τραχιά ορεινά εδάφη που περιλαμβάνουν μερικούς από τους εναπομείναντες διαδρόμους που χρησιμοποιούν τα τζάγκουαρ για να μετακινούνται πέρα ​​δώθε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του πυρήνα ενός μικρού, ευάλωτου πληθυσμού αναπαραγωγής» τζάγκουαρ στη Σονόρα, αναφέρει το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται στη διατήρηση των απειλούμενων ειδών.

Οι οικολόγοι έχουν επίσης κατακρίνει σχέδια για ένα προτεινόμενο ορυχείο χαλκού στο Ρόουζμοντ στη νότια Αριζόνα, διότι υποστηρίζουν ότι θα διαταράξει τον μεγαλύερο βιότοπο των τζάγκουαρ στην περιοχή.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να παραβιαστεί η επικράτεια του Χέφε για ένα ορυχείο χαλκού», δήλωσε ο Ρας ΜακΣπέιντεν του Κέντρου Βιολογικής Ποικιλότητας. «Η οροσειρά των Σκάι Αϊλαντς της Αριζόνας, συμπεριλαμβανομένων του όρους Σάντα Ρίτα, αποτελεί κρίσιμο βιότοπο για τα τζάγκουαρ και κλειδί για την επιβίωσή τους στις ΗΠΑ».

Πηγή: Washington Post