Το τέλος της καραντίνας είναι η αρχή της κρίσης - Τι μαρτυρά η κατάσταση στη Γουχάν

Ολα δείχνουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος για τον πλανήτη μέχρι να επιστρέψει σε κάτι που μοιάζει με κανονικότητα.
ASSOCIATED PRESS

Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι περιμένουν να ακούσουν ότι η πανδημία του κορονοϊού περιορίζεται και ότι μπορούν επιτέλους να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή.

Ωστόσο, η κατάσταση στη Γουχάν - την κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η πανδημία - δείχνει ότι το φυσιολογικό μπορεί να βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά.

Οταν οι τοπικοί αξιωματούχοι του Γουχάν «χαλάρωσαν« τους εξερχόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις 8 Απριλίου, τερματίζοντας το «κλείσιμο» της πόλης μετά από 76 ημέρες, οι κάτοικοι και οι τοπικές επιχειρήσεις σύντομα κατάλαβαν ότι το πραγματικό «άνοιγμα» θα είναι οδυνηρά αργό.

ASSOCIATED PRESS

Παρά την άρση των πιο αυστηρών νόμων, πολλά καταστήματα είναι ακόμα κλειστά, τα εστιατόρια περιορίζονται σε εξυπηρέτηση με πακέτο και ακόμη και όταν οι πολίτες βγαίνουν έξω φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και προσπαθούν να αποφύγουν ο ένας τον άλλον.

Η διάθεση των πολιτών είναι πολύ διαφορετική από τις επίσημες δηλώσεις. Σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Απριλίου, ο Λούο Πινγκ, αξιωματούχος ελέγχου της επιδημίας στη Γουχάν, δήλωσε ότι ορισμένοι τομείς της πόλης είχαν ήδη επιστρέψει στο ποσοστό 100%.

ASSOCIATED PRESS

Σε μια συνεδρίασή της, στις 25 Απριλίου, η τοπική κυβέρνηση της Γουχάν υποσχέθηκε «διπλή νίκη» - την επιτυχία κατά της επιδημίας και την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, ακόμη και τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι τα σχέδια για επιστροφή της πόλης στο 100% της παραγωγής μέχρι τα τέλη Απριλίου μπορεί να είναι «πολύ αισιόδοξα».

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παλεύουν για να επιβιώσουν με μηδενικά κέρδη και τεράστια ενοίκια, με τους εμπειρογνώμονες να υπογραμμίζουν ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, αν όχι περισσότερο.

«Βραχυπρόθεσμα, φυσικά, θα υπάρξει ανάκαμψη», δήλωσε ο Λάρι Χου, οικονομολόγος της Macquarie Capital Limited. «Η παραγωγή θα ανακάμψει πρώτα και μετά η κατανάλωση, επειδή πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να βγουν έξω .. αλλά από μια μακροπρόθεσμη προοπτική σε βάθος τριετίας ο ιός θα εξακολουθεί να βλάπτει την ανάπτυξη της Γουχάν», εξήγησε.

Δύσκολη η επάνοδος

Η Γουχάν είναι μια μητρόπολη με πληθυσμό άνω των 11 εκατομμυρίων - μεγαλύτερο από τις περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ και ίσο περίπου με αυτόν της Ελλάδας - ωστόσο θεωρείται πόλη δεύτερης κατηγορίας στην ηπειρωτική Κίνα.

Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, αποτελεί έναν κατασκευαστικό και μεταφορικό κόμβο για την υπόλοιπη χώρα.

ASSOCIATED PRESS

Το αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στα μέσα Δεκεμβρίου και καθώς επιδεινώθηκε, η πόλη σφράγισε τα σύνορά της από την υπόλοιπη Κίνα στις 23 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εξάπλωση.

Σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, η ζωή σταμάτησε. Σε ορισμένα μέρη της πόλης, οι άνθρωποι περιορίστηκαν στα σπίτια τους για αρκετούς μήνες. Δεν μπορούσαν να βγουν καθόλου έξω και βασίζονταν στις υπηρεσίες παράδοσης για τα είδη παντοπωλείου και άλλες βασικές ανάγκες.

Με την καραντίνα να έχει λήξει πλέον, η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει να ξαναρχίσει την λειτουργία της το συντομότερο δυνατό, καθώς το Πεκίνο ασκεί πίεση στις επαρχίες για να συμβάλουν στην ενίσχυση μιας επιδεινούμενης οικονομίας.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι παρά την ελπιδοφόρα ρητορική, η οικονομία της επαρχίας Χούμπει μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακάμψει από την κρίση.

ASSOCIATED PRESS

Ο Σον Ρόουτς, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Ratings για την Ασία και τον Ειρηνικό, δήλωσε ότι το «μάθημα» της Γουχάν στον υπόλοιπο κόσμο είμναι ότι η ταχεία, πρώιμη δράση για τον κορονοϊό είναι δαπανηρή για την οικονομία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερο άνοιγμα.

«Αλλά το κλείσιμο έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι εταιρείες έχουν λιγότερη πρόσβαση σε πίστωση για να μπορέσουν να φτάσουν στην ανάκαμψη και ενδεχομένως να μην είναι καν σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για το άνοιγμά τους», είπε.

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε το CNN επέστρεψε στην Γουχάν στις 21 Απριλίου, διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις μισές τοπικές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Το ΑΕΠ της επαρχίας συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 40% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, με τις λιανικές πωλήσεις να μειώνονται περισσότερο από 15% μόνο τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις που μισθώνουν από κρατικές επιχειρήσεις να μην πληρώνουν ενοίκια για τρεις μήνες, αλλά για όσους έχουν ιδιώτες ιδιοκτήτες, το βάρος του μισθώματος και των μηδενικών κερδών τους ωθεί στο οριστικό «λουκέτο»

Φόβοι για δεύτερο κύμα

Ορισμένοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τυχόν κυβερνητική βοήθεια πιθανότατα θα φτάσει πολύ αργά και πως τα μικρά καταστήματα και τα εστιατόριά τους θα κλείσουν για πάντα.

Κλειστά, εξάλλου, εξακολουθούν να είναι γυμναστήρια και κινηματογράφοι, χωρίς άμεσα σχέδια να ανοίξουν ξανά.

ASSOCIATED PRESS

Τα περισσότερα καταστήματα που έχουν ανοίξει ξανά έχουν αλλάξει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Σημαντικές αλυσίδες όπως τα Starbucks, McDonald’s, Burger King, KFC και Pizza Hut είναι από τις εταιρείες που δεν επιτρέπουν στους πελάτες να εισέλθουν στον φυσικό χώρο. Αντ ’αυτού, τα τραπέζια έχουν στηθεί μπροσρά από τις βιτρίνες και το προσωπικό φέρνει τις παραγγελίες.

Σύμφωνα με τον Ρόουτς, ο κατασκευαστικός κλάδος θα μπορούσε να ανακάμψει αρκετά γρήγορα, όμως οι τομείς των υπηρεσιών φάνηκαν να είναι οι πιο αργοί ως προς την επιστροφή τους στο 100% της παραγωγικότητας. «Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι βιομηχανίες υπηρεσιών είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες στις περισσότερες οικονομίες», είπε.

ASSOCIATED PRESS

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ορισμένοι ντόπιοι πολίτες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πίστευουν ότι είναι θέμα χρόνου έως ότου ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων «χτυπήσει» την πόλη, προκαλώντας ένα δεύτερο κλείσιμο και ένα νέο μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία.

Ισως, λοιπόν, να υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για τη Γουχάν και τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι να επιστρέψει σε κάτι που μοιάζει με κανονικότητα.

(με πληροφορίες από CNN)