ΤΟ BLOG
30/08/2018 13:03 EEST | Updated 30/08/2018 13:04 EEST

Tο τερέν

Christopher Furlong via Getty Images

Σε κάθε εθνική εκλογική αναμέτρηση καθοριστικό στοιχείο για την ανάδειξη του νικητή αποτελεί το ύφος και το περιβάλλον του πεδίου στο οποίο δίνεται η τελική μάχη.

Η κυβέρνηση δείχνει να επιλέγει μια σκληρή, πολωτική αναμέτρηση με στοιχεία αντιπαράθεσης που θυμίζουν εκλογές της δεκαετίας του ’80, ενώ επιχειρεί μεθοδικά να επιβάλει αυτό το ύφος. Θεωρεί, ίσως όχι άδικα, ότι μέσα από την πόλωση και την ανάδειξη χαρακτηριστικών αντισύριζα , αντιδεξιάς, αντί- γενικώς, έχει περισσότερα περιθώρια συγκράτησης ψήφων, καθώς υπάρχει ακόμη κόσμος που φορτίζεται από αυτού του είδους την πόλωση, ενώ πιστεύει πως η ίδια, ως αρκετά … νέα στα δημόσια πράγματα, έχει λιγότερους ανοιχτούς λογαριασμούς με τους πολίτες και άρα μικρότερες απώλειες σε τέτοιο περιβάλλον.

Η επιδίωξή της είναι ισοπεδωτική, αυστηρά προσηλωμένη στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ δεν έχει καμιά οραματική ή στρατηγική χροιά, πλην όμως φαντάζει η πιο συμφέρουσα για την ίδια, αφού θεωρεί ότι θα προσθέσει στο εκλογικό της σκορ. Το δόγμα όμως «ο Έλληνας δεν ψηφίζει, αλλά καταψηφίζει» μπορεί σε περασμένες δεκαετίες να επιβεβαιωνόταν απόλυτα, μπορεί να εξακολουθεί να στεγάζει πολίτες που το υποστηρίζουν και το κάνουν πράξη, είναι όμως πια σε αποδρομή. Κι αν αυτή τελείται αργά θα πρέπει όλοι, κοινωνία και κόμματα, να βοηθήσουν ώστε να απαλειφθεί ως κανόνας εκλογικής συμπεριφοράς, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι μπορεί την Κυριακή το βράδυ να ανεβαίνουν τα ποσοστά του κόμματος, αλλά από τη Δευτέρα το πρωί ασθμαίνουν οι προοπτικές της χώρας. Στελέχη της ΝΔ με δημόσιες τοποθετήσεις τους δείχνουν να… τσιμπάνε και με τη σκληρή ρητορική τους να αβαντάρουν τελικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Καθώς η αγανάκτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων ξεχειλίζει, γεγονός που πηγάζει από τα τεράστια λάθη και τις πασιφανείς παραλείψεις της κυβέρνησης, οι εκφραστές αυτού του λόγου πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουν προς την κεντροδεξιά παράταξη αυτό το κύμα. Δείχνουν να έχουν τη βεβαιότητα ότι μπορούν να βάλουν περισσότερα γκολ εκτός έδρας, μέσα στο γήπεδο που ο αντίπαλός τους έχει προετοιμάσει περίτεχνα: κακοτράχαλο τερέν, με χαμηλό φωτισμό, πολλά μοιρασμένα ελευθέρας εισιτήρια και προσκλήσεις, μπάλες ξεφούσκωτες, κά. Είναι βέβαια γεγονός ότι στη μπάλα, πολύ δε περισσότερο στην πολιτική, ποτέ δεν μπορείς να προδιαγράψεις το αποτέλεσμα πριν τη λήξη. Όπως όμως είναι γεγονός ότι δύσκολα μπορεί να πάει κάποιος κόντρα στο νόμο των πιθανοτήτων, όταν μάλιστα υπάρχουν ήδη αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις του πρόσφατου παρελθόντος που τον επιβεβαιώνουν...