Το «Θείο Δράμα» μέσα από ταινίες του Χόλιγουντ

Οι πιο δημοφιλείς κινηματογραφικές παραγωγές που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες.

Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει το Πάσχα με την τηλεοπτική προβολή της σειράς του Ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» από το 1977. Στη σειρά διάρκειας περίπου εξίμιση ωρών, ο Ρόμπερτ Πάουελ υποδύεται τον Ιησού Χριστό, η Αν Μπανκροφτ τη Μαρία Μαγδαληνή και η Ολίβια Χάσεϊ την Παρθένο Μαρία. Ωστόσο, η αριστουργηματική σειρά του Τζεφιρέλι που παρακολουθούμε κάθε χρόνο στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, δεν αποτελεί τη μοναδική «ταινία» με θέμα το θείο δράμα.

Οι πιο δημοφιλείς ταινίες του Πάσχα:

«Μπεν Χουρ» σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ

Πρόκειται για μια από τις πιο σπουδαίες παραγωγές από το 1959, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Γουίλιαμ Γουάιλερ («Κυρία Μίνιβερ», «Αστυνομική Ιστορία»). Πρωταγωνιστής είναι ο Τσάρλτον Ίστον, που υποδύεται έναν Εβραίο έμπορο ο οποίος απαρνείται τα πλούτη του για να βοηθήσει το λαό του, σκλαβώνεται και παλεύει για την ελευθερία του, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται το δράμα του Ιησού. Ανάμεσα στους ηθοποιούς που πρωταγωνίστησαν είναι και οι Τζακ Χόκινς, Στίβεν Μπόιντ, Μάρθα Σκοτ, Χάια Χαραρίτ και Χιου Γκρίφιθ.

«Σπάρτακος» σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Στη - βραβευμένη με τέσσερα Οσκαρ - ταινία «Σπάρτακος» από το 1960 πρωταγωνιστής ήταν ο Κερκ Ντάγκλας. Ο σκλάβος Σπάρτακος είναι ο ηγέτης μιας βίαιης εξέγερσης ενάντια της παρακμιακής Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Άλλοι σπουδαίοι ηθοποιοί που συμμετείχαν ήταν οι Λόρενς Ολιβιέ, Τζιν Σίμονς, Πίτερ Ουστίνοφ (Όσκαρ Β Ανδρικού), Τσαρλς Λότον, Τόνι Κέρτις, Χέμπερτ Λομ. Η ταινία ήταν η τελευταία που γύρισε ο Κιούμπρικ για τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ και επρόκειτο για μια υψηλού προϋπολογισμού παραγωγή.

«Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου» σε σκηνοθεσία Τζορτζ Στίβενς

Ο Τζορτζ Στίβενς σκηνοθέτησε το θρησκευτικό δράμα εποχής «Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου» το 1965. Η ταινία βασίζεται στο μπεστ σέλερ βιβλίο του Τσαρλς Φούλτον Όσλερ. Πρόκειται για την ιστορία του Ιησού από τη Ναζαρέτ και παρουσιάζει τη ζωή του από τη γέννηση μέχρι την ανάσταση.

«Σαμψών και Δαλιδά» σε σκηνοθεσία Σεσίλ Ντε Μιλ

Το 1949, ο Σεσίλ Ντε Μιλ, ένας από τους πρωτοπόρους του αμερικανικού σινεμά, με πολλές ταινίες της βουβής κινηματογραφικής εποχής, γύρισε την ταινία «Σαμψών και Δαλιδά». Έμπνευση για την ταινία υπήρξε η Αγία Γραφή καθώς και η ιστορία του Σαμψών και της Δαλιδά. Για τα γυρίσματα της ταινίας χρειάστηκαν πολλά κοστούμια και χιλιάδες κομπάρσοι (βραβεία Όσκαρ για σκηνικά και κοστούμια). Πρωταγωνίστησαν οι Βίκτορ Ματσιούρ και Χέντι Λαμάρ.

«Κβο Βάντις» σε σκηνοθεσία Μέρβιν Λερόι

Το 1951, ο Μέρβιν Λερόι γύρισε την υπερπαραγωγή «Κβο Βάντις». Η ταινία, που αφηγείται την ιστορία του έρωτα ενός Ρωμαίου αξιωματικού και μιας Χριστιανής σκλάβας, με φόντο τους διωγμούς των πρώτων Χριστιανών, περιλαμβάνει ένα σημαντικό καστ, απ’ το οποίο ξεχωρίζουν οι Ρόμπερτ Τέιλορ, Ντέμπορα Κερ και Πίτερ Ουστίνοφ. Η ταινία προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ, ενώ υπήρξε και η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς, φθάνοντας τα 21 εκατομμύρια δολάρια στο box office.

«Οι Δέκα Εντολές» σε σκηνοθεσία Σεσίλ Ντε Μιλ

Ο Σεσίλ Ντε Μιλ γύρισε το 1956 την ταινία «Οι Δέκα Εντολές», η οποία παρουσιάζει τη ζωή του Μωυσή από τη γέννησή του μέχρι τις περιπέτειές του στην Αίγυπτο, όταν αναλαμβάνει να οδηγήσει τους Εβραίους σε μια νέα γη. Μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές, είναι εκείνη όταν «ανοίγει» η Ερυθρά Θάλασσα, για να περάσουν με ασφάλεια οι καταδιωκόμενοι Εβραίοι. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ οπτικών εφέ.

«Ο Σολομώντας και η Βασίλισσα του Σαβά» σε σκηνοθεσία Κινγκ Βίντορ

Ο Κινγκ Βίντορ γύρισε το 1959 την ταινία «Ο Σολομώντας και η Βασίλισσα του Σαβά». Όταν κυκλοφόρησε η ταινία κατακρίθηκε από τους κριτικούς, όμως αργότερα γνώρισε την επιτυχία. Ο Σολομώντας αναλαμβάνει βασιλιάς στην θέση του πατέρα του Δαβίδ. Από εκεί θα αντιμετωπίσει πολλούς εχθρούς εντός και εκτός του βασιλείου και μια απρόσμενη συμμαχία θα σημαδέψει την καρδιά του, τη βασίλισσα του Σαβά, την ηγέτιδα των δώδεκα φυλών. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Γιουλ Μπρίνερ και η Τζίνα Λολομπριτζίτα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή