ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/05/2019 19:03 EEST | Updated 26/05/2019 19:46 EEST

Ετοιμος για μεγάλες αποφάσεις ο Τσίπρας, εάν...

Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις - Τα πιθανά σενάρια και ο αστάθμητος παράγοντας.

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ενώπιον πολύ σοβαρών πολιτικών αποφάσεων είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τις εξελίξεις. Το πολιτικό σχέδιο με το οποίο θα πορευτεί η κυβέρνηση έχει διασαφηνιστεί κατά τα 2/3.

Αστάθμητος παράγοντας βεβαίως αποτελούν τυχόν εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ εφόσον δεν επιτευχθεί ποσοστό άνω του 30% και με προοπτική αυτοδυναμίας σε εθνικές εκλογές και διαψευστούν οι διψήφιες διαφορές που έδιναν οι δημοσκοπήσεις πριν από 10 ημέρες. Είναι προφανές ότι αυτές θα συνυπολογιστούν από τον πρωθυπουργό που δεν θα είχε πρόβλημα να αφήσει τη ΝΔ «να βράζει στο ζουμί της» μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.

Με δεδομένο ότι όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται βασίμως πως:

  • αν η διαφορά είναι άνω των 5 μονάδων υπέρ της ΝΔ η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές τον Ιούνιο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα συμπεράνει ότι αποδοκιμάσθηκε η πολιτική του. Οι εκλογές θα γίνουν με διακύβευμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης».

  • αν η διαφορά είναι μετά 2 ως 5 μονάδες υπέρ της ΝΔ ουσιαστικά θα πρόκειται για μία πολιτική ισοπαλία. Και τα δύο κόμματα θα μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν έχασαν ή ότι κέρδισαν στα σημεία.

  • αν η διαφορά είναι κάτω των 2 μονάδων υπέρ της ΝΔ ή προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά στο χέρια του Αλ. Τσίπρα να προσδιορίσει τις εξελίξεις. Ο ίδιος φέρεται να μην έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του.